Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Η φθορά του χρόνου έχει «αναλάβει» το Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη

Η φθορά του χρόνου έχει «αναλάβει» το Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη

0
Muzafer Bei 1-empros

Ρημάζει 6 χρόνια ένα κτήριο – «στολίδι» ενώ ο δήμος Ξάνθης περιμένει ν’ ανοίξει μέτρο στο νέο ΕΣΠΑ για να το χρησιμοποιήσει ως Μουσείο Παιδικής Τέχνης

Αναπάντητα ερωτηματικά ως προς την στατική επάρκεια του κτηρίου για την λειτουργία του ως μουσείου – Η ΦΕΞ επικαιροποιεί την πρότασή της – Τι λέει ο δήμαρχος Ξάνθης

Παραδομένο στη φθορά του χρόνου που προκαλεί η εγκατάλειψη και η αχρησία είναι ένα άλλο κτήριο – κόσμημα της πόλης μας το γνωστό ως «κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη», το επιβλητικό αρχοντικό επί της Μάρκου Μπότσαρη 46, που ανακαινίστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ενώ έχουν περάσει 6 χρόνια από την ολοκλήρωσή του δεν έχει βρεθεί ακόμη ο τρόπος ή ο φορέας ή ακόμη και η χρήση του καθώς υπάρχουν μερικά «αγκάθια» κι ως προς αυτή.

Το κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη ρημάζει και ο δήμος περιμένει ν’ ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ

Το κτήριο ανήκει στον Δήμο Ξάνθης και μετά την αναπαλαίωσή του ήταν προγραμματισμένο να στεγάσει το Μουσείο Παιδικής Τέχνης και το Ιστορικό Αρχείο Ξάνθης, καθώς με αυτό τον τίτλο “Αποκατάσταση του κτιρίου και λειτουργία του ως ιστορικού αρχείου και μουσείου παιδικής τέχνης’’ εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο είναι δεσμευτικό ωστόσο – όπως επιβεβαιώθηκε από αξιόπιστες επιστημονικές πηγές – η μελέτη του έργου δεν έχει την στατική επάρκεια για μέγιστη επισκεψιμότητα sτους δύο πάνω ορόφους του κτηρίου που προαπαιτεί η λειτουργία του ως «Μουσείου» και η αλλαγή της χρήσης του αντίκειται με το τίτλο του έργου και τις προδιαγραφές με τις οποίες χρηματοδοτήθηκε. Κατά συνέπεια πρέπει να προβλεφθεί για ελαφρύτερη χρήση για τους πάνω ορόφους ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του κοινού. Όμως αυτό αν και αποτελεί ένα ερωτηματικό – το οποίο δεν απάντησε ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος δηλώνοντας άγνοια για την αναντιστοιχία μελέτης και χρήσης του έργου – προς το παρόν δε είναι το βασικό πρόβλημα. Το ζητούμενο και αυτό που αποτελεί στοίχημα για την δημοτική αρχή είναι να σχεδιαστεί ένα πλάνο λειτουργίας μέσα από πρόγραμμα στο καινούργιο ΣΕΣ και ο φορέας που θα αναλάβει την λειτουργία του πριν η φθορά του χρόνου το αλλοιώσει και χρειάζονται πάλι κάποιες χιλιάδες ευρώ για συντήρηση: «Το κτήριο του Μουζαφέρ Μπεη έχει και ταυτότητα και χρήση ως Μουσείο Παιδικής Τέχνης. Αυτό που αναμένουμε είναι να ανοίξει το νέο ΣΕΣ και να το εντάξουμε σε κάποιο άξονα τουριστικό για να μπορούμε ένα το λειτουργήσουμε. Μπορούμε και ως δήμος να το λειτουργήσουμε αλλά και σε συνεργασία με άλλους φορείς», σημειώνει ο κ. Δημαρχόπουλος. Υπενθυμίζουμε ότι – όπως έγραφε το «Ε» σε ρεπορτάζ του 2014 ότι κατά το 2010 η τότε Δημοτική Αρχή βρισκόταν σε επαφές με την ΦΕΞ για μια παραχώρηση με μορφή ανάλογη με αυτή του Λαογραφικού Μουσείου και του Λυκείου Ελληνίδων. Κύριος άξονας των συζητήσεων ήταν η δημιουργία μουσείου παιδικών παιχνιδιών με εκθέματα από το Λαογραφικό Μουσείο καθώς και την ανάδειξη της νεώτερης ιστορίας της περιοχής μέσα από έγγραφο ιστορικό υλικό. Μάλιστα η ΦΕΞ βρισκόταν σε επαφή με το ίδρυμα Νιάρχου, το οποίο μπορούσε να καλύψει κάποια λειτουργικά έξοδα του ιστορικού αρχείου. Η εμφάνιση και άλλων επίδοξων ‘’μνηστήρων’’ για το κτήριο έφερε την ανατροπή και με παρέμβαση του τότε προέδρου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ξάνθης κ. Μανώλη Φανουράκη και εν όψει των δημοτικών εκλογών, ο Δήμος αποφάσισε να αναλάβει την υλοποίηση του εγχειρήματος εξ ιδίων.

Η ΦΕΞ επικαιροποιεί την πρότασή της που απέρριψε το 2010 ο Φανουράκης…Τι λέει ο δήμαρχος  

Έξι χρόνια μετά ο αντικαταστάτης του κ. Φανουράκη στο Κέντρο Πολιτισμού, Πασχάλης Λύρατζης δηλώνει παντελή άγνοια αναφορικά με το θέμα της μελέτης και επαναφέρει μια πρόταση που είχε κάνει να γίνει Μουσείο αποκριάτικων στολών από το Καρναβάλι Ξάνθης και ίσως παλαιών φωτογραφιών της πόλης. Απ’ την πλευρά της ΦΕΞ ο Διευθυντής του Λαογραφικού Μουσείου της ΦΕΞ Πασχάλης Ξανθόπουλος επικαιροποιεί το ενδιαφέρον της και επαναδιατυπώνει την πρότασή της να αναλάβει την λειτουργία του ως Μουσείου παιδικών παιχνιδιών με εκθέματα από το Λαογραφικό Μουσείο: «Επειδή γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του κτηρίου είχαμε βρει τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε γι αυτό και καταθέσαμε την συγκεκριμένη πρόταση. Θα μπορούσε η ΦΕΞ να αναλάβει την λειτουργία του στο πλαίσιο ενός δικτύου που έχουμε δημιουργήσει και το οποίο έχει πάρει την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και για αυτό όλες μας οι εκδηλώσεις του 2016 τελούν υπό την αιγίδα του. Θα μπορούσε ο δήμος έχοντας την κυριότητα του κτηρίου να μας χρησιμοποιήσει ως ένα ευέλικτο φορέα για να παρακάμψει τα προβλήματα γραφειοκρατίας και να δώσει λύση σ’ ένα θέμα που βαλτώνει την ίδια στιγμή του το κτήριο καταστρέφεται», σημειώνει ο κ. Ξανθόπουλος.

Ερωτηθείς ο δήμαρχος επιφυλάχθηκε να πει πως: «Η ΦΕΞ διαχειρίζεται επιτυχώς το Λαογραφικό Μουσείο και έχει δώσει επίσης και υλικό στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης . Δεν θα είχαμε αντίρρηση στο Μουσείο Παιδικής τέχνης να στεγαστεί υλικό της ΦΕΞ. Δεν είναι ώρα όμως για παραχωρήσεις… αυτό που περιμένουμε είναι να ανοίξει μέτρο στο νέο ΣΕΣ. Εξάλλου μπορεί και ο δήμος να το λειτουργήσει όπως και άλλοι φορείς».

Τα όμορφα κτήρια όμορφα καταστρέφονται

Παραφράζοντας τον τίτλο της γνωστής Σέρβικης ταινίας του σκηνοθέτη Σριντιάν Ντραγκόγεβιτς «Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται», αντιμέτωπα με την φθορά του χρόνου στην Ξάνθη είναι μια σειρά από όμορφα ανακαινισμένα κτήρια για τα οποία ξοδεύτηκαν εκ. ευρώ με κορυφαίο τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης, το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μ. Χατζιδάκις που θα έχει την μοίρα του κτηρίου του Μουζαφέρ Μπέη ή του Μουσείου Καπνού αν δεν βρεθεί σύντομα ο φορέας που θα αναλάβει την λειτουργία του. Την ίδια τύχη έχουν και άλλα ανακαινισμένα κτήρια στα Άβδηρα όπως το «Αντιλογίας Δόμος» και ο Παλιός Μύλος. Κι είναι κρίμα όσο και ενδεικτικό του ότι πάσχουμε στον σχεδιασμό αφού πρώτα ξοδεύουμε τόσα λεφτά για την ανακαίνιση και ύστερα προβληματιζόμαστε πως θα τα χρησιμοποιήσουμε και αυτό είναι μια ελληνική παθογένεια που διατρέχει όλο το φάσμα της διοίκησης και την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και την κεντρική διοίκηση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…