Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξάνθη 25η Μαρτίου: Η τιμή …βροχή δεν βλέπει

Ξάνθη 25η Μαρτίου: Η τιμή …βροχή δεν βλέπει

0
parelasi-mar161

Παρέλαση υπό βροχή από τους σημαιοφόρους των σχολείων. Σε πλήρη διάταξη η στρατιωτική παρέλαση

Κανονικά η μαθητική παρέλαση στην Σταυρούπολη – Μόνο κατάθεση στεφάνων στους υπόλοιπους δήμους – Μηνύματα ενότητας από την θρησκευτική και πολιτική ηγεσία

parelasi-mar163Με λαμπρότητα και όπως αρμόζει στην Ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας γιορτάστηκε στην Ξάνθη η 25η Μαρτίου. Παρότι το σκηνικό του καιρού ήταν συννεφιασμένο, μουντό και κρύο και η μέρα βροχερή αυτό δεν απέτρεψε, την μαθητιώσα νεολαία μας τον Στρατό και τους συλλόγους, αψηφώντας τη βροχή να παρελάσουν αλλά και τον κόσμο της Ξάνθης να παρακολουθήσει την παρέλαση και να χειροκροτήσει τα παιδιά του κάτω από … ομπρέλες, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι απόγονοι τιμούν αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν πριν από 195 χρόνια για την Ελευθερία της πατρίδος μας μετά από 400 χρόνια δουλείας, θέτοντας τα θεμέλια ενός ελεύθερου δημοκρατικού κράτους και εμφυσώντας στις επόμενες γενεές τα ιδανικά της Ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης, της Δημοκρατικής έκφρασης, της Αγάπης, του Αγώνα και της Θυσίας για όλα αυτά που συγκροτούν το ιδεολογικό περιεχόμενο και την έννοια της λέξης «πατρίδα».

Υπό βροχή η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης

parelasi-mar162Υπό βροχή πραγματοποιήθηκε και η Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο της πόλης όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων καθώς και η κατάθεση στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του νομού και τους εκπροσώπους φορέων συλλόγων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης ενώ εκ μέρους των βουλευτών του νομού στεφάνι κατέθεσε ο κ. Χ. Ζεϊμπέκ. Ακολούθησε η παρέλαση όπου από τα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια παρέλασαν μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες της σημαίας ενώ σε πλήρη διάταξη ήταν η στρατιωτική παρέλαση. Μετά το πέρας της παρέλασης ο μητροπολίτης ο αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος Ξάνθης, σε δηλώσεις τους που παρατίθενται παρακάτω αναφέρθηκαν στο μήνυμα της ημέρας.

Κανονικά η μαθητική παρέλαση στην Σταυρούπολη παρά την βροχή

Παρότι δεν σταμάτησε να βρέχει κανονικά έγινε παρέλαση στην Σταυρούπολη . Μετά τη δοξολογία στο ναό της Ευαγγελίστριας, που γιόρταζε, παρέλασε το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο, καθώς και ο πολιτιστικός σύλλογος Σταυρούπολης Ορφέας. Πιο πριν, κατατέθηκαν στεφάνια στο ηρώο από τις αρχές της περιοχής (στρατό, αστυνομία, πυροσβεστική, πολιτιστικό σύλλογο και από τα σχολεία και εψάλη ο εθνικός ύμνος από το γυμνάσιο-λύκειο Σταυρούπολης. Αντίθετα στους υπόλοιπους δήμους όπως στο δήμος Μύκης, Τοπείρου αι Αβδήρων ο εορτασμός περιορίστηκε στην κατάθεση στεφάνων.

«Να μην επιτρέψουμε σε κανένα να ταράξει την αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην Θράκη»

Μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων: «Ο βροχερός καιρός δεν φόβισε ούτε την μαθητιώσα νεολαία ούτε τα στρατευμένα μας παιδιά ούτε τους συλλόγους της πόλης και της περιοχής για να πραγματοποιηθεί αυτή η παρέλαση και γιορταστεί αυτή η διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και του Ευαγγελισμού του Γένους. Να δοξάσουμε τον Θεό γιατί μας χάρισε την Ελευθερία από τα δεσμά της αμαρτίας αλλά και την Ελευθερία από τα δεσμά της μακροχρόνιας δουλείας. Εκείνο που χρειαζόμαστε σήμερα οι έλληνες σε μια δύσκολη περίοδο που περνάει η πατρίδα μας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος. Να μείνουμε ενωμένοι πιστοί στα όσια και στα ιδανικά της πατρίδας. Και επειδή εδώ στην Θράκη αποτελούμε ένα πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων να μην επιτρέψουμε σε κανένα να ταράξει αυτή την γαλήνη και τη ηρεμία που υπάρχει στον τόπο μας και στην πατρίδα μας. Χρόνια Πολλά και ευλογημένα!».

«Να διαφυλάξουμε την ενότητα και τα οράματα του ‘21»

Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κ. Ζαγναφέρης: «Συγχαρητήρια στην μαθητιώσα νεολαία μας και στο στρατό που έδειξαν το υψηλό τους φρόνημα αψηφώντας τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Επίσης η παρουσία του κόσμου υπό βροχή είναι ένα μήνυμα σ’ όλους αυτούς που μιλούν για κατάργηση των παρελάσεων. Πριν 195 χρόνια οι Έλληνες αποτίναξαν ένα ζυγό 400 ετών γιατί ελπίδα και ενότητα και ο αγώνας τους που ήταν εθνικός και απελευθερωτικός επηρέασε περισσότερο από την γαλλική επανάσταση. Σήμερα αυτά τα μηνύματα, οράματα και οι ελπίδες και προπάντων την ενότητα πρέπει να τα διαφυλάξουμε. Δεν περισσεύει κάνεις έλληνας. Όντως η χώρα μας περνάει κρίσιμες στιγμές. Εύχομαι ολόψυχα και είναι σίγουρο ότι με την πολιτική, την στρατιωτική ηγεσία κι όλο τον κόσμο, σε 6 χρόνια από σήμερα που θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση η χώρα μας θα έχει τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, μια θέση που μόνο με την ενότητα θα πετύχουμε».

 

Τιμή στην υπέρτατη γιορτή του ελληνισμού

Δήμαρχος Ξάνθης, Χ. Δημαρχόπουλος: «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά και τη Υπερμάχω Στρατηγό τα Νικητήρια» είναι η Ελλάδα μας, είναι η Νεολαία μας, είναι το Αύριο γιατί ήταν και το Χθες. Χρόνια Πολλά σε όλους! Είναι το πιο ηχηρό μήνυμα για την σημερινή υπέρτατη γιορτή του ελληνισμού».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…