Όσο και αν πλυθούν, το φυτοφάρμακο παραμένει
Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) δίνει κάθε χρόνο στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα πιο «βρώμικα» και τα πιο «καθαρά» φρούτα και λαχανικά, δηλαδή αυτά με τα μεγαλύτερα ή λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Η έκθεση, η οποία γίνεται κατ’ εντολή του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, βασίστηκε στα αποτελέσματα αναλύσεων σε περισσότερα από 35.000 δείγματα φρούτων και λαχανικών.
Και για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια η φράουλα «εκτόπισε» το μήλο από την πρώτη θέση της «βρώμικης ντουζίνας». Οι λαχταριστές φράουλες είναι πιθανότατα -περισσότερο από κάθε άλλο φρέσκο φρούτο- μολυσμένες με υπολείμματα φυτοφαρμάκων ακόμα και όταν καθαρίζονται και συσκευάζονται.
Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, στο 98% των φραουλών που εξετάστηκαν, βρέθηκαν κάποιας μορφής υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Το EWG αναφέρει ότι ο μέσος αμερικανός καταναλώνει 3,5 κιλά φρέσκων φραουλών κάθε χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι τα φρούτα αυτά περιέχουν χημικές ουσίες «που συνδέονται με καρκίνους και στειρότητα ή που έχουν απαγορευθεί στην Ευρώπη». Η οργάνωση προτείνει να τρώμε φράουλες, αλλά και τα υπόλοιπα «βρόμικα» φρούτα και λαχανικά που συμπεριλαμβάνονται όταν είναι προϊόντα οργανικής καλλιέργειας.
Η βρώμικη δωδεκάδα
-Φράουλες
-Μήλα
-Νεκταρίνια
-Ροδάκινα
-Σέλερυ
-Σταφύλια
-Κεράσια
-Σπανάκι
-Ντομάτες
-Πιπεριές
-Ντοματίνια
-Αγγούρια
Τα 15 καθαρά
-Αβοκάντο
-Καλαμπόκι
-Ανανάς
-Λάχανο
-Κατεψυγμένος αρακάς
-Κρεμμύδια
-Σπαράγγια
-Μάνγκο
-Παπάγια
-Ακτινίδιο
-Μελιτζάνα
-Πεπόνι χάνεϊντιου
-Γκρέηπφρουτ
-Πεπόνι Κανταλούπε
-Κουνουπίδι