Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Στον Καιάδα» το 12%!

«Στον Καιάδα» το 12%!

0
louketa polla-empros

Παρά τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τις προηγούμενες οφειλές, τις δεσμεύσεις κυβέρνησης και βουλευτών, με ΚΥΑ καταργήθηκε η επιδότηση του μισθολογικού κόστους

Για «βαριά και δύσκολη» μέρα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης. Γνωμοδότηση για τη νομιμότητα της επιδότησης με βάση την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία ετοιμάζουν τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ

Οριστικοί τίτλοι τέλους έπεσαν για την επιδότηση του μισθολογικού κόστους 12% στη Θράκη με την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμόν 997/11-4-2016 ΦΕΚ που καταργεί το άρθρο 21 του Ν. 1767/1988 το οποίο προέβλεπε την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους (12%) των μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων των Παραμεθορίων Περιοχών της χώρας.

Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ, τις κινητοποιήσεις από πλευράς βουλευτών της περιοχής και των διαβεβαιώσεων που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση προχώρησε τελικά στην κατάργηση, αδιαφορώντας για τα επιχειρήματα που τέθηκαν από την πλευρά των επαγγελματικών φορέων.

Τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πάντως δεν είναι διατεθειμένα να δεχθούν αμαχητί τις μονομερείς εξελίξεις. Ήδη σε σύσκεψη που έγινε προχθές το βράδυ στην Κομοτηνή συζήτησαν διεξοδικά το ζήτημα της νομικής τεκμηρίωσης με βάση την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, με εξειδικευμένο καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου, προκειμένου να συνταχθεί γνωμοδότηση για την νομιμότητα των επιδοτήσεων του εργοδοτικού κόστους στις παραμεθόριες περιοχές και προτίθενται να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα από τον ΟΑΕΔ αλλά και να διατηρηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Καταδικάζει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, μιλά για «θανάσιμο πλήγμα» ο Π. Λαφαζάνης

Για μια ημέρα «βαριά και δύσκολη», μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, εξαιτίας της εν λόγω εξέλιξης, με αφορμή την επίσκεψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο ΕΒΕ χθες το μεσημέρι. Ο κ. Μωραΐτης δήλωσε ότι: «με την απόφαση αυτή καταστρέφεται ολοκληρωτικά η εργασία και ισοπεδώνεται η επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια και τον νομό μας. Οι επιχειρήσεις προσπάθησαν μέχρι σήμερα να μην απολύσουν το προσωπικό τους με την προσδοκία της επιδότησης, αλλά η ΚΥΑ αυτή πλέον δρομολογεί τραγικές συνέπειες. Πλέον η κυβέρνηση και οι βουλευτές της Ξάνθης, που είναι εξαφανισμένοι αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για την αύξηση της ανεργίας και την αποβιομηχάνιση του νομού».

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ από την πλευρά του, αφού πληροφορήθηκε την είδηση, χαρακτήρισε την εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης ως «έγκλημα» και «θανάσιμο πλήγμα» για την παραγωγή και τη βιοτεχνία και έκανε λόγο για «νοσηρούς εγκεφάλους» που «διανοήθηκαν να καταργήσουν αυτό το κίνητρο για μια περιοχή που χρειάζεται ενίσχυση». Ο ίδιος δήλωσε ότι θα ζητήσει άμεσα ανάκληση της ΚΥΑ και σχολίασε ότι τη στιγμή που μιλάμε για την ανάγκη στήριξης των προσφύγων δεν μπορούμε να αγνοούμε τους δικούς μας νέους που φεύγουν, ειδικά από τη Θράκη, όπου η ανεργία είναι αξιοσημείωτα υψηλή.

Οργισμένες αντιδράσεις από τα Επιμελητήρια Έβρου και Δράμας

Ανακοίνωση εξέδωσε το Επιμελητήριο του Έβρου, όπου τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι: «οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης πιστοί στη πολιτική που χάραξαν, βάλλουν παντοιοτρόπως και με μανία κατά των ελληνικών επιχειρήσεων και εν προκειμένω των ακριτικών, αποφασίζοντας αυτή τη φορά να καταργήσουν ένα νόμο που στήριξε από το έτος 1988 εκατοντάδες πολύτιμες θέσεις εργασίας στον Νομό Έβρου και σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Η ελληνική κυβέρνηση αδιαφορώντας επιδεικτικά για την οικονομική καταστροφή εκατοντάδων επιχειρήσεων των παραμεθορίων περιοχών και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που πλήττεται από ανεργία και φτώχεια, απαξιώνοντας όλους τους παραγωγικούς φορείς της χώρας που ζητούν τη συνέχιση της επιδότησης αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων, αποφάσισε, εν μια νυκτί, την άνευ συζήτησης και διαβούλευσης κατάργηση του εν λόγω μέτρου και μάλιστα χωρίς προηγουμένως να διευκρινίσει τις προθέσεις της αναφορικά με τις οφειλές των 225 εκατομμυρίων Ευρώ προς τις επιχειρήσεις. Και όλα αυτά κατά τη στιγμή που τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας ΑΜΘ ζητούσαν επίμονα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη και τους αρμόδιους φορείς ενώ παράλληλα είχαν λάβει τη διαβεβαίωση από τους Βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταργηθεί η επιδότηση μέχρι να υπάρξει γνωμοδότηση – νομική τεκμηρίωση περί της συμβατότητας του κινήτρου». Ιδιαίτερα δε επισημαίνεται ότι: «παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των Επιμελητηρίων της Περιφέρειάς μας, τις έγγραφες και προφορικές οχλήσεις μας για την καταβολή των οφειλομένων προς τις επιχειρήσεις που παραμένουν απλήρωτες από το έτος 2010, τις υποσχέσεις των υπουργών για τη διευθέτηση του προβλήματος με καταβολή χρημάτων ή συμψηφισμό, την προσφυγή εκατοντάδων επιχειρήσεων στη Δικαιοσύνη, τίποτα δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στον επιχειρηματικό κόσμο του Νομού Έβρου και την τοπική κοινωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανου Γεωργιάδη, ο οποίος, υπογραμμίζει επίσης τις καταστροφικές συνέπειες από αυτή την απόφαση σε μια περιοχή που μαστίζεται από τα «λουκέτα» και την ανεργία, καθώς και την ασυνεπή στάση της κυβέρνησης και του Γ. Σταθάκη.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …