Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το «Ρολόι των Νέων» πήγε ‘’μπροστά’’ την πόλη της Ξάνθης

Το «Ρολόι των Νέων» πήγε ‘’μπροστά’’ την πόλη της Ξάνθης

0
roloineon

Μεγάλη επιτυχία στην προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου από νεαρούς Ξανθιώτες με ‘’φρέσκες’’ ιδέες και ζωντανό λόγο

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που δεν ‘’αγκαλιάστηκε’’ από την δημοτική Αρχή – Αισιοδοξία για την νέα γενιά Ξανθιωτών που ατενίζουν με ελπίδα το μέλλον

Την Παρασκευή 25 Μαρτίου ξεκίνησε τις εργασίες του στην πόλη μας το «Ρολόι των Νέων», ένα συνέδριο νέων Ξανθιωτών, φοιτητών και μαθητών της Ξάνθης, που διοργάνωσαν μια προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μια πρωτοβουλία που παρόμοιά της πραγματοποιήθηκε μόνο στον δήμο Ν. Σμύρνης στην Αθήνα και η οποία άφησε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις σε όσους την παρακολούθησαν για το επίπεδο σκέψης, τον χαρακτήρα και την δυναμική των νέων της πόλης μας.

‘’Απόμακρο’’ το Δημοτικό Συμβούλιο παραβρέθηκε μόνο στην έναρξη

Με τους χαιρετισμούς του Δημάρχου, Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, Θανάση Ξυνίδη, Δημήτρη Μπένη, Νίκου Ανταμπούφη καθώς και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννη Δρεμσίζη, ξεκίνησε την Παρασκευή τις εργασίες του το «Ρολόι των Νέων», ολοκληρώνοντας τις συνεδριάσεις το μεσημέρι της Κυριακής. Το μόνο αρνητικό από την όλη προσπάθεια ήταν η απουσία του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων, που δεν παραβρέθηκαν στην ανοικτή συνεδρίαση το απόγευμα της Κυριακής, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Εικονικές συνεδριάσεις με θέματα που αποτυπώνουν την ευαισθησία των νέων

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, με τους 60 συμμετέχοντες –φοιτητές και μαθητές- να έχουν χωριστεί σε δύο δημοτικές παρατάξεις, την «Προοδευτική Πόλη» και την «Δημοτική Αναγέννηση». Πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου υπήρχε κανονικά πρόεδρος υπεύθυνος για την ευταξία και την εύρυθμη λειτουργία του Συμβουλίου, αλλά και γραμματείς που κρατούσαν τα πρακτικά των όσων λέχθηκαν και αποφασίστηκαν, τα οποία και θα εκδοθούν σε μορφή βιβλίου. Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συζητήθηκε η ανάγκη δημιουργίας Μουσείου Καπνού στην Ξάνθη –χωρίς να γνωρίζουν ότι ήδη γίνονται διαδικασίες για την λειτουργία του-, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε σχολικές μονάδες της πόλης με γνώμονα την ‘’πράσινη’’ ανάπτυξη, και η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, κάτι που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με κοινή απόφαση, ως κέντρο ανοιχτού τύπου με αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, αλλά και της ποιότητας συνθηκών για τους πρόσφυγες. Παρά τις όποιες αντιρρήσεις και εκθέσεις απόψεων που στηρίχθηκαν με επιχειρήματα, ο διάλογος οδήγησε σε συναινέσεις με σύνθεση και πολιτισμένες διαδικασίες, πέρα από στείρες πολιτικές αντιλήψεις και προσωπικές αψιμαχίες.

Θετικά μηνύματα και παράδειγμα προς τους ‘’μεγάλους’’ Δημοτικούς Συμβούλους

Η πληρότητα της σκέψης, ο άριστος χειρισμός του λόγου, ο σεβασμός του ‘’αντίπαλου’’ συνομιλητή και η ‘’φρεσκάδα’’ σκέψης επισκίασαν την έλλειψη εμπειρίας των νεαρών Ξανθιωτών, που έβαζαν ‘’δύσκολα’’ στους δημοτικούς συμβούλους της άλλης παράταξης με τα τεκμηριωμένα επιχειρήματά τους σε κάθε ζήτημα. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο εμπνευστής της ιδέας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Μιχάλης Σαμαράς, τα μηνύματα που εξάγονται από την προσπάθεια είναι ότι παρά τις θέσεις και αντιθέσεις, οι νέοι έδειξαν ότι ξέρουν να συνεργάζονται και να υποχωρούν μπροστά στο γενικό καλό, καταλήγοντας σε κοινά ψηφίσματα, λέγοντας ναι στην ‘’πράσινη’’ ανάπτυξη, δηλώνοντας αντίθετοι με το κλείσιμο και την συγχώνευση σχολικών μονάδων, εξετάζοντας το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης άπορων συμπολιτών μας και το γενικότερο κοινωνικό πρόγραμμα του δήμου, αλλά και την ανάγκη εξωστρέφειας μέσα από την αδελφοποίηση με την πόλη της Σμύρνης στον τομέα του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας.

Ένας το εμπνεύστηκε, 9 το ετοίμασαν και 60 έκαναν πράξη

Ο Μιχάλης Σαμαράς είναι δευτεροετής φοιτητής στο Οικονομικό του ΑΠΘ και είχε συμμετάσχει σε παρόμοιες δράσεις προσομοίωσης, όπως και αρκετοί από τους συμμετέχοντες που είχαν την εμπειρία αντίστοιχων δράσεων της Βουλής των Εφήβων ή του Ευρωκοινοβουλίου. Σε συνεργασία με τους φίλους του: Γιώργο Παπαγεωργίου φοιτητή Νομικής, Γιώργο Μπαλατσούκα φοιτητή Νομικής, Ζαφείρη Σιδηρόπουλο φοιτητή Χρηματοοικονομικών, Αλέξανδρο Αγαθαγγελίδη φοιτητή Αγγλικής Φιλολογίας, Γιώργο Σπανό φοιτητή Πληροφορικής, Ελισσαίο Ντούβαλο φοιτητή Μηχ. Μηχανικό, και τους δύο μαθητές Γιώργο Κόπανο και Μαρία Παπαδοπούλου, ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο την επικοινωνία με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γ. Δρεμσίζη και τους διευθυντές των Λυκείων της Ξάνθης, ώστε να καταθέσουν τα βιογραφικά τους, βάσει των οποίων επιλέχθηκαν, οι ενδιαφερόμενοι. Μέγας χορηγός της όλης προσπάθειας το Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής», ενώ συμβουλευτικά συνέδραμε η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου του ΠΑΜΑΚ, Παρούλα Νάσκου-Περράκη. Μάλιστα, η κα Νάσκου δήλωσε στο «Ε» στο τέλος της ανοικτής εκδήλωσης: «Ήταν μία εξαιρετική εμπειρία, και το λέω εγώ που έχω συμμετάσχει σε χιλιάδες προσομοιώσεις. Δεν είχα ξαναδεί προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου, εντυπωσιάστηκα από το επίπεδο των παιδιών, από την ευρηματικότητα των θεμάτων και από το γεγονός ότι κάθισαν και κατέληξαν σε κοινές αποφάσεις. Αυτό είναι ένα εκπληκτικό βήμα και αν το καταφέρουμε και στην πραγματική ζωή, έχουμε κερδίσει το στοίχημα της νέας γενιάς».

«Η δυναμική της τοπικής κοινωνίας» μέσα από διαφορετικά πρίσματα

Επιτυχημένη ήταν, όμως, και η ανοικτή συνεδρίαση που ‘’έκλεισε’’ τις τριήμερες εργασίες και στην οποία εκτός από τους γονείς και συγγενείς των νεαρών ‘’δημοτικών συμβούλων’’ παραβρέθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θανάσης Ξυνίδης και Μανώλης Φανουράκης, καθώς και οι πρώην Δημ. Σύμβουλοι Σάββας Μελισσόπουλος, Χασάν Μαλκότς και Τιμούρ Χουσεΐνογλου. Λόγω των κλειστών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου των νεαρών Ξανθιωτών, η ανοικτή συνεδρία είχε τον σκοπό της εξωστρέφειας των όσων διαμείφθηκαν και την κατάθεση της προσωπικής μαρτυρίας και των εντυπώσεων των παιδιών που συμμετείχαν. Πολύ ενδιαφέρον είχαν και οι ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών: Δημήτρη Πολιτόπουλου, που μίλησε για τον αγώνα της μπύρας «Βεργίνα» και την ανάγκη διασύνδεσης των τριών ‘’Π’’, της παιδείας, της πόλης και της παραγωγής. Ο Σωκράτης Ξυνίδης μίλησε για την γεωθερμία και την ευκαιρία τοπικής αλλά και πανελλαδικής ανάπτυξης με την εκμετάλλευσή της, ενώ ο Χαράλαμπος Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε με παραδείγματα στα οφέλη μιας ανταγωνιστικής δημόσιας διοίκησης για την υγιή επιχειρηματικότητα. Ο Θανάσης Μπαλαφούτης ανέλυσε τις ευκαιρίες και τον τρόπο επιτυχίας στο δίπολο Εκπαίδευση και Έρευνα σύμφωνα με το παράδειγμα των “Robospecialists’’, ενώ ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης τόνισε την ανάγκη οικονομικού μακροσχεδίου από την πλευρά του κράτους, ώστε να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μέσα από επενδύσεις. Την εκδήλωση έκλεισαν η κα Νάσκου – Περράκη, παρουσιάζοντας διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες μέσω διεθνών οργανισμών, που θα βοηθήσουν έμπρακτα στην εξωστρέφεια της Ξάνθης, ενώ η Γεωργία Ιντζέ του Europe Direct Ξάνθης μίλησε για την Ευρωπαϊκή ιθαγένεια, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τα εργαλεία που προσφέρονται στους νέους.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…