Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μειώθηκαν οι τιμές στα φάρμακα, αυξήθηκε όμως η συμμετοχή

Μειώθηκαν οι τιμές στα φάρμακα, αυξήθηκε όμως η συμμετοχή

0
farmaka-empros

Οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν την… ‘’ασθένεια’’ του κρατικού προϋπολογισμού στον τομέα της Υγείας

Τα φθηνότερα φάρμακα φέρνουν ελλείψεις και τελικά δεν κερδίζει κανείς, επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί

Αν επισκέπτεστε το φαρμακείο περιστασιακά για μια προσωρινή ασθένεια που έκανε την εμφάνισή της, πιθανώς να μην έχετε διαπιστώσει τις αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων. Τις έχουν αισθανθεί όμως στην… τσέπη τους πολλοί ασθενείς που αναγκάζονται να λαμβάνουν χρόνιες φαρμακευτικές αγωγές. Από τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκε μείωση στις τιμές των φαρμάκων, βάσει του σχεδίου που προώθησε το υπουργείο Υγείας για την φαρμακευτική πολιτική, με επίκεντρο την περαιτέρω εξοικονόμηση στις δαπάνες για τα φάρμακα και την μείωση των χρεών προς τις επιχειρήσεις του κλάδου. Όπως προειδοποιούσαν οι Πανελλήνιοι Σύλλογοι Φαρμακοποιών, οι μειώσεις τιμών στα φάρμακα οδηγούν σε αύξηση της συμμετοχής για τους ασφαλισμένους ασθενείς που τα προμηθεύονται. Η διαδικασία υπολογισμού της συμμετοχής των ασφαλισμένων έχει γίνει «πολύπλοκη» και είναι εν μέρει ανεξάρτητη από την μείωση τιμής των φαρμάκων. Η πρόταση των φαρμακοποιών ήταν η συμμετοχή να υπολογίζεται επί της λιανικής τιμής του φαρμάκου.

Με νέες τιμές τα φάρμακα επιβαρύνοντας ασθενείς και φαρμακοβιομηχανίες

Προχθές ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση του τελικού Δελτίου Τιμών από το υπουργείο Υγείας η διαδικασία ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) εξέφρασε την θέση ότι: «η προσπάθεια εξισορρόπησης των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων εκτός από θεσμική απαίτηση, αποτελεί και υποχρέωση όλων μας απέναντι στους ασθενείς για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασής τους στις θεραπείες τους». Ωστόσο, όπως ανέφερε ο ΣΦΕΕ, παραμένουν σε εκκρεμότητα ζητήματα και προβλήματα που οφείλονται σε χρόνιες στρεβλώσεις της διαδικασίας τιμολόγησης, η επίλυση των οποίων άμεσα, στην επόμενη δεδομένη ευκαιρία, θα συμβάλλει ουσιωδώς στην ομαλότητα της πρόσβασης των ασθενών σε σημαντικά φάρμακα. Όπως σημειώνεται, η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ σε υψηλότερη κλάση, για μια ομάδα φαρμάκων, έστω και αν είναι λιγότερα από όσα είχε εκτιμηθεί αρχικά, συμβάλλει στην αύξηση της συμμετοχής των ασθενών αλλά και στην περαιτέρω επιβάρυνση της φαρμακοβιομηχανίας με αύξηση του clawback κατά το ποσό του αυξημένου ΦΠΑ (λόγω μείωσης της καθαρής δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης). Ο ΣΦΕΕ καλεί επίσης την Πολιτεία να δείξει έμπρακτα ότι κατανοεί την συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην υγεία του Έλληνα πολίτη, εξαιρώντας τον ΦΠΑ από τον στόχο της φαρμακευτικής δαπάνης ή έστω εξαιρώντας τον ΦΠΑ από το clawback, αφού σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ποσά που έχουν ήδη αποδοθεί στο δημόσιο.

Δ. Κάλφα: «Το κράτος μειώνει τις δαπάνες του, αλλά την διαφορά την πληρώνουν οι ασθενείς»

Όπως δήλωσε στο «Ε» η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, Δέσποινα Κάλφα, η αύξηση στην τελική τιμή που καλείται να πληρώσει ένας ασθενής για τα φάρμακά του αφορά στην αλλαγή του υπολογισμού της συμμετοχής, που από 25% έχει προσαυξηθεί με την διαφορά της αποζημίωσης που προκάλεσε η μείωση των τιμών. «Το κράτος μειώνει το κόστος της δαπάνης του στον τομέα της Υγείας, αλλά έτσι χάνουν και οι φαρμακοβιομηχανίες, προκαλώντας πάρα πολλές ελλείψεις, αλλά και οι ασθενείς. Δεν κερδίζει κανείς, δηλαδή, εκτός από το κράτος», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια, δίνοντάς μας ένα παράδειγμα: «Η ατορβαστατίνη των 40mg, για παράδειγμα, το φάρμακο που χρησιμοποιούν όσοι έχουν χοληστερίνη, από 10,50 ευρώ τώρα κοστίζει 14,50 ευρώ», αναφερόμενη σε ένα από τα πολλά φάρμακα που λαμβάνουν ασθενείς συστηματικά, σε κάποιες περιπτώσεις εφ’ όρου ζωής. Χοντρικά, η νέα λογική που επικρατεί στον υπολογισμό της συμμετοχής είναι η εξής: σε ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που κόστιζε 12 ευρώ, τα 10 ευρώ καλύπτονταν από τον ΕΟΠΥΥ και ο ασφαλισμένος πλήρωνε το 25% ως συμμετοχή, δηλαδή 2,5 ευρώ. Τώρα προστίθεται και η διαφορά της αποζημίωσης από την μείωση της τιμής, που ανεβάζει το ποσό συμμετοχής στα 4,5 ευρώ. Η κα Κάλφα ανέφερε επίσης ότι επιβάρυνση αφορά όχι μόνο τα πρωτότυπα φάρμακα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και τα γενόσημα. Μάλιστα οι ελλείψεις σε κάποιες κατηγορίες είναι τόσο μεγάλες με την πρόεδρο του Συλλόγου να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Έχουμε να δούμε πολυδύναμα εμβόλια ένα χρόνο, τεράστιες ελλείψεις και στα αντιεπιληπτικά, όπως και σε πολλά άλλα φάρμακα. Τέτοιο χάλι δεν νομίζω να έχουμε ξαναδεί στον χώρο της Υγείας».

 

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι Ακολουθίες του Δωδεκαημέρου στην Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας

Το ωρολόγιο πρόγραμμα έως τα Θεοφάνια Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Αγίου Δωδεκαημέρ…