Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πιο «ελαφρύ» στην τσέπη και στα είδη το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Πιο «ελαφρύ» στην τσέπη και στα είδη το φετινό πασχαλινό τραπέζι

0
pasxalino-trapezi

Κάτω από 10 ευρώ το αρνί στα κρεοπωλεία. Πτώση στις τιμές των λαχανικών – Ο καταναλωτής όμως δεν αγοράζει ποσότητα

Τσουρέκι στο… σπίτι η τάση της εποχής. Δεν έχουν ζήτηση τα τσουρέκια στα αρτοποιεία

Στα ίδια έως και ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα θα κυμανθεί φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού αφού σύμφωνα με έρευνα στην αγορά της Ξάνθης δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές κρεάτων ενώ ιδιαίτερα στα λαχανικά υπάρχει μια πτωτική τάση κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Πάσχα φέτος είναι αργά και έχουν ήδη αναπτυχθεί και χωραφικές καλλιέργειες κηπευτικών εποχής εκτός από τις θερμοκηπιακές, κι αυτός ο παράγοντας συγκρατεί τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

Κάτω από 10 ευρώ το αρνί στα κρεοπωλεία της Ξάνθης

Δεν έχει σπάσει το φράγμα των 10 ευρώ το αρνί και το κατσίκι στα κρεοπωλεία του νομού μας όπως ακριβώς εκτιμούσε και λίγες μέρες πριν ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Ξάνθης κ. Γιώργος Μπατζακίδης: «Κρατούμε χαμηλά τις τιμές για να είμαστε ανταγωνιστικοί παρά τον «πόλεμο» που δεχόμαστε από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Έχουμε τις ίδιες τιμές με πέρσι που κυμαίνονται από 8.50 – 10 ευρώ το κιλό σε αρνιά και κατσίκια και 8 – 10 σε κοκορέτσι και στα άλλα πασχαλινά εδέσματα», αναφέρει ο κ. Μπατζακίδης δηλώνοντας παράλληλα αρκετά ευχαριστημένος από την κίνηση παρά το γεγονός ότι μόλις χθες καταβλήθηκαν οι συντάξεις και φυσικά το αποδίδει στο γεγονός ότι είναι μέρος της παράδοσης η αγορά του αρνιού και ο μέσος Ξανθιώτης καταναλωτής είναι πιστός στην παράδοση.    

Πτώση στις τιμές των λαχανικών – Ο καταναλωτής δεν αγοράζει ποσότητα

Μειωμένες σε σχέση με πέρσι είναι οι τιμές των λαχανικών που μπαίνουν στο πασχαλινό τραπέζι κι αυτό οφείλεται στην συνάρτηση κάποιων παραγόντων. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Οπωροπωλών Ξάνθης κ Γιώργος Καραλανίδης η φετινή χρονιά είναι από τις πιο φτηνές στην αγορά των λαχανικών κι αυτό οφείλεται σε δύο δεδομένα Στο ότι ο χειμώνα ήταν ήπιο και δεν είχε κακοκαιρία και κατά συνέπεια καταστροφές σε καλλιέργειες και το γεγονός ότι το Πάσχα είναι αργά και έχουν προλάβει να βγουν και καλλιέργειες εκτός θερμοκηπίου και αυτό μειώνει το κόστος. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η ντομάτα δεν θα ξεπεράσει το 1,70 το κιλό ενώ το μαρούλι το 1,20 το κιλό. Αλλά και στα φρούτα οι τιμές θα είναι χαμηλές καθώς τα μήλα και τα πορτοκάλια είναι στο τέλος της εποχής τους ενώ και στις φράουλες έχουν πέσει οι τιμές ενώ τα καλοκαιρινά φρούτα δεν έχουν βγει ακόμη. Ωστόσο ο κ. Καραλανίδης εκτιμά πως και το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι λιτό και ότι ο κόσμος αγοράζει με σύνεση και φειδώ διαθέτοντας οι περισσότεροι έως 15 ευρώ για λαχανικά και φρούτα για το πασχαλινό τραπέζι: «Παρότι έχουμε χαμηλές τιμές, χαμηλή μέχρι τώρα είναι και η αγοραστική κίνηση. Καμιά σχέση με παλαιότερα, τώρα ο κόσμος δεν αγοράζει ποσότητες. Και εμείς είμαστε τυχεροί ως κλάδος επειδή ανήκουμε στην διατροφική αλυσίδα που έχει πληγεί λιγότερο σε σχέση με άλλους κλάδους όπως της ένδυσης, υπόδησης για παράδειγμα».

Τσουρέκι από …σπίτι

Το τσουρέκι είναι ένα κατ’ εξοχήν πασχαλινό έδεσμα που παρασκευάζεται από αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία. Τα τελευταία χρόνια όμως της κρίσης έχει αποκτήσει μια πιο …σπιτική γεύση καθώς ολοένα και περισσότερες νοικοκυρές προτιμούν να τα παρασκευάσουν μόνες τους παρά να τα αγοράσουν από το Ζαχαροπλαστείο ή καταφεύγουν στα βιομηχανοποιημένα που πωλούν σε πολύ φτηνές τιμές τα σουπερ μάρκετ: «Παρασκευάζουμε ακόμη τσουρέκια στα αρτοποιεία μας αλλά δεν ξέρουμε αν θα τα πωλήσουμε. Τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε τις ίδιες τιμές. Από 7 – 8 ευρώ το κιλό παρότι αυξήθηκε ο ΦΠΑ. Και παρότι δεν τους έρχεται και πιο φτηνό αν το φτιάξουν στο σπίτι αν μετρήσουν το σκότος των υλικών και το ρεύμα που θα καταναλώσουν και τον κόπο τους ωστόσο οι περισσότερες νοικοκυρές προτιμούν να τα φτιάξουν μόνες τους, ίσως για να κρατήσουν και την παράδοση» αναφέρει ο πρόεδρος των Αρτοποιών Ξάνθης κ. Παναγιώτης Αμπεριάδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …