Σχόλια 03/03/16

0
Stilianidou vivi 2-empros
Χρειάστηκε μόνο ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να βρεθεί η χώρα πίσω από Σιδηρούν Παραπέτασμα… αποκομμένη από την Ευρώπη


Το ακριβό βιομηχανικό ρεύμα
Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πως η τιμή της κιλοβατώρας στη χώρα μας είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πληρώνουν ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα αυτό να επιβαρύνει υπέρμετρα το λειτουργικό κόστος.
Και παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις της ΔΕΗ, η τιμή του κιλοβάτ συνεχίζει να είναι ακριβή και ενίοτε απαγορευτική κυρίως για τους επαγγελματοβιοτέχνες.
Και βέβαια, η ακριβή τιμή δεν θα μειωθεί, εάν η ΔΕΗ δεν μειώσει το υψηλότατο λειτουργικό της κόστος κυρίως το μισθολογικό.
Γ.Δ.


Μνήμη Βιβής Στυλιανίδου
Την Κυριακή 6 Μαρτίου στον ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης του Γηροκομείου μας, θα τιμηθεί η μνήμη της μεγάλης κυρίας Βιβής Στυλιανίδου. Συμπληρώθηκε χρόνος που έφυγε τόσο από τους οικείους της όσο και από τους Ξανθιώτες, η ακούραστη Βιβή, η χαμογελαστή και πανταχού παρούσα δίπλα στον κάθε συνάνθρωπο που είχε ανάγκη. Εξάλλου γι’ αυτό το μεγάλο και πολυσχιδές έργο της έχει τιμηθεί και έχει κερδίσει την αγάπη και αποδοχή από τους Ξανθιώτες.
Η Βιβή Στυλιανίδου θα υπάρχει στη μνήμη μας, για μας στο ΕΜΠΡΟΣ, ανεξίτηλα για πάντα!
Γ.Δ.


Κινδυνεύει
Τα νέα δεν είναι καλά από το Σέλινο μας ενημερώνουν οι κάτοικοι από κει. Και μάλιστα κρούουν τον κώδωνα εδώ και καιρό αλλά δεν ακούει κανείς από το Δήμο. Ούτε ο δήμαρχος πλέον ο οποίος ως αντιπολίτευση επισκεπτόταν τακτικά το χωριό και τους μιλούσε για τον υδατόπυργο. Αυτός λοιπόν ο υδατόπυργος κινδυνεύει με κατάρρευση! Δηλαδή δεν έχει ανάγκη άμεσου καθαρίσματος αλλά συντήρησης.
Πριν μάλιστα συμβεί το κακό και μείνει το χωριό και οι εναπομείναντες κάτοικοι χωρίς νερό…
Γ.Δ.


Πλήρωνε λαέ
Πληροφορηθήκαμε προχθές όλως συμπτωματικά, ότι οι καρκινοπαθείς συμμετέχουν στην πληρωμή των φαρμάκων που χρησιμοποιούν και τα οποία μάλιστα είναι και πανάκριβα.
Εντάξει, υπάρχουν τα Μνημόνια, το καταλαβαίνουμε, αλλά μια τόσο ευαίσθητη Αριστερή Κυβέρνηση πως το δέχεται αυτό;
Γ.Δ.


Περιβάλλον
Στο «σκαμνί» οδηγείται πάλι η Ελλάδα για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφασίστηκε να παραπεμφθεί η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί αμέλησε να πάρει μέτρα για την προστασία των υδάτων από τη ρύπανση που προκαλούν οι νιτρικές ενώσεις, οι οποίες προέρχονται από τη χρήση λιπασμάτων και την ανεξέλεγκτη απόρριψη λυμάτων.
Η κοινοτική Οδηγία έχει τεθεί σε ισχύ από το 1991, αλλά ως σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει θεσμοθετήσει προγράμματα καταπολέμησης της ρύπανσης. Δυστυχώς δεν είναι το μόνο οικολογικό ατόπημα. Σε δύσκολες εποχές, η χώρα μας πληρώνει πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο για τις χωματερές που έπρεπε να έχουν κλείσει από το 2009. Εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για τα λύματα του Θριασίου και των Μεσογείων, καθώς και η συζήτηση για τα τοξικά απόβλητα. Δεν υπάρχει εισαγγελέας γι’ αυτά τα εγκλήματα;
Χ.Τ.


Αγορά ή κράτος;
Από την μια λέει ο Τσίπρας ότι η αγορά δεν αντέχει περισσότερα από τέσσερα κανάλια και από την άλλη ότι το κράτος θα επιβάλλει στα κανάλια να έχουν τουλάχιστον 400 εργαζόμενους. Τελικά η αγορά ρυθμίζει τη βιωσιμότητα ή το κράτος; Η απάντηση ξεφεύγει από την δυνατότητα κατανόησης που έχει η Κυβέρνηση για τόσο …πολύπλοκα ζητήματα. Και όμως είναι τόσο απλή: Η ανεξάρτητη αρχή, δηλαδή το ΕΣΡ θέτει τους κανόνες λειτουργίας των καναλιών από άποψη δεοντολογίας, περιεχομένου και ποιότητας και αφήνει την αγορά να επιβραβεύσει όποιον τα πληροί και έχει καλύτερο πρόγραμμα Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού…
Γ.Λ.


Σύγχρονη εκπαίδευση στην Ελλάδα
Στο χθεσινό φύλλο δημοσιεύσαμε τα σχετικά με την συμμετοχή του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus για την ανταλλαγή καλών πρακτικών σε θέματα εκπαίδευσης μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, που μετέχουν με νηπιαγωγεία η Τουρκία ως συντονίστρια, η Σουηδία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία, υπεύθυνη για την πόλη μας είναι η δασκάλα κα Γεωργία Λεβάκη. Ανάμεσα σε αυτά που μας μετέφερε ήταν η αρνητική διαπίστωση της μεγάλης διαφοράς ανάμεσα στην χώρα μας και την Τουρκία, η οποία μετέχει με δύο και τρία προγράμματα σε κάθε σχολείο. Προγράμματα με νέες πρακτικές διδασκαλίας που βελτιώνουν την διδακτική δραστηριότητα για τους μαθητές, έχουν πολλαπλά οφέλη για τα σχολεία που συμμετέχουν αλλά και για τις πόλεις που φιλοξενούν ανθρώπους από τόσες διαφορετικές χώρες. Βασική προϋπόθεση όμως είναι μία: το ξεβόλεμα. Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να βγει από την μακαριότητα που του εμπνέει το σύστημα διδασκαλίας, να διαβάσει, να προετοιμαστεί, να αφήσει τον εύκολο δρόμο της επανάληψης αυτού που έμαθε και επί χρόνια πράττει και να δείξει αγάπη και μεράκι για το λειτούργημά του. Φωτεινά παραδείγματα λίγα, δυστυχώς, αφού η νοοτροπία των τελευταίων δεκαετιών θέλει τον αδιόριστο εκπαιδευτικό (σε καμιά άλλη επιστήμη δεν ταυτίζεται τόσο ο διορισμός με την απόκτηση του πτυχίου) να ζει μόνο για να επιτύχει αυτό. Να διοριστεί. Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Το μυαλό πολλών βρίσκεται σε διεκδικήσεις, κατοχύρωση προνομίων και ανακάλυψη αργιών. Με τέτοια δεδομένα σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε για συγκρίσεις και θα μας πάρει πολλά χρόνια έστω για να πλησιάσουμε την υπόλοιπη Ευρώπη.
Χ.Δ.


Οι άριστοι των αρίστων!
Γράφονται τόσα, διαρρέουν τόσο άμεσα και ευρέως και δεν ιδρώνει καν το αυτί τους. Ο λόγος για την Κυβέρνηση που προχωράει ακάθεκτη σε προσλήψεις και διορισμούς ανθρώπων που όχι απλά είναι άγνωστοι έξω από τον στενό κομματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχουν ουδεμία επαφή και γνώση των αντικειμένων που αναλαμβάνουν. Είναι άδικο βέβαια να κρίνουμε τους ανθρώπους μόνο από τα πτυχία και την επίσημη προϋπηρεσία που έχουν, αφού η πολιτική απαιτεί δεξιότητες που δεν αντιστοιχούν πάντοτε σε επιτυχημένες καριέρες. Ωστόσο, σε κορυφαίες θέσεις των θεσμών της εξουσίας και της διακυβέρνησης πρέπει να διορίζονται ή να εκλέγονται οι καλύτεροι, οι ικανότεροι, οι πιο διαβασμένοι και έμπειροι. Δεν μπορείς, λοιπόν, παρά να νιώσεις απέχθεια και απογοήτευση κάθε φορά που ένα άτομο όπως ο ράπερ γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονας Σχινάς διορίζεται, όπως ο σερβιτόρος Καρανίκας που πιστεύει ότι η καριέρα είναι χολέρα και με αγώνες ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας ανταμείφθηκε με την θέση του Συμβούλου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Γραφείου του Πρωθυπουργού, όπως ο Νίκος Τρευλάκης που βολεύτηκε ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του κ. Τσίπρα στην Βουλή με μόνη περήφανη δήλωση στο βιογραφικό του ότι συμμετείχε στην «εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008»! Κάποια στιγμή πιστεύεις ότι θα σταματήσει η πλάκα, ότι δεν υπάρχει πλέον κάτι για να σε εκπλήξει, αλλά η Κυβέρνηση καταφέρνει να βρίσκει τον τρόπο. Όταν μια χώρα απορρίπτει έμπρακτα την αριστεία, τον ανταγωνισμό και την αξιοκρατία, τότε είναι σαν να έχει επιλέξει συνειδητά την αυτοκαταστροφή. Σαν να λέει ξεκάθαρα ότι δεν την ενδιαφέρει η επιβίωση.
Χ.Δ.


Μας κορόιδευαν δηλαδή για το 12%
Ακούγεται σαν ανέκδοτο αυτή η ιστορία με το 12% ! Τόση ταλαιπωρία, τόσος εκφοβισμός, τόσα πηγαινέλα στην Αθήνα και συναντήσεις με υπουργούς. Σουτ μην μιλάτε πολύ έλεγαν στους επιχειρηματίες της Θράκης γιατί είναι παράνομες οι επιδοτήσεις και θα μας ζητήσει η Ευρώπη τα λεφτά πίσω… Μέχρι και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων κ. Πατσατζής επικαλέστηκε αυτό το επιχείρημα στην τελευταία σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ξάνθης όταν αποφάσισαν να διεκδικήσουν δικαστικά τις οφειλές από το 2010 για να μην παραγραφούν. Κι έρχεται η ευρωβουλευτής ΝΔ Μαρία Σπυράκη και καταθέτει ερώτηση στην Κομισιόν για το θέμα και λαμβάνει απάντηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απαγορεύει στις εθνικές κυβερνήσεις να χορηγούν ενίσχυση με εθνικούς πόρους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε οικονομικά μειονεκτούσες περιοχές ακόμη και αν έχουν τη μορφή της επιδότησης μισθών, εφόσον αυτές πληρούν τις προϋποθέσεις του Κοινοτικού Κανονισμού Απαλλαγής.
Δηλαδή η πολιτεία και οι εκπρόσωποι της, έλεγαν ψέματα τόσο καιρό στους επιχειρηματίες της Θράκης που τα δικαιούνταν με νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν από το 1992; Και δεν φτάνει αυτό αλλά χρησιμοποιούσαν σαν άλλοθι την δήθεν παρανομία για να τους εκφοβίζουν και να μην το διεκδικούν
Ωραία… μετά σου λένε ο πολίτης δεν έχει εμπιστοσύνη στην πολιτεία… Και γιατί να έχει;
Μ.Ξ.


Έρχεται η Ανάσταση ….
Προσδοκά Ανάσταση … νεκράς οικονομίας ο πρωθυπουργός το Πάσχα! Έτσι είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του! Περιμένει δηλαδή ένα θαύμα! Και πώς θα γίνει αυτό το θαύμα με τέτοιους φόρους που βάζει στις επιχειρήσεις; Πώς να γίνουν επενδύσεις για να κινηθεί η ρόδα όταν ουσιαστικά με τους φόρους έχουν το κράτος συνεταίρο;
Σε λόγια δηλαδή να βρισκόμαστε…
Μ.Ξ.


25 εκ. ευρώ για υποδομές υγείας στην ΑΜΘ
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη, προχώρησε την Τρίτη στην έκδοση πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων έργων «Ανάπτυξης-Αναβάθμισης Υποδομών Υγείας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ ΑΜΘ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 25.518.826 ευρώ.
Η δράση περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανάπτυξης και αναβάθμισης του κτιριακού δυναμικού και του εξοπλισμού υγείας σε όλες τις βαθμίδες (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια και ψυχική υγεία), συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της Δημόσιας Υγείας. Ειδικότερα, αφορά σε κτιριακές παρεμβάσεις, εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού αλλά και ανάπτυξη εξειδικευμένων υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Οι εντάξεις θα έχουν ως βάση την προγραμματική ικανοποίηση των αναγκών προς όφελος των πολιτών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
Ε.Δ.


Μπαλ ντ’ ανφάν
Σύντομη και εύστοχη παρατήρηση από αγαπητό αναγνώστη προς το Κέντρο Πολιτισμού: «Κάποιος θα πρέπει να πει στο τυπογραφείο που τύπωσε το Πρόγραμμα για τις φετινές εκδηλώσεις τού Καρναβαλιού, ότι δε λέμε και ιδίως δε γράφουμε Μπαλνταφάν αλλά Μπαλ ντ’ ανφάν. Τώρα θα μού πεις, λεπτομέρειες, αλλά…».
Εμείς πάντως λέμε ότι και οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Προσοχή στο λάθος Σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε. Αυτό αποτελεί κορύφωση της δημοκρατι…