Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ο αέρας δεν εμπόδισε, αλλά ‘’παρέσυρε’’ το κέφι του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού

Ο αέρας δεν εμπόδισε, αλλά ‘’παρέσυρε’’ το κέφι του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού

0
parelasi-161

Μεγάλη συμμετοχή καρναβαλιστών από όλη την Β. Ελλάδα, αλλά και επισκεπτών από Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία

«Σαν παλιό σινεμά» και σύγχρονος κινηματογράφος παρέλασαν μικροί και μεγάλοι, χωρίς πολιτική σάτιρα αλλά με παιδική διάθεση

Στους δρόμους της πόλης μας ξεχύθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής χιλιάδες καρναβαλιστές από την Ξάνθη και πολλά μέρη της χώρας, συμμετέχοντας στη μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση του 51ου Ξανθιώτικου Καρναβαλιού. Μισό αιώνα μετά το πρώτο Ξανθιώτικο Καρναβάλι, παρέλασαν 28 πληρώματα και 9 άρματα, που ξεκίνησαν λίγο μετά την 1:30 το μεσημέρι από την δυτική είσοδο της πόλης επί της οδού 28ης Οκτωβρίου. Το ξέφρενο πάρτι συνεχίστηκε σε όλο τον κεντρικό ιστό της πόλης, με το συγκεντρωμένο πλήθος να παρακολουθεί την παρέλαση πίσω από κιγκλιδώματα που τοποθετήθηκαν στις δύο πλευρές του δρόμου. Η πολύχρωμη χορευτική πορεία κατέληξε στο γήπεδο του ΑΟΞ, όπου στήθηκε και φέτος ένα μεγάλο πάρτι, κλείνοντας τις αποκριάτικες εκδηλώσεις με το κάψιμο του ‘’Τζάρου’’ και ένα σόου πυροτεχνημάτων. Ο αέρας δεν πτόησε τους μασκαράδες των συλλόγων, ούτε και τον κόσμο που συγκεντρώθηκε, δείχνοντας να ‘’αναζωπυρώνει’’ το κέφι και να το μεταφέρει σε όλη την πόλη. Μικροί σεφ από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, σάμπα… απ’ τον κουμπάρο σε ρυθμούς σάμπα από την Κομοτηνή, Game of Thrones, Γοργόνες και μάγκες, Bollywood, Ροζ πάνθηρες, εξωγήινοι, Simpsons, ήρωες κόμικς, πιλότοι της φόρμουλα 1, χαρτορίχτρες, τρελά αυτοκινητάκια, Μίνιονς και χτυποκάρδια στα θρανία ήταν μερικά από τα θέματα που επέλεξαν φέτος οι σύλλογοι. Πολλοί οι ‘’αυτόνομοι’’ καρναβαλιστές που απομακρύνονταν από τους επιτηρητές της παρέλασης, εκφράζοντας το παράπονο ότι δεν κατάφεραν να βρουν στολές για να παρελάσουν με την παρέα τους.

Μέτρια τα άρματα, χωρίς πολιτική σάτιρα και πολλούς χαρακτήρες παιδικών ταινιών

dimarxopoulos vasilissaΤην παρέλαση ‘’άνοιξε’’ φέτος το άρμα με την νεαρή Ξανθιώτισσα Βασίλισσα του Καρναβαλιού, Κωνσταντίνα Καρκάνη, την οποία ακολουθούσε το πλήρωμα από τον δήμο Ωραιοκάστρου με μικρούς και μεγάλους μάγειρες, οι οποίοι βραβεύτηκαν και επιλέχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την δική τους παρέλαση. Άρματα με το Ρολόι της Κεντρικής Πλατείας και την Παλιά Πόλη, Αυτοκίνητα Mcqueen, Shrek, Simpsons, ξωτικά, ήρωες της ταινίας «Η εποχή των παγετώνων» και Minions, με το άρμα του κεντρικού θέματος «Σαν παλιό σινεμά» να ‘’κλείνει’’ την παρέλαση με τους χορευτές του συλλόγου TheSalsoniki από την συμπρωτεύουσα. Οι χορευτικοί ρυθμοί των Dj’s ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές, οι οποίοι με την σειρά τους μετέδιδαν το κέφι αλλά και το… μακιγιάζ τους σε όσους παρακολουθούσαν την παρέλαση. Ιδιαίτερα οι φιλοξενούμενοι σύλλογοι από Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Κομοτηνή φάνηκαν να το απολαμβάνουν ιδιαίτερα και να παίζουν με τον κόσμο, με τους ξένους επισκέπτες από Τουρκία και Βουλγαρία να είναι ενθουσιασμένοι με το όλο κλίμα. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για τον καιρό, ακόμη και τις ανυπόστατες φήμες για… τρομοκρατικό χτύπημα, όλα πήγαν κατ’ ευχήν για ένα ακόμη επιτυχημένο Ξανθιώτικο Καρναβάλι.

Τα… παρασκήνια του Καρναβαλιού

parelasi-163Η ΕΡΤ3 κάλυψε τηλεοπτικά και μετέδωσε ζωντανά την φετινή παρέλαση, την οποία παρουσίασαν ο Τάσος Ριζόπουλος και η Μαρία Καμαρίδου. Η ροή της παρέλασης ήταν η συνηθισμένη, αν και υπήρχε μία σχετική βιασύνη και πίεση για να μην ξεπεραστεί ο χρόνος, ιδίως για τα πολυπληθή πληρώματα. Σχεδόν όλοι οι σύλλογοι είχαν απόλυτη πληρότητα φτάνοντας και τους 350 καρναβαλιστές, ενώ ο ήχος έφτανε σε όλη την διαδρομή χωρίς “νεκρά” σημεία. Το τριήμερο ‘’κύλησε’’ με σχετική ηρεμία με αρκετά όμως περιστατικά μέθης, όπως συνηθίζεται. Οι Διασώστες του Ερυθρού Σταυρού έδωσαν για άλλη μια φορά το παρών με 45 εθελοντές από την Ξάνθη, αφού δεν έγινε έκκληση στις γύρω πόλεις, όπως συνηθίζεται, λόγω της επιβάρυνσης που υπάρχει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Από τα 29 περιστατικά που καταγράφηκαν στους δύο υγειονομικούς σταθμούς σε Κεντρική Πλατεία και στην περιοχή του γηπέδου του ΑΟΞ, τα 8 διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της πόλης με την συνεργασία των δύο ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, εκ των οποίων τα 6 αφορούσαν οξεία μέθη, ενώ κάποια άλλα εκδορές και κατάγματα. Οι άγρυπνοι φρουροί των καρναβαλικών εκδηλώσεων προσέφεραν την βοήθειά τους όπου χρειάστηκε, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που έσπευσαν, σε συνεργασία με τους ανθρώπους των εταιρειών security, να απομακρύνουν βεγγαλικά και πυροτεχνήματα από τα χέρια μεθυσμένων καρναβαλιστών. Εντυπωσιακή και η προσπάθεια του προσωπικού καθαριότητας του δήμου, που έφερε σε πέρας την δύσκολη αποστολή των ημερών, με τον αέρα να την κάνει ακόμη δυσκολότερη. Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όλους όσοι συμμετείχαν και συνέβαλαν με κάθε τρόπο για μια καρναβαλική παρέλαση χωρίς έκτροπα και ιδιαίτερα προβλήματα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αριστοτέλης, ο μέγας βιολόγος της Αρχαιότητας» στο Π.Ε.Σ. «Η Τέχνη του Ζην»

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20:00 Ανοιχτή διάλεξη προς το κοινό με τον διδάσκοντα του…