Σχόλια 10/05/16

0
xynidis dimarxopoulos
Ο Α. Τσίπρας αρνήθηκε ότι εξαπάτησε τους Έλληνες επειδή ήταν ψεύτης αλλά διότι είχε αυταπάτες. Αυτή η παραδοχή θα είναι μεγάλη παρηγοριά όταν πληρώνουμε τα 12 δις μέτρων..


Δουλειά τώρα
Ψηφίστηκαν από τη βουλή με πλειοψηφία 153 βουλευτών τα νομοσχέδια για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Στην κυβέρνηση όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν σκληρή κριτική για τη φοροεπιδρομή και τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Τα κουκιά όμως ήταν περισσότερα κι έτσι τα μέτρα ψηφίστηκαν χωρίς απώλειες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Έτσι, από δω και πέρα έχουμε νέα δεδομένα που θα τα γνωρίσει η πλάτη των Ελλήνων πολύ καλά…
Κι επειδή η κυβέρνηση μέχρι τώρα διαπραγματευόταν, ήρθε η ώρα πλέον να κυβερνήσει. Να ξεκινήσει την υλοποίηση όλων όσων ψήφισε δηλαδή. Μέχρι τώρα υποστήριζε ότι ετοιμάζει τα μέτρα. Τώρα που τα ετοίμασε και τα ψήφισε δε μένει να τα υλοποιήσει. Άρα έχει δουλειά από δω και πέρα και δεν έχει άλλες δικαιολογίες πλέον.
Γ.Δ.


Δύο πρόσωπα
Μια συνάντηση με παρελθόν αλλά και παρόν. Το παρελθόν με το Στέφανο Τσιτσόπουλο που έφερε πίσω θύμισες από ωραία πράγματα και κυρίως έργα. Να’ ναι, και είναι, πάντα καλά, εύχαρις, ετοιμόλογος, μουσικά καταρτισμένος και βέβαια Ξανθιώτης.
Το παρόν ήταν ο Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας. Και η συνάντηση στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Νεαρό άσπρο ελάφι» την Παρασκευή το βράδυ στο βιβλιοπωλείο Δύο.
Μίλησαν οι πιο πάνω, μίλησαν αρκετά, πήραν το λόγο και οι παρόντες. Περισσότερες οι παρούσες για άλλη μια φορά. Ομόρφηναν και τον ήδη όμορφο χώρο.
-Τους αποχαιρετήσαμε εγκάρδια και με χαμόγελα. Δεν είναι λίγο να γυρίζεις πίσω κάποια είκοσι χρόνια. Και μάλιστα όμορφα και δημιουργικά. Χαίρε Στέφανε, αιώνιε έφηβε, χαίρε Χωμενίδη, γραφιά κι εσύ σε τούτη τη χώρα που δεν πολυσυμπαθεί τους γραφιάδες γιατί τους λένε πράγματα αληθινά…
Γ.Δ.


Μετά τον Γκιουλ ο Νταβούτογλου
Συμβαίνουν στη γειτονιά μας και οφείλουμε να ενδιαφερόμαστε το τι ακριβώς γίνεται και ποιες επιπτώσεις πιθανόν να υπάρξουν και σε μας. Για την γειτονική Τουρκία ο λόγος για την καρατόμηση του πρωθυπουργού Νταβούτογλου από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Βέβαια, η αρχή είχε γίνει πριν χρόνια από τον τότε πρόεδρο Γκιούλ που επίσης καρατομήθηκε αφού εκπλήρωσε το ρόλο και αποστολή που του είχε ανατεθεί από τον σουλτάνο Ερντογάν.
Ξαφνιάζει η ενέργεια της καρατόμησης; Κάθε άλλο. Γεγονός επαναλαμβανόμενο παύει να εκπλήσσει. Το ερώτημα είναι ποιος θ’ ακολουθήσει τώρα ως πρωθυπουργός-κηπουρός. Ο οποίος από τώρα θα πρέπει να γνωρίζει πως θα είναι αναλώσιμος. Πέρα από αυτά όμως, υπάρχει μια δυσάρεστη εικόνα στην γείτονα και φίλη χώρα. η οικονομία αρχίζει να κλονίζεται, ο πληθωρισμός αυξάνεται, η φούσκα στα στεγαστικά θα σκάσει, η τιμή της λίρας πέφτει κι όλα αυτά δεν είναι καλά σημάδια.
Γ.Δ.


Θα τα βρουν
Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης σύντομα θα πάνε παρέα. Κατά το κοινώς λεγόμενο, «θα τα βρούνε» και βέβαια πολύ καλά θα κάνουν.
Όλα δείχνουν πως οι μοναχικοί δρόμοι δεν οδηγούν σε ξέφωτο και πως η δύναμη πλέον προέρχεται από την ένωση των επιμέρους δυνάμεων. Έτσι, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως οι συζητήσεις θα έχουν αίσιο τέλος και στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν θα πορευτούν από κοινού.
Μάλιστα μαζί τους θα συμπράξουν και άλλες κινήσεις και πρωτοβουλίες που σήμερα υπάρχουν και δρουν μοναχικά. Η ισχύς εν τη ενώσει, το είπαμε και το θέλει μεγάλη μερίδα του λαού.
Γ.Δ.


Θλίψη για το σήμερα
Διαβάζοντας, ως τακτικός αναγνώστης εφημερίδων, εντόπισα σε άρθρο του Αντώνη Τριφύλλη, τέως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γράφει αλήθειες, δύο σύγχρονες επιστημονικές μορφές.
Τον ιερωμένο Ζαν Λεμέτρ με τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης και τον ρωσοεβραίο χημικό, νομπελίστα Ιλία Πριγκοζίν.
Και βέβαια μοιραία θυμήθηκα για άλλη μια φορά τα Άβδηρα και τον τότε Κοινοτάρχη Δημήτρη Βουρβουκέλη. Ο οποίος επί των ημερών του προσκάλεσε και ήρθαν στα Άβδηρα Νομπελίστες. Που ήρθαν και προσκύνησαν με σεμνότητα και ήθος την Πατρίδα του Δημόκριτου, του Πρωταγόρα και τόσων άλλων. Και βέβαια ακολούθησε θλίψη για τα επόμενα χρόνια. Για την απουσία κάθε ενέργειας και δράσης από τους δημάρχους για τα Άβδηρα και τα τέκνα τα μέγιστα και σημαντικά του τόπου τούτου. Το είπε ήδη ο ποιητής «… και θυμούμενος να κλαις».
Γ.Δ.


Πρώτη φορά συζητήθηκε το χρέος!
Αν δεν γνωρίζεις και δεν θυμάσαι τι ακριβώς έχει γίνει σε κάποια θέματα, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς από πολιτικές δηλώσεις που διεκδικούν όσκαρ ερμηνείας. Το βράδυ της Κυριακής, πριν την ψηφοφορία για το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι στο χθεσινό Eurogroup θα συζητηθεί για πρώτη φορά το χρέος της χώρας και η πιθανή περικοπή του. Οπότε σκέφτεται ο κάθε ευκολόπιστος ότι η κυβέρνηση κατάφερε κάτι σπουδαίο αφού το έβαλε στο τραπέζι προς συζήτηση. Είναι όμως έτσι; Από το 2011 έγινε η πρώτη μίνι αναδιάρθρωση του χρέους με μείωση επιτοκίων. Σε σύνοδο κορυφής, πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, καθαρό αποτέλεσμα 8,2 δισ. ευρώ μείωση των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους μέχρι το 2013. Την ίδια χρονιά συζητήθηκε η μετακύλιση του χρέους, χωρίς να γίνει δεκτή. Τον Ιούλιο του 2011 αποφασίσθηκε σε Σύνοδο Κορυφής το πρώτο PSI με στόχο την μείωση του χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα κατά 21%, που πάλι δεν έγινε. Τον Οκτώβριο του 2011 αποφασίσθηκε σε Σύνοδο Κορυφής το PSI με ονομαστικό κούρεμα 50%. Ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2012 με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο και ονομαστικό κούρεμα 53,5% του χρέους με μείωση 107 δισ. ευρώ. Το 2012 επί Σαμαρά το χρέος ξανασυζητήθηκε. Η πρώτη φορά που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας πιθανώς αφορούσε την πρωτοφανή στην ιστορία προσέλευση οφειλέτη, με δεδομένη την βούληση των δανειστών για ελάφρυνση, αφού πρώτα έχει δυσχεράνει την θέση του όσο δεν πάει. Αφού απαρνηθήκαμε ‘’ζεστό’’ χρήμα, χάσαμε με τις περήφανες διαπραγματεύσεις σχεδόν 50 δισ., τώρα ζητάμε διευκόλυνση με την πλάτη στον τοίχο. Είναι και αυτή μια πρωτοπορία.
Χ.Δ.


Γύφτικοι καβγάδες
Έτσι χαρακτήρισε τις διενέξεις και τις λογομαχίες μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος. Στην ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβούλου, Τζενάν Τσαρεκτσή, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Δήμαρχος θέλησε να δείξει στον νεοεισελθόντα στον τοπικό πολιτικό στίβο ότι δεν υπάρχουν μεγάλες και ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στην παράταξή του και την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Κοινωνία Δημοτών». Γνωστός για το χιούμορ του ο Θανάσης Ξυνίδης, συμφώνησε με τον δήμαρχο και συμπλήρωσε ότι οι φασαρίες γίνονται για να δικαιολογήσουμε την θέση μας. Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν όντως έντονες αψιμαχίες που συνοδεύθηκαν με αποχωρήσεις και ‘’σκληρά’’ δελτία τύπου. Οι δυο επικεφαλής των παρατάξεως θέλησαν να δείξουν πάντως ότι εργάζονται αμφότεροι για το καλό της πόλης, μακριά από προσωπικές κόντρες. Για του λόγου το αληθές φωτογραφήθηκαν σε χειραψία.
Χ.Δ.


Η υπερφορολόγηση βλάπτει σοβαρά την οικονομία και την κοινωνία
Είναι γεγονός και το αναγνωρίζουν καταξιωμένοι οικονομολόγοι. Δεν μπορεί συνέχεια μια κυβέρνηση να καταφεύγει στην εύκολη λύση αυξάνοντας τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους για να κλείσει τα ελλείμματα που είναι συνέπεια και της δικής της πολιτικής. Όταν κάνεις αφαίμαξη του 50% του εισοδήματος ενός μισθωτού ή ενός ελεύθερου επαγγελματία πώς θα κινηθεί η οικονομία αφού του μειώνεις την αγοραστική δυνατότητα; Πώς θα γίνουν επενδύσεις, πώς θα ανοίξουν θέσεις εργασίας; Την ίδια στιγμή μεγαλώνεις το δημόσιο χωρίς να κάνεις ένα εξορθολογισμό των δαπανών του. Είναι δυνατόν να πληρώνει το δημόσιο 38 εκ. ευρώ σε γραμματόσημα στην εποχή μας! Κι αντί να κόψουν αυτές τις δαπάνες να φορολογούν πολίτες; Αυτή είναι η πρόταση του Ποταμιού και ήταν το αντικείμενο συζήτησης στην εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στην Ξάνθη και μα την αλήθεια τη βρίσκω πολύ σωστή και λογική αλλά και δίκαιη!
Μ.Ξ.


Τροπολογία για τους Ολυμπιονίκες της Ρομποτικής
Με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας προστίθεται και η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στις Ολυμπιάδες Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, σύμφωνα με την οποία οι Ολυμπιονίκες της Ρομποτικής-υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, που κατέκτησαν δηλαδή μία από τις τρεις πρώτες θέσεις, να εγγράφονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων στις σχολές Πληροφορικής, της οποίας κλάδος είναι η ρομποτική.
Επρόκειτο για μία παράλειψη που αποκαταστάθηκε και έχει φέτος ειδικά τη σημασία της για τους δικούς μας ολυμπιονίκες του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης.
Για το θέμα αναφέρθηκε με ικανοποίηση ο βουλευτής Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, που αναφερόμενος στο παράδειγμα αυτό σημείωσε: «οι διεθνείς επιτυχίες Ελλήνων φοιτητών ή και μαθητών, όπως για παράδειγμα η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής, στη Ντόχα του Κατάρ, το Νοέμβριο 2015, από την ομάδα Ρομποτικής του 1ου Λυκείου Ξάνθης, αφενός μας κάνουν να νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι, αφετέρου αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για ουσιαστική στήριξη της δημόσιας παιδείας, των δασκάλων, των μαθητών και των οικογενειών τους».
Ε.Δ.


Δικαστική διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα;
Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στο διεθνές δικαστήριο προκειμένου να απαιτήσει από το βρετανικό μουσείο της επιστροφή των Μαρμάρων, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, η οποία αναφέρει ότι ενόψει της επετείου των 200 ετών από την κλοπή των μαρμάρων η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια “χρυσή ευκαιρία” να αντιμετωπίσει το θέμα μέσω του διεθνούς δικαστηρίου και να έχει πολύ σημαντικές πιθανότητες να κερδίσει τη διαμάχη. Στο εκτενές άρθρο για το θέμα αποκαλύπτει τη γνωμοδότηση 141 σελίδων ομάδας δικηγόρων, ανάμεσά τους και η Αμάλ Αλαμουντίν, στην οποία σημειώνεται: “Θεωρούμε πως η διεθνής νομοθεσία έχει εξελιχθεί έτσι, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσει το δικαίωμα ενός κράτους να διεκδικεί την πολιτιστική του κληρονομιά που εσφαλμένως είχε αποσπαστεί από αυτό – ένας κανόνας που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να επανενώσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα”.
Η τελική απόφαση για το αν θα προχωρήσει η Ελλάδα δικαστικά βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και αναμένεται με αγωνία.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…