Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Μονόδρομος η σύσταση ΑΜΚΕ για το Leader

Μονόδρομος η σύσταση ΑΜΚΕ για το Leader

0
leader

Ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ απέρριψε την ΔΕΑΠΕΧΩ – Σύσκεψη στην Π.Ε. Ξάνθης. Εξέφρασαν επιφυλάξεις οι δήμαρχοι – Ζητούν έγγραφη διαβεβαίωση από το ΥΠΕΣ

Η τοπική αυτοδιοίκηση επιμένει τοπική διαχείριση Leader αλλά ο βουλευτής Γιαννακίδης συστήνει Αναπτυξιακή όμορου νομού

Στην ίδρυση μιας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) προσανατολίζονται οι δήμοι του νομού και η Περιφέρεια που θα αναλάβει την υλοποίηση του Leader του νομού, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε μετά την απόρριψη από τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ, η λύση της ΔΕΑΠΕΧΩ του δήμου Αβδήρων ως διάδοχο σχήμα, με το επιχείρημα του νομικού κωλύματος από τον Καλλικράτη. Σ’ αυτή την απόφαση φαίνεται πως κατέληξαν μετά από πολύωρη συζήτηση στην έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη – το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Απριλίου – που είχαν οι δήμαρχοι με τους υπόλοιπους εκπροσώπους φορέων (ΕΒΕ και ΔΠΘ) που δήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν με κάποιο ποσοστό στο εταιρικό σχήμα που θα δημιουργηθεί για την υλοποίηση του Leader του νομού που ανέρχεται σε 15 εκ. ευρώ.

Θα συστήσουν ΑΜΚΕ για το Leader – Επιφυλακτικοί οι δήμαρχοι

Τα πράσινο φως για την σύσταση ΑΜΚΕ έδωσε ο νομικός της ΚΕΔΕ κ. Ζυγούρης με τον οποίο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στην σύσκεψη οι δήμαρχοι του νομού μας, ωστόσο εκφράστηκαν επιφυλάξεις και αποφάσισαν να ζητήσουν και έγγραφη διαβεβαίωση από το υπουργείο Εσωτερικών. Και παρότι εκφράστηκε το επιχείρημα ότι οι δήμοι του νομού έχουνε συμμετάσχει σε αναπτυξιακές συμπράξεις μέσα από προγράμματα παρέμβασης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στην απασχόληση, επέμεναν να ζητούν πρόσθετη και γραπτή διαβεβαίωση από το ΥΠΕΣ ώστε να είναι πλήρως κατοχυρωμένοι

Επίσης στη συνάντηση επισημάνθηκε το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από το ΥΠΑΑΤ καθώς στην προδημοσίευση των κειμένων του για τα προγράμματα επιτρέπει την συμμετοχή των ΑΜΚΕ στην υλοποίηση του Leader.

Η τοπική αυτοδιοίκηση επιμένει τοπική διαχείριση αλλά η πολιτική έχει άλλη γνώμη…

Παρά τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν – σύμφωνα με πληροφορίες μας – η κυρίαρχη τάση στην σύσκεψη ήταν η διαχείριση του Leader να γίνει σε επίπεδο νομού και γι αυτό ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια δομή σε νομαρχιακό επίπεδο και γι αυτό αποφασίστηκε να ισχυροποιηθεί νομικά το εγχείρημα και άμεσα να προχωρήσει. Κι ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισε διαχείριση σε επίπεδο νομού η πολιτική αρχή και συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Στάθης Γιαννακίδης σε δηλώσεις του προκρίνει την ανάθεση του Leader σε αναπτυξιακή όμορου νομού.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…