Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άμεση λύση ζητούν οι εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών Ξάνθης

Άμεση λύση ζητούν οι εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών Ξάνθης

0
ekpaideutes lafazanis

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από την ΠΕ Ξάνθης ενάντια στην αποχή των εξεταστών για έκδοση διπλωμάτων

Για τα αιτήματα των εκπαιδευτών ενημερώθηκε και ο Παν. Λαφαζάνης, που βρέθηκε εκεί στο πλαίσιο συναντήσεων με φορείς

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν οι εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών Ξάνθης το πρωί της Τετάρτης, 13 Απριλίου, ενάντια στην αποχή των εξεταστών. Όπως δημοσίευσε το «Ε» στις 30 Μαρτίου, από τις αρχές Μαρτίου δεν διενεργούνται εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, λόγω της απεργίας που έχουν κηρύξει οι εξεταστές υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, χωρίς να έχει οριστεί ακόμη η λήξη της απεργίας τους. Οι εξεταστές αντιδρούν στην κατάργηση του ειδικού επιδόματος που λάμβαναν μέχρι τώρα για τις εκτός ωραρίου εργασίας πρακτικές εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών.

Κατάργηση του επιδόματος χωρίς πρόβλεψη για την αλλαγή των εξετάσεων

Από 1/1/2016 καταργήθηκε ο Ν.4354/2015, που προέβλεπε την αποζημίωση των εξεταστικών επιτροπών για εργασία εκτός ωραρίου, με αποτέλεσμα οι εξεταστές να μην πληρωθούν για τις εξετάσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και να προχωρήσουν σε αποχή. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών Ξάνθης, ο νόμος καταργήθηκε χωρίς να υπάρξει πρόβλεψη για τον χρόνο και τον τρόπο που θα διεξάγονται στο εξής οι δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών. Η αποχή από τα καθήκοντα των εξεταστών και η παύση προγραμματισμού των σχετικών εξετάσεων από τις οικείες Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών δημιούργησε τεράστια προβλήματα τόσο στους υποψήφιους εκπαιδευόμενους οδηγούς, όσο και στους εκπαιδευτές οδηγών αυτοκινήτου, που βρίσκονται σε αναμονή, μη μπορώντας να ολοκληρώσουν την διαδικασία έκδοσης διπλώματος οδήγησης. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις τα Δελτία Εκπαίδευσης και Εξέτασης υποψηφίων οδηγών έχουν λήξει ή κινδυνεύουν να λήξουν, καθώς θα παρέλθει η τριετία ισχύος τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση και την ταλαιπωρία των υποψηφίων οδηγών, που θα αναγκαστούν σε επανέκδοση των ΔΕΕ τους.

Π. Ραφτόπουλος: «Πρέπει να ενταχθούν οι εξετάσεις στο ωράριο εργασίας, όπως γίνεται άτυπα σε κάποιες πόλεις»

Ο εκπρόσωπος των δεκαέξι σχολών οδήγησης της πόλης μας, Πέτρος Ραφτόπουλος, δήλωσε στο «Ε» ότι παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί για επίλυση του προβλήματος, ο χρόνος περνάει χωρίς να διαφαίνεται λύση και με την επαγγελματική δραστηριότητα των εκπαιδευτών να είναι ανύπαρκτη το διάστημα αυτό. «Τα οικονομικά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζαμε θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο πολλών σχολών οδηγών αν δεν βρεθεί κάποια άμεση λύση», δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι επέλεξαν να μην αποκλείσουν την υπηρεσία Συγκοινωνιών προκαλώντας προβλήματα στους Ξανθιώτες, αλλά να πραγματοποιήσουν μία συμβολική διαμαρτυρία. Αυτά που προτείνουν, τα οποία επέδωσαν και στην διεύθυνση της υπηρεσίας είναι τα εξής:

Άμεση έναρξη των εξετάσεων εντός ωραρίου μέχρις ότου διευθετηθεί το πρόβλημα των υπαλλήλων εξεταστών.

Ικανοποιητική παράταση στα δελτία εκπαίδευσης εξέτασης που έληξαν ή κοντεύουν να λήξουν.

Άμεση παράταση στις υποχρεώσεις των εκπαιδευτών προς το υπουργείο Οικονομικών (ρυθμίσεις δόσεων) και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, λόγω της συνεχιζόμενης αποχής.

Άμεση αλλαγή του χώρου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών μοτοσυκλετών, αφού ο χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος, απομακρυσμένος από την πόλη και χωρίς οποιαδήποτε υποδομή που να καλύπτει εκπαιδευόμενους και εξεταζόμενους από τις καιρικές συνθήκες, συνθήκες υγιεινής, πρώτων βοηθειών κλπ.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …