Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ποιοι θα πληρώσουν τον νέο φορολογαριασμό 1,8 δισ. ευρώ

Ποιοι θα πληρώσουν τον νέο φορολογαριασμό 1,8 δισ. ευρώ

0
forologika-empros

Πρόσθετοι φόροι για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες

Eναν νέο φορο-λογαριασμό ύψους 1,8 δισ. ευρώ καλούνται να διαχειριστούν 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Οι ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, φέρνουν πρόσθετους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά, μικρομεσαία και υψηλά εισοδήματα και ελαφρύνσεις για τους έχοντες εισοδήματα από 28.000 έως και 43.000 ευρώ. Στους κερδισμένους των φορολογικών αλλαγών περιλαμβάνονται οι αγρότες, οι οποίοι θα δουν μειώσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις τους, καθώς θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα και θα έχουν έμμεσο αφορολόγητο όριο, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα έως 32.000 ευρώ.

Αντίθετα, αντιμέτωποι με φόρους – «φωτιά» θα βρεθούν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα, αλλά και όσοι αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και έσοδα από «μπλοκάκι» που συνολικά υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ.

Μάλιστα οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι μισθωτοί με εισοδήματα από «μπλοκάκι» το επόμενο έτος θα επιβαρυνθούν και με εισφορά για την κύρια σύνταξη σε ποσοστό 20% επί του εισοδήματός τους. Στους «χαμένους» των αλλαγών περιλαμβάνονται και όσοι εισπράττουν εισοδήματα από μερίσματα, καθώς προβλέπεται αύξηση του συντελεστή από το 10% στο 15%.

Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που προωθεί η κυβέρνηση, εάν δεν ανατραπεί μέχρι τη ψήφισή του στη Βουλή και κυρίως αν δεν αλλάξει το ύψος του αφορολογήτου ορίου για το οποίο οι δανειστές πιέζουν να μειωθεί στα επίπεδα των 8.100 ευρώ, προβλέπει:

-Εφαρμογή ενιαίας κλίμακας φορολόγησης για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές και αγροτικές δραστηριότητες.

-Στην νέα κλίμακα θα ισχύει έμμεσο αφορολόγητο όριο μειωμένο από τα 9.550 στα 9.100 ευρώ (9.090 ευρώ για την ακρίβεια) για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, καθώς η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 2.100 στα 2.000 ευρώ.

-Το έμμεσο αφορολόγητο των 9.100 ευρώ, το οποίο παρέχεται με τη μορφή έκπτωσης φόρου 2.000 ευρώ θα ισχύει και για τα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες.

-Για τα εισοδήματα από ακίνητα, παραμένει η αυτοτελής κλίμακα φορολόγησης, αλλά οι συντελεστές φόρου 11% και 33% αυξάνονται σε 15% και 35%, ενώ προστίθεται και νέος ακόμη πιο υψηλός συντελεστής 45% για ετήσια ποσά ενοικίων και λοιπών εισοδημάτων από ακίνητα, πάνω από 35.000 ευρώ.

-Ειδική ρύθμιση για όσους φορολογούμενους έχουν εισοδήματα και από μισθούς και από επιχειρηματική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι στην περίπτωση αυτή, η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ θα ισχύει μόνο για το εισόδημα από μισθούς.

-Ριζική αναμόρφωση της κλίμακας υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται σε όσους δηλώνουν ετήσια ατομικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που κλιμακώνονται από 2,2% έως 10%.

-Αύξηση του φόρου στα μερίσματα από 10% στο 15%

-Αύξηση του φόρου στο τζίρο των τυχερών παιγνίων. Συγκεκριμένα αυξάνεται η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα όλων των τυχερών παιγνίων από το 30% στο 35% επί του μικτού κέρδους που αφορά τα ποσά τα οποία προέρχονται από την εκμετάλλευση της δραστηριότητας του κατόχου της άδειας. Τα έσοδα αυτά αποδίδονται στο Δημόσιο εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν. Η διάταξη αυτή προωθείται προκειμένου να διασφαλιστούν τα πρόσθετα έσοδα ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί να εισπραχθούν από την επιβολή του ειδικού τέλους των 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη τυχερού παιγνίου του ΟΠΑΠ.

Επιβαρύνσεις και ελαφρύνσεις

Με τις αλλαγές στις κλίμακες φορολόγησης των εισοδημάτων και τη νέα κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης:

-Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που λαμβάνουν κάθε μήνα πάνω από 650 και μέχρι 682 ευρώ, καθώς επίσης και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές από 757 έως 795 ευρώ τον μήνα, θα υποστούν επιβαρύνσεις έως 100 ευρώ τον χρόνο.

-Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές πάνω από 682 έως 1.786 ευρώ, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με μηνιαία ποσά φορολογητέων αποδοχών από 833 έως 2.083 ευρώ, θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους από 61 έως και 176 ευρώ τον χρόνο για τα εισοδήματά τους, ενώ οι υψηλόμισθοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 50.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους από 326 έως και 3.851 ευρώ τον χρόνο.

-Ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 32.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ θα δουν να αυξάνεται η φορολογική τους επιβάρυνση από 350 μέχρι 8.851 ευρώ τον χρόνο.

-Φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα (ενοίκια κ.λπ.) μέχρι 12.000 ευρώ τον χρόνο, θα δουν τα φορολογικά τους βάρη να αυξάνονται κατά 36,36%. Όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητη περιουσία πάνω από 12.000 ευρώ και μέχρι 35.000 ευρώ το χρόνο θα πληρώσουν επιπλέον φόρο από 480 έως και 920 ευρώ τον χρόνο. Τέλος, οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ από ενοίκια θα πληρώνουν φόρους αυξημένους κατά ποσά άνω των 1.000 ευρώ το χρόνο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…