Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Διχασμένη η μειονότητα για το νόμο για τα Βακούφια

Διχασμένη η μειονότητα για το νόμο για τα Βακούφια

0
tzami geniseas

Η Συμβουλευτική Επιτροπή ζητούσε τροπολογία σε άρθρα του νόμου 3647/2008 – «Πυρά» Μάντατζη κατά Ζεϊμπέκ

Του θέτει διλήμματα για την στάση που κράτησε στις εκλογές στο Βακούφιο της Γενισέας και τον ρωτά αν προτίθεται να εφαρμόσει τον νόμο στις Διαχειριστικές χωρίς τροπολογία

Τον σσκό του Αιόλου έχει ανοίξει η προσπάθεια ενεργοποίησης του νόμου 3647/2008 για την ανάδειξη νέας Βακουφικής Επιτροπής στο Βακούφι της Γενισέας και η εμπλοκή στις διαδικασίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χ. Ζεϊμπέκ. Το θέμα έχει διχάσει την ίδια την μειονότητα που έχει χωριστεί σ’ εκείνους που υποστηρίζουν την μια ή την άλλη θέση και γίνονται πολλές συζητήσεις στους μειονοτικούς κύκλους καθώς είναι ένα μείζον θέμα δεδομένου ότι οι Βακουφικές και οι Διαχειριστικές Επιτροπές διαχειρίζονται την ακίνητη περιουσία της μειονότητας.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή ζητούσε τροπολογία σε άρθρα του νόμου 3647/2008

Και είναι γεγονός πως ένας παράγοντας που ο νόμος αυτός ήταν ανενεργός τουλάχιστον ως προς τις Διαχειριστικές Επιτροπές ήταν οι αντιδράσεις που προέβαλλε τότε η μειονότητα ζητώντας τροπολογία σε δύο επίμαχα άρθρα και συγκεκριμένα στο άρθρο 10 παρ. 2 που προβλέπει: Κατ’ εξαίρεση, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας μπορεί, με απόφασή του, αναλόγως του σκοπού, να ορίσει ομάδα Βακουφίων ανά δήμο, που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ξάνθης ή Κομοτηνής ή Διδυμοτείχου, διοικείται και αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης από ειδική Διαχειριστική Επιτροπή, για την οποία ισχύουν αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 10 επ. αυτού του νόμου. Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας λαμβάνει υπόψη του τη βούληση του αφιερωτή ως προς το φιλανθρωπικό ή θρησκευτικό σκοπό αφιερώσεως του κάθε Βακουφίου». Επίσης και στο άρθρο 19 που αφορά στα Σχολικά Βακούφια και:

«1.Στην περίπτωση που ένα Βακούφιο συνίσταται σε σχολείο, περιλαμβανομένου και τυχόν περιουσιακού στοιχείου, κινητού ή ακινήτου, με το οποίο έχει προικισθεί κατά το παρελθόν σύμφωνα με τον Ιερό Ισλαμικό Νόμο, τον έλεγχο και τη διαχείρισή του ασκεί η αρμόδια αιρετή Σχολική Εφορία».

Παρέμβαση Μάντατζη – Θέτει διλήμματα στον Ζεϊμπέκ

Για το θέμα παρενέβη και εξέφρασε την άποψή του ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Τσετίν Μάντατζη ο οποίος είχε καταθέσει ερώτηση προς τον τότε υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο ζητώντας τροπολογία στις επίμαχες διατάξεις που προκάλεσαν την αντίδραση της Συμβουλευτικής Επιτροπής της μειονότητας. Ωστόσο αλλαγές στον νόμο δεν έγιναν αλλά όπως υποστηρίζει ο κ. Μάντατζη: «Ο νόμος εφαρμόζεται από το 2008 στις Βακουφικές επιτροπές. Στα χωριά οι επιτροπές αναδεικνύονται είτε μέσα στα τεμένη με ανάταση του χεριού ή όταν υπάρχουν δύο υποψήφιοι στήνονται κάλπες. Άρα δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Ζεϊμπέκ ότι πρώτη φορά εφαρμόζεται ο νόμος. Δεν εφαρμόζεται στις Διαχειριστικές γιατί σύσσωμη η Συμβουλευτική Επιτροπή είχε πάρει απόφαση να μην αναγνωρίσει τον νόμο και να προτείνει τροπολογία του άρθρου 23 και του άρθρου 19 γιατί ουσιαστικά το μεν πρώτο ενώ προβλέπει εκλογές δίνει κατ’ εξαίρεση δικαίωμα στον Γ,. Γραμματέα Αποκεντρωμένης να ορίζει Διαχειριστική Επιτροπή και το δεύτερο επιφέρει κατακερματισμό της περιουσίας της μειονότητας δίνοντας στις Σχολικές Εφορείες τη διαχείριση των σχολικών βακουφίων», επισημαίνει ο κ. Μάντατζη ο οποίος ισχυρίζεται ότι παρά το νομικό κενό ήταν μόνο για τις Διαχειριστικές Επιτροπές και για τα χρόνια από το 2013 και εντεύθεν αφού για τα προηγούμενα είχε δοθεί παράταση (2010 – 2013) στις θητείες. Επιπρόσθετα ο κ. Μάντατζη επικρίνει την στάση του κ. Ζεϊμπέκ ως προς την εμπλοκή του και ως προς την διαχείριση του θέματος ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι απ’ την στάση του δεν συμβαδίζει με την απόφαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής της μειονότητας και τον θέτει μπρος σ’ ένα δίλλημμα: «Αρχικά ο βουλευτής δεν έχει εκτελεστική εξουσία ούτε είναι εισαγγελέας. Θεωρώ ότι δεν έπρεπε ο κ. Ζεϊμπέκ να πάει στην Μουφτεία και να ζητήσει την παρέμβαση του υπουργού κ. Φίλη και μάλιστα προφορικά. Ο νόμος για τις βακουφικές επιτροπές ισχύει και η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Γενισέα θεωρώ ότι είναι νόμιμη και θα επικυρωθεί από τον Μουφτή. Όμως ο κ. Ζεϊμπέκ ας μας απαντήσει αποδέχεται τον νόμο όπως έχει για τις Διαχειριστικές επιτροπές και προτίθεται να τον εφαρμόσει ή θα ζητήσει τροποποίηση στα επίμαχα άρθρα που δεν αποδέχεται η μειονότητα;».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σενάρια για ΑΟΖ με τη Συρία

Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο…