Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Τα τελευταία νέα για τις λίστες στην Ξάνθη

Τα τελευταία νέα για τις λίστες στην Ξάνθη

0
kalpi-empros

Ενδεχόμενες αλλαγές στην 4η και 5η θέση της λίστας του ΣΥΡΙΖΑ – Ανταγωνισμός μεταξύ Χατζηγκενέ – Ανδρέου για την 2η θέση στη λίστα της ΝΔ

Αρνητικός ο Ξυνίδης για «συγκατοίκηση» με Σαλτούρο σε λίστα ΠΑΣΟΚ – «Ανοιχτός» ο Μάντατζη – Το Ποτάμι βολιδοσκοπεί στην μειονότητα- Ανοιχτός ο Μπηρόλ

Εκλογικός «πυρετός» επικρατεί στα κόμματα με τις αρμόδιες επιτροπές που έχουν συσταθεί στα κεντρικά να σβήνουν και να γράφουν τους υποψήφιους στις λίστες. Την ίδια στιγμή ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία των εκλογών με το Μαξίμου και τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκουν την επίσπευσή τους έως δηλαδή στις 20 του Σεπτέμβρη ενώ την αντιπολίτευση να επιζητεί την καθυστέρησή τους έως και αρχές Οκτώβρη. Στο πλαίσιο αυτό είναι και η εξάντληση του χρόνου των διερευνητικών εντολών από την ΝΔ και «Λαϊκή Ενότητα» καθώς και το αίτημα για σύγκριση πολιτικών αρχηγών από τον πρόεδρος της Δημοκρατία που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκη.

Ενδεχόμενες αλλαγές στην 4η και 5η θέση της λίστα του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης – Αισιοδοξία για το αποτέλεσμα

Στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης οι μόνες αλλαγές που ενδέχεται να γίνουν είναι στην 4η και 5η θέση – όπως είχαμε γράψει και στο ρεπορτάζ του φύλλου της Τρίτης 25/8 – και συγκεκριμένα στις κυρίες Πεταλά Κλεοπάτρα (1.446 ψήφους) και Λουκοπούλου Μαρία (1.332 ψήφους) των οποίων η συμμετοχή δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και ενδέχεται μία από τις δύο να μην συμμετέχει. Σ’ αυτή την περίπτωση ο /η αντικαταστάτης δεν θα είναι ο γραμματέας της Νομαρχιακής κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου όπως ο ίδιος δήλωσε στο «Ε». Η αποχώρηση του Αντώνη Κοσμίδη που ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και η προσχώρησή του στην «Λαϊκή Ενότητα» και την δήλωσή του δεν άφησε σκιές και ούτε επηρέασε το κλίμα που είναι αισιόδοξο για μια νικηφόρα πορεία του κόμματος με ισχυρή πιθανότητα αυτοδυναμίας. Επίσης οι δηλώσεις του κ. Μαλκότς στο «Ε» (στο ίδιο ρεπορτάζ) ότι δεν επηρέασαν με το σκεπτικό ότι ο κ. Μαλκότς δεν ήταν ποτέ μέλος του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι ήταν υποψήφιος στις εκλογές του 2010 μαζί με τον κ. Ζεϊμπέκ. Ο κ. Χατζηθεοδώρου ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του ως προς τους αποχωρούντες: «Σεβόμαστε την διαφορετική άποψη και τις επιλογές τους. Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση και καλούμε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σε συστράτευση. Έχουμε ανοιχτές πόρτες… Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι πολύ θετικά και από την μειονότητα και την πλειονότητα. Κρατάμε τις δυνάμεις μας τοπικά και θεωρώ βέβαιο ότι θα κρατήσουμε και τις έδρες», είπε ο κ. Χατζηθεοδώρου.  

Ανταγωνισμός μεταξύ Χατζηγκενέ – Ανδρέου για την 2η θέση στη λίστα της ΝΔ Ξάνθης

Στην ΝΔ δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για την δεύτερη θέση. Υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να προκριθεί σ’ αυτή ο Ιρφάν Χατζηγκενέ ώστε να υπάρχει έρεισμα στην μειονότητα. Ο κ. Χατζηγκενέ παραδέχτηκε στο «Ε» ότι γίνονται συζητήσεις και επαφές ως προς αυτή την κατεύθυνση. Να σημειώσουμε ότι ο κ Χατζηγκενέ στις εκλογές της 25ης Γενάρη πήρε μόνο 800 ψήφους ενώ η κα Γεωργία Ανδρέου ήρθε δεύτερη μετά τον κ. Κοντό με 3.000 περίπου ψήφους. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η κα Ανδρέου βρίσκεται στην Αθήνα και έχει κύκλο επαφών με ανώτερα στελέχη στο κόμμα διεκδικώντας αυτή τη θέση. Στο ψηφοδέλτιο επίσης θα συμμετέχει ο Σιαμπάν Μπαντάκ και ο Κωνσταντίνος Μαλάκης.

Ρευστά και θολά σε ΠΑΣΟΚ και ΚΙ.ΔΗΣΟ. Αρνητικός ο Ξυνίδης

Μπορεί σε κεντρικό επίπεδο να ετοιμάζεται αρραβώνας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά και του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου ωστόσο τοπικά καμιά προσέγγιση δεν έχει γίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» ο Σωκράτης Ξυνίδης είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο να σβήσει μονοκοντυλιά τα «βαριά λόγια» που αντάλλαξαν με τους πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ. Ο Δημήτρης Σαλτούρος βρίσκεται στην Αθήνα και έχει επαφές με στελέχη και με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ ο Τσετίν Μάντατζη είναι ένα κεφάλαιο που χαρακτηρίζεται από πολιτική αστάθεια. Παρότι ο ίδιος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του ωστόσο καλοβλέπει το ενδεχόμενο να μπει στην πρώτη θέση της λίστας του ΠΑΣΟΚ και να κονταροχτυπηθεί με τον Χ. Ζειμπέκ εκτιμώντας πως διατηρεί δυνάμεις στον μειονοτικό χώρο ικανές για να «χτυπήσει» την δεύτερη έδρα από το ΣΥΡΙΖΑ. Γενικότερα λόγω της επικείμενης συνεργασίας, όλα είναι ρευστά και θολά με τις λίστες σε ΠΑΣΟΚ και ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.

Το Ποτάμι στρέφεται στην μειονότητα προσβλέποντας στην τρίτη έδρα

Την τρίτη έδρα διεκδικεί όμως και το Ποτάμι και γι αυτό – σύμφωνα με πληροφορίες   – εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει μειονοτικό υποψήφιο στην πρώτη θέση της λίστας του. Οι φήμες για κρούση στον πρώην βουλευτή της ΝΔ Ακήφογλου Μπηρόλ δεν επιβεβαιώνονται από τον ίδιο ωστόσο ο κ. Μπηρόλ δείχνει διαθέσιμος να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αν και εφόσον ύπαρξη πρόταση. Θυμίζουμε ότι το Ποτάμι «φλέρταρε» ένα διάστημα και με τον Μπαράν Μπουρχάν όμως διέκοψε τις σχέσεις του. Γενικά το Ποτάμι επιδιώκει να θέσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ένα δυνατό όνομα αναγνωρίσιμο και προβεβλημένο στην Ξάνθη για να φέρει ψήφους και σ’ αυτή την κατεύθυνση βολιδοσκοπεί στον μειονοτικό χώρο προσβλέποντας και στην τρίτη έδρα.

Ο Σγουρίδης συμμετέχει στην Επιτροπή για τις λίστες στους ΑΝΕΛ

Σ’ ότι αφορά στους ΑΝΕΛ επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ορίστηκαν μετά από αίτημα του Πάνου Καμμένου ο Τέρενς Κουϊκ και ο Παναγιώτης Σγουρίδης και με αρμοδιότητες, την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και την οργάνωση των περιοδειών του προεκλογικού αγώνα καθώς και τον συντονισμό των αντισυστημικών οργανώσεων των κινημάτων και τις επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια ο ρόλος τους είναι κομβικός. Σ’ ότι αφορά στις λίστες της Χρυσής Αυγής δεν αναμένονται αλλαγές καθώς επίσης και στις λίστες του ΚΚΕ .

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…