Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παχύσαρκος ή υπέρβαρος ένας στους τρεις μαθητές της Ξάνθης

Παχύσαρκος ή υπέρβαρος ένας στους τρεις μαθητές της Ξάνθης

0
paidiki paxysarkia

Νέα αρνητική ‘’πρωτιά’’ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ με το πλέον αυξημένο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην χώρα

Αποτελέσματα της έρευνας του προγράμματος EYZHN για την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας

Μετά την πρόσφατη αρνητική ‘’πρωτιά’’ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, όπου σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat καταγράφεται ως η τελευταία περιφέρεια στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας το 2013 και στις τελευταίες 20 της Ευρώπης, έρχεται μια άλλη ‘’πρωτιά’’ που κρύβει κινδύνους για την υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με αυτά, ένας στους τρεις μαθητές της Ξάνθης έχει προβλήματα βάρους, κατάσταση που επιδεινώνεται στο δημοτικό σχολείο και βελτιώνεται όσο οι μαθητές πλησιάζουν προς το Λύκειο. H έλλειψη ικανοποιητικής άσκησης και η επιλογή καθιστικών δραστηριοτήτων, ειδικά από τα κορίτσια, επηρεάζει αρνητικά το σωματικό βάρος των μαθητών. Γενικότερα στην περιφέρεια ΑΜ-Θ, το 32% των παιδιών παιδικής και εφηβικής ηλικίας είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος “ΕΥΖΗΝ” (2014-2015), που υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Το Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ υλοποιήθηκε για τρίτη χρονιά κατά το σχολικό έτος 2014-15 και συμμετείχαν σε αυτό συνολικά 336.014 μαθητές από 3.978 σχολεία της χώρας. Στους γονείς των μαθητών που συμμετείχαν δόθηκε «Ατομική Αναφορά Ανάπτυξης, Διατροφής και Φυσικής Κατάστασης Μαθητή».

Πάνω από τον μέσο όρο της χώρας η ΠΑΜ-Θ στην παιδική παχυσαρκία

Το ποσοστό παχυσαρκίας (32%) που καταγράφεται για την Περιφέρειά μας είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο της χώρας, που ανέρχεται στο 30%. Επίσης, είναι αυξημένο σε σχέση με τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Ηπείρου, όπου τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 27% και 28%, και μειωμένο συγκριτικά με τα στοιχεία που καταγράφηκαν στη νησιωτική Ελλάδα, όπου τα ποσοστά βρίσκονται μεταξύ 35% και 40%. Το 23% και το 10% των Ελλήνων μαθητών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαροι και παχύσαρκοι, αντιστοίχως, ενώ η παχυσαρκία ήταν πιο συχνή στα αγόρια σε σχέση με κορίτσια (11% έναντι 9%). Το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως στις ηλικίες 8-11 ετών, καθώς 4 στους 10 μαθητές που βρίσκονταν στην έναρξη της εφηβείας ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι περιφέρειες της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων παιδιών ήταν αυτές του Νότιου Αιγαίου (38%), του Βόρειου Αιγαίου (37%) και των Ιονίων Νήσων (35%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στις περιφέρειες της Ηπείρου (30%), της Δυτικής Ελλάδας (30%) και της Θεσσαλίας (31%).

Καθιστικός τρόπος ζωής και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Αναφορικά με τις συνήθειες σωματικής δραστηριότητας, παρατηρήθηκε ότι οι μαθητές της χώρας, ιδίως τα κορίτσια, υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα, τα αγόρια φάνηκαν να συμμετέχουν συχνότερα, εντονότερα και με μεγαλύτερη διάρκεια σε αθλητικές δραστηριότητες και ενεργητικό παιχνίδι, ωστόσο παράλληλα δαπανούν περισσότερο χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες (π.χ. τηλεόραση, Η/Υ και βιντεοπαιχνίδια), σε σχέση με τα κορίτσια. Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, καθώς μόλις το 25% των μαθητών της χώρας εμφανίζουν μια ικανοποιητική προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα κατά το σχολικό έτος 2014-15. Μάλιστα, το ποσοστό των μαθητών με ικανοποιητικές διατροφικές συνήθειες για το συγκεκριμένο έτος είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά για τα έτη 2012-13 (39%) και 2013-14 (36%), γεγονός που υπογραμμίζει μια διαχρονική υποβάθμιση της διατροφής των παιδιών στην Ελλάδα.

Κακές διατροφικές συνήθειες που επηρεάζονται από την μετάβαση στην εφηβεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα κορίτσια φάνηκαν να προσκολλώνται ελαφρώς περισσότερο στη Μεσογειακή δίαιτα σε σχέση με τα αγόρια, ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών μεταξύ των γεωγραφικών Περιφερειών της χώρας. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι η διατροφή των μαθητών φάνηκε να υποβαθμίζεται με το πέρας της ηλικίας, αναδεικνύοντας ότι η μετάβαση στην εφηβεία αποτελεί μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στον τρόπο ζωής με σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της διατροφής τω παιδιών. Οι μεμονωμένες διατροφικές πρακτικές που καθιστούν συνολικά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών στην Ελλάδα μη ικανοποιητικές περιλαμβάνουν την παράλειψη του πρωινού γεύματος (25% των παιδιών), την αυξημένη κατανάλωση γλυκών και πρόχειρου φαγητού (20% των παιδιών), καθώς και τη μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ( περισσότερο από 50% των παιδιών), γαλακτοκομικών προϊόντων (20% των παιδιών), ψαριού (50% των παιδιών) και οσπρίων (30% των παιδιών).

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…