Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Παζάρι» για την τιμή του αρνιού

«Παζάρι» για την τιμή του αρνιού

0
provata close

7 ευρώ το κιλό ζητούν να πουλήσουν τα αρνιά τους οι κτηνοτρόφοι – Κάτω από 10 ευρώ το κιλό διαβεβαιώνουν οι κρεοπώλες της Ξάνθης

Μεγάλες εισαγωγές από Ρουμανία και Σκόπια κάνουν οι έμποροι. Το μεγάλο …πάρτι με τις ελληνοποιήσεις – Δεν ισχύει αυτό στο νομό μας, διαβεβαιώνουν κτηνοτρόφοι και οι κρεοπώλες

Στην «μάχη» της τιμής του αρνιού ετοιμάζονται να μπουν τις επόμενες μέρες κτηνοτρόφοι, έμποροι, κρεοπώλες, καταναλωτές, μιας και απομένουν λιγότερες από 2 εβδομάδες για το Πάσχα το οποίο παραδοσιακά και ελληνικά θέλει τον οβελία του! Και οι μεν πρώτοι επιδιώκουν να πουλήσουν τα αμνοερίφιά τους σε μια τιμή τουλάχιστον που καλύπτει το κοστολόγιο εκτροφής τους, οι δε έμποροι και κρεοπώλες επιδιώκουν να πετύχουν τις πιο φτηνές τιμές αγοράς ώστε να διασφαλίσουν το ποσοστό κέρδους τους και να τα διαθέσουν στην αγορά με ανταγωνιστική τιμή πώλησης με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή και ζητούμενο πάντα να διαθέτει την απαιτούμενη αγοραστική δύναμη.

7 ευρώ το κιλό ζητούν να πουλήσουν τα αρνιά τους οι κτηνοτρόφοι – Δεν έχει φέτος παραγωγή

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Α. Λουκμακιάς μόνο σ’ αυτή την τιμή τους συμφέρει να πουλήσουν καθώς το κοστολόγιο εκτροφής ενός αμνοεριφίου 10 κιλών είναι 70 ευρώ. Σήμερα δε διεξάγεται το μεγάλο παζάρι της Δράμας και η κρίσιμη διαπραγμάτευση για την τιμή των αμνοεριφίων. Ο κ. Λουκμακιάς δηλώνει απαισιόδοξος ότι θα μπορέσουν να πετύχουν αυτή την τιμή και εκτιμά πως τελικά η τιμή που θα πουλήσουν τα αρνιά τους είναι 6 ευρώ και τα κατσίκια 6.5 ευρώ το κιλό. «Αυτό σημαίνει ότι στον καταναλωτή θα φτάσει στα 11 – 12 ευρώ το κιλό», εκτιμά ο κ. Λουκμακιάς προσθέτοντας ότι φέτος έχει έλλειψη από αμνοερίφια ακόμη και ο νομός μας που είναι εξαγωγικός επειδή το Πάσχα είναι αργά και οι κτηνοτρόφοι τα αρνιά που γεννήθηκαν από τον Οκτώβριο ως τον Γενάρη τα πούλησαν για να ,μην έχουν ζημιά λόγω της αυξημένης τιμής των ζωοτροφών και επιπλέον να έχουν κέρδος από το γάλα που διαφορετικά θα χρειάζονταν για την εκτροφή των αμνοεριφίων τις πρώτες 50 ημέρες: «Τα περισσότερα έφυγαν για Ιταλία. Καθένας από εμάς έχει 30 – 40 μικρά στην μονάδα του τα οποία πουλάμε στα ντόπια κρεοπωλεία.

Μεγάλες εισαγωγές από Ρουμανία και Σκόπια κάνουν οι έμποροι Το μεγάλο …πάρτι με τις ελληνοποιήσεις

Και βέβαια αυτά μπορεί να επαρκούν για την τοπική αγορά ωστόσο η έλλειψη είναι πανελλαδική και έτσι οι έμποροι άρχισαν ήδη τις αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων κυρίως από Ρουμανία και Σκόπια. Όπως αναφέρει ο κ. Λουκμακιάς τα αρνιά εισάγονται ζωντανά με 1.80 το κιλό και σφάζονται στα μεγάλα σφαγεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Εκεί γίνονται και τα … «βαφτίσια», ένα θέμα που πάντα καταγγέλλεται από τους κτηνοτρόφους τις ημέρες του Πάσχα ωστόσο σπανιότατα κάποιοι συλλαμβάνονται να παρανομούν διαπράττοντας την ελληνοποίηση δηλαδή να διαθέτουν στην αγορά ως ελληνικά εισαγόμενα σφάγια χωρίς την ειδική σφραγίδα σήμανσης και τιμές ελληνικού σφαγίου που είναι ακριβότερο κατά συνέπεια αυξάνοντας το ποσοστό κέρδους τους: «Είναι κοινό μυστικό ότι από τα 50.000 αμνοερίφια που θα εισαχθούν τα 10.000 θα πουληθούν σαν εισαγωγής και τα 40.000 σαν ελληνικά. Αυτό γίνεται γιατί δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να το παρεμποδίσουν. Γίνεται μεγάλο …πάρτι τέτοιες μέρες στις μεγάλες πόλεις. Σε μας δεν υπάρχει αυτό. Οι δικοί μας κρεοπώλες παίρνουν αμνοερίφια από εμάς. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ που βγάζουν σαν κράχτες 6 αρνιά σε χαμηλή τιμή παίρνουν από την Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Εκεί δεν ξέρω τι γίνεται και τι πουλάνε… Τα πολυκαταστήματα πάντως ποτέ δεν παίρνουν από μας τους ντόπιους παραγωγούς», αναφέρει ο κ. Λουκμακιάς.

Κάτω από 10 ευρώ το κιλό θα πουλήσουν τα κρεοπωλεία της Ξάνθης

Αυτό διαβεβαιώνει ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Ξάνθης κ. Γιώργος Μπατζακίδης, επισημαίνοντας πως ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η τιμή κι ότι αυτό θα γίνει την Μ. Δευτέρα. Διαβεβαιώνει ωστόσο πως όπως και να διαμορφωθούν οι τιμές, τα κρεοπωλεία θα πουλήσουν όπως και πέρσι κάτω από 10 ευρώ το κιλό για να μπορέσουν να αγοράσουν οι καταναλωτές. Επίσης ο κ. Μπατζακίδης είναι κατηγορηματικός όσον αφορά τα εισαγόμενα ή τις ελληνοποιήσεις: «Στο νομό μας δεν υπάρχει αυτό. Δεν πουλάμε εισαγόμενα. Έχουμε 1.600 εκτροφές που υπερκαλύπτουν τη ζήτηση», λέει με απόλυτη βεβαιότητα, εξηγεί δε ότι το ελληνικό αμνοερίφιο είναι το πρώτο σε ποιότητα στην Ευρώπη εξαιτίας του κλίματος, της ράτσας αλλά και ιδιαίτερα για το κατσίκι επειδή τρέφονται με πουρνάρια! Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ελληνικά βοοειδή που όπως λέει είναι τελευταία λόγω ράτσας με πρώτα τα Βελγικά και τα Τσέχικα. Επισημαίνει δε πως η εγχώρια παραγωγή καλύπτει μόνο το 20% των αναγκών της αγοράς και το 80% εισάγεται.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θρησκευτικές τελετές από τον Μητροπολίτη Ξάνθης για την γιορτή του Αγίου Γεωργίου

Εκδηλώσεις Σάββατο και Κυριακή σε Κουτσό και Πασχαλιά Ξάνθης Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περ…