Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 1 στους 10 ανασφάλιστος στο νομό μας

1 στους 10 ανασφάλιστος στο νομό μας

0
servitora

Επιθεωρήτρια Εργασίας Χ. Νικάκη: «Υπάρχει ανασφάλιστη εργασία στο νομό μας αλλά όχι σε μεγάλα ποσοστά» – Συμμόρφωση υπό τον φόβο του τσουχτερού πρόστιμου

Γραμματέας ΟΕΒΕΞ, Μ. Τσιακίρογλου: «Να θεσμοθετηθεί το εργόσημο στην εστίαση». Πρόεδρος καφέ μπαρ, Α. Ιντζές: Μας κυνηγούν λες και είμαστε εγκληματίες…»

«Σαφάρι» έχουν εξαπολύσει ΙΚΑ, ΣΔΟΕ, Αστυνομία και Δήμος σε επιχειρήσεις του νομού μας ελέγχοντας για ανασφάλιστη εργασία, φοροδιαφυγή, κάπνισμα, τραπεζοκαθίσματα! «Βροχή» πέφτουν τα πρόστιμα για όλες τις παραβάσεις όπου διαπιστώνονται με τους επαγγελματίες να καταγγέλλουν ότι νιώθουν σαν «εγκληματίες που τους καταδιώκουν»!

Nικάκη: «Υπάρχει ανασφάλιστη εργασία στο νομό μας αλλά όχι σε υπερβολικά ποσοστά»

Αυτή είναι η διαβεβαίωση της Επιθεωρήτριας Εργασίας Ξάνθης κας Χρυσάνθης Νικάκη η οποία επίσης επιβεβαιώνει ότι υπάρχει εντατικοποίησης των ελέγχων: «Υπάρχει ανασφάλιστη εργασία στο νομό μας κυρίως σε οικογενειακές, μικρές επιχειρήσεις. Η αντιστοιχία είναι 1 ανασφάλιστος στις 10 ελεγχόμενες επιχειρήσεις, σε μηνιαία βάση αν και μας έχει τύχει να βρούμε έως και 5 ανασφάλιστους! Σε μηνιαία βάση 1 – 2 από τις επιχειρήσεις που ελέγχουμε έχουν ανασφαλίστους εργαζόμενους οπότε και επιβάλουμε τα ανάλογα πρόστιμα. Παλαιότερα ήταν περισσότερες οι επιχειρήσεις που είχαν μαύρη εργασία. Είναι φανερό ότι οι εργοδότες έχουν συμμορφωθεί υπό τον φόβο του τσουχτερού πρόστιμου αλλά ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που το ρισκάρουν. Είναι γεγονός ότι με τα 10.000 ευρώ πρόστιμο θα μπορούν να έχουν και να πληρώνουν ένα εργαζόμενο ασφαλισμένο για ένα χρόνο χωρίς να φοβούνται το πρόστιμο», επισημαίνει η κα Νικάκη.  

Τσιακίρογλου: «Να θεσμοθετηθεί το εργόσημο στην εστίαση»

Την δυνατότητα να χρησιμοποιούν και άλλες επιχειρήσεις το εργόσημο για 8 μεροκάματα το μήνα ως μια καλή λύση για το θέμα της ανασφάλιστης εργασίας αναφέρει η γενική γραμματέα της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου, πρόταση που υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ: «Το εργόσημο ισχύει μόνο για τις οικιακές βοηθούς. Θα ήταν μια καλή λύση για τις επιχειρήσεις για να καλύπτουν εποχιακές τους ανάγκες και να είναι νόμιμες. Κατά διαστήματα χρειαζόμαστε επιπλέον προσωπικό που δεν μπορούμε όμως να κρατήσουμε… Γι αυτό λέμε ότι 8 εργόσημα τον μήνα θα μας διευκόλυνε», επισημαίνει η κα Τσιακίρογλου.

Ιντζές: Μας κυνηγούν λε και είμαστε εγκληματίες…»

«Μας κυνηγούν σαν να είμαστε εγκληματίες», λέει με εμφανή αγανάκτηση ο πρόεδρος του σωματείου καφέ – μπαρ Ανδρέας Ιντζές: «Τα μαγαζιά μας …γεμίζουν καθημερινά με ..κλιμάκια. Του ΣΔΟΕ, του ΙΚΑ, της Αστυνομίας, του Υγειονομικού, του Δήμου. Ο κλάδος μας υφίσταται ένα ανελέητο κυνηγητό λες και είμαστε εγκληματίες …Για μαύρη εργασία ξέρω πως υπάρχει αλλά όχι σε μεγάλα ποσοστά γιατί όλοι φοβούνται τα πρόστιμα. Είναι πολύ τσουχτερά, τόσο που κλείνουν επιχειρήσεις απ’ αυτά οπότε δεν το ρισκάρουν».

Θετικός ο διοικητής του ΙΚΑ για το εργόσημο στην εστίαση

Να σημειώσουμε πως πρόσφατα επισκέφτηκε την Κομοτηνή ο διοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Καλαματιανός και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, Ανέστης Βαφειάδης, ο οποίος και του έθεσε τόσο το πρόβλημα των προστίμων καθώς και το αίτημα για θεσμοθέτηση του εργόσημου. «Αντιμετωπιζόμαστε ως τρομοκράτες από τα ελεγκτικά κλιμάκια του ΙΚΑ και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είμαστε κατά της ανομίας και υπέρ των ελέγχων και της ασφαλισμένης και όχι ανασφάλιστης εργασίας. Μιλάμε για τον τρόπο που λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και όχι για τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνονται», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης. Σε ό,τι αφορά το πάγιο αίτημα για την επέκταση του εργόσημου και στα επαγγέλματα της εστίασης, που ειδικά στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου χρειάζονται επιπλέον προσωπικό, μέσω της προαγοράς ενσήμων από τις τράπεζες, ο κ. Καλαματιανός δεσμεύθηκε ότι θα αντιμετωπίσει θετικά το συγκεκριμένο αίτημα, καθώς το μέτρο αυτό μπορεί να επιφέρει επιπλέον έσοδα στο ΙΚΑ και καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και να οδηγήσει σε μείωση των προστίμων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …