Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Όχι άλλο «καλά να πάθουν»

Όχι άλλο «καλά να πάθουν»

0
paris02f

Για μια ακόμη φορά ο ανθρώπινος πολιτισμός δέχεται επίθεση από κτήνη. Δεν το χωράει ανθρώπου νους αυτό που συμβαίνει Να πηγαίνεις στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Ευρώπης για να ταξιδεύσεις και να σε δολοφονούν δυο παρανοϊκοί γιατί πιστεύουν ότι θα ανταμειφτούν στην άλλη ζωή επειδή σκότωσαν απίστους. Να ανεβαίνεις στο μετρό για να πας στη δουλειά σου, με το μυαλό σου να είναι στις έννοιες σου, στις συναντήσεις σου, στην οικογένειά σου και να σε κομματιάζει ο φανατικός επειδή δεν πιστεύεις στον ίδιο Θεό με τον δικό του. Να σακατεύεσαι για όλη σου τη ζωή επειδή δεν αποδέχεσαι την μοναδική αλήθεια ενός σκουριασμένου εγκέφαλου.

Μοιάζει τρομακτικό αλλά όχι πια απίθανο, μέσα στον 21ο αιώνα η ανθρωπότητα να ζήσει έναν θρησκευτικό πόλεμο, ίσως τον χειρότερο στην ιστορία της. Δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται ως το μόνο τρόπο για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα των αδίστακτων τρομοκρατών με μια δυναμική στρατιωτική απάντηση.

Κανείς δεν γνωρίζει επομένως που θα οδηγήσει η περαιτέρω όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ δυτικού πολιτισμού και φονταμενταλιστικού σκοταδισμού. Αναλογιζόμαστε με τρόμο σε ποιον κόσμο θα ζήσουν τα παιδιά μας, βλέποντας να καταρρεύσουν οι προσδοκίες ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να απολαύσει μια διαρκή περίοδο ειρήνης και ανάπτυξης.

Υπάρχουν δυο αντιλήψεις που θα ήθελα να αντικρούσω:

Η μια υποστηρίζει ότι πρέπει να στραφούμε αδιάκριτα κατά των Μουσουλμάνων, προσφύγων και μεταναστών που ζουν στην Ευρώπη. Αυτή η ξενοφοβική αντίληψη είναι ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Το αν κινδυνεύουμε λόγω παρουσίας προσφύγων φαίνεται από το ότι στην Αμερική χτυπήθηκαν οι δίδυμοι πύργοι με τα πάμπολλα θύματα, χωρίς να υπάρχουν εκεί πρόσφυγες από την Μέση Ανατολή. To ISIS πρώτα χτύπησε τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους της Συρίας και του Ίράκ, και μετά την Ευρώπη. Αυτοί που επιτέθηκαν στη Γαλλία και τώρα στις Βρυξέλλες δεν ήταν πρόσφυγες του Αιγαίου -όπως η γκρίζα προπαγάνδα διέδιδε- αλλά ήταν Γάλλοι και Βέλγοι πολίτες που εντάχθηκαν στο ISIS. Όσο για τον θρησκευτικό φανατισμό, ιστορικά αποδείχθηκε ότι είναι το ίδιο επικίνδυνος, είτε είναι μουσουλμανικός, είτε χριστιανικός, είτε ιουδαϊκός. Η Γάζα έχει ακόμα στάχτες και ερείπια από τις επιθέσεις των Ιουδαίων και η Σρεμπρένιτσα στοιχειώνει από τους 8.000 μουσουλμάνους σφαγμένους από χέρια Ορθόδοξων Χριστιανών! Ακόμη δεν έχει στεγνώσει το αίμα στην Ιρλανδία από τις συγκρούσεις μεταξύ Χριστιανών, Καθολικών και Διαμαρτυρομένων.

Η άλλη αντίληψη λέει ότι οι επιθέσεις των φανατικών του ISIS είναι τα αντίποινα των επεμβάσεων της Δύσης στις χώρες της Μέσης Ανατολής και ότι για όλα φταίει ο Ιμπεριαλισμός και ο εξοπλισμός των Τζιχαντιστών από την Δύση. Ακόμη φταίει και η πολιτική λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε λίγο θα πουν καλά να πάθουν ως νέοι Χριστόδουλοι, αθωώνοντας τους δολοφόνους. Οι τρομοκράτες έχουν στόχο τη δημοκρατία, την ελεύθερη σκέψη, τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό, την ανοχή στο διαφορετικό και όχι την οικονομική πολιτική της EE. Το ότι οι Τζίχαντιστές χρησιμοποιήθηκαν πιθανόν από κάποιους ανόητους για να κάνουν τα οικονομικά παιχνίδια τους, δεν σημαίνει ότι θα τους δικαιολογήσουμε για τις σφαγές αθώων ανθρώπων. Αν ήταν αυτός ο λόγος των επιθέσεων, δηλαδή οικονομικός, θα είχε βρεθεί αμέσως λύση. Το πρόβλημα είναι αλλού. Είναι στο κόψιμο των χεριών ενός μικρού κοριτσιού στο Αφγανιστάν επειδή έπαιζε πιάνο. Είναι στην καταστροφή των μνημείων πολιτισμού, είναι στο κάψιμο των βιβλίων. Είναι στο μίσος εναντίον του δυτικού πολιτισμού και του ορθολογισμού. Είναι στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Με τις θεωρίες συνομωσίας και την αναγωγή του προβλήματος σε καφενόβιο αντιευρωπαϊσμό, το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι η δικαιολόγηση των εγκλημάτων και η προσφορά άλλοθι για την συνέχισή τους.

Γιάννης Λασκαράκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Γιάννης Λασκαράκης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…