Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Κάηκαν απ’ το γάλα …προσεχώς και απ’ το γιαούρτι οι αγελαδοτρόφοι

Κάηκαν απ’ το γάλα …προσεχώς και απ’ το γιαούρτι οι αγελαδοτρόφοι

0
giaourti

Το Σχέδιο που προωθεί το ΥΠΑΑΤ αφήνει «παράθυρο για …εβαπορέ γιαούρτι! Απαλείφεται ο όρος νωπό γάλα. Το σχέδιο έχει σταλεί για έγκριση στην Κομισιόν

««Σφάζουν» την αγελαδοτροφία….», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου κτηνοτρόφων Ξάνθης Α. Λουκμακιάς – Οι Τσέχοι ζητούν να παράγουν «ελληνικό γιαούρτι»

Αναβρασμός επικρατεί στην αγορά του γάλακτος μετά τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν στο πλαίσιο της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΑΑΣΑ. Το σχέδιο αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού κι ανοίγει την «κερκόπορτα» για την παρασκευή του ελληνικού γιαουρτιού από γάλα σκόνη μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής αλλά και την ποιότητα του προϊόντας. Ουσιαστικά έτσι η χώρα μας ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιδιαιτερότητα ενός προϊόντος με ισχυρό brand name και εξαγωγική αξία που ξεπερνά τα 140 εκατ. ευρώ, αντί να το πιστοποιήσει ως προστατευόμενο προϊόν ονομασίας προέλευσης όπως την φέτα αφού ούτως ή άλλως είναι γνωστό διεθνώς με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι».

Κάηκαν απ’ το φρέσκο γάλα οι αγελαδοτρόφοι τώρα …καίγονται και από το γιαούρτι

Είναι γνωστό ότι το πρώτο «χτύπημα» ο κλάδος των κτηνοτρόφων και συγκεκριμένα στους αγελαδοτρόφους το δέχτηκε μετά την επιμήκυνση της ημερομηνίας του φρέσκου γάλακτος σε 7 ημέρες που έδωσε την δυνατότητα εισαγωγής γάλακτος από γαλακτοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης που παράγουν μεγάλες ποσότητες. Κι αυτή την δυνατότητα όπως αναφέρει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Α. Λουκμακιάς την έχουν χρησιμοποιήσει πολλές ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες με αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή του παραγόμενου ελληνικού γάλακτος: « Έχει μειωθεί 2 λεπτά η τιμή του αγελαδινού γάλακτος. Και δεν είναι μόνο αυτό αλλά οι εταιρείες δεν μπορούν να το απορροφήσουν αφού φέρνουν γάλα απ’ έξω μετά τις 7 μέρες που έδωσαν στο γάλα. Μοιραία τα ζώα μας θα οδηγηθούν στα σφαγεία… Σφάζουν την παραγωγή και την κτηνοτροφία μας», τονίζει με έμφαση ο κ. Λουκμακιάς.  

«Σφάζουν» την αγελαδοτροφία….

Αναφορικά δε με την νέα εξέλιξη στο γιαούρτι την χαρακτηρίζει ως ολική καταστροφή και μάλιστα πως διαμαρτυρήθηκαν για αυτό οι σύλλογοι των κτηνοτρόφων στην σύσκεψη που είχαν πριν μερικές μέρες με τον υφυπουργό Μάρκο Μπόλαρη στην Θεσσαλονίκη: «Θα είναι η ολική καταστροφή για την αγελαδοτροφία. Θα αντικαταστήσουν το γάλα με την σκόνη που θα την εισάγουν και θα οδηγήσουν τις μονάδες στο σφαγείο. Έχουμε ένα προϊόν με αναγνωρισμένο αξία στο εξωτερικό και αντί να το προωθήσουμε το ακυρώνουμε».

Οι Τσέχοι ζητούν να παράγουν «ελληνικό γιαούρτι

Να σημειώσουμε ότι το άρθρο 82 στον υπό τροποποίηση κώδικα τροφίμων προβλέπει ότι: «Γιαούρτι χαρακτηρίζεται το γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο παράγεται από τη ζύμωση και την πήξη του γάλακτος». Απαλείφει δηλαδή τον όρο νωπό γάλα ανοίγοντας τη δυνατότητα για «ολικά αφυδατωμένο γάλα η παραγώγων γάλακτος σε μορφή σκόνης».

Ταυτόχρονα σχέδιο των Τσέχων που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν υιοθετεί τον όρο «ελληνικό γιαούρτι». Με το διάταγμα αυτό η Τσεχία διεκδικεί να παρασκευάζει γαλακτοκομικά προϊόντα με τον όρο «ελληνικό γιαούρτι»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…