Σχόλια-16-02-16

0
Οι Σκοπιανοί αναβαθμίζονται σε φύλακες των Ευρωπαϊκών συνόρων και οι Τούρκοι περιπολούν στο Αιγαίο. Νίκες παντού!


Από 3% σε 5 προτείνεται
Πρόκειται για μια πρόταση που έπεσε στο τραπέζι τώρα. Και βέβαια ως πρόταση έχει περιθώρια αποδοχής ή όχι, συνήθως από την εκάστοτε κυβέρνηση. Διότι, αυτές αποφασίζουν για τους εκλογικούς νόμους και τα λοιπά.
Αναφορικά λοιπόν με την εν λόγω πρόταση, αναφέρεται ως κατώτατο ποσοστό εκλογικής δύναμης κάθε κόμματος στις εκλογές. Σήμερα ως γνωστόν το ποσοστό για να μπει ένα κόμμα στη βουλή είναι το 3%. Θυμίζουμε ότι το ποσοστό 3% που ισχύει στη χώρα μας είναι από τα πλέον χαμηλά. Σε άλλες χώρες ισχύει το 5% και σε πολλές το 10%.
Γ.Δ.


Κατάρρευση Χρηματιστηρίου
Το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει πλέον καταρρεύσει και λειτουργεί τυπικά περισσότερο για να μην κλείσει και δημιουργήσει άσχημη εικόνα. Βέβαια πτώσεις υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Όμως το φαινόμενο της Ελλάδας είναι μοναδικό ως προς το ποσοστό πτώσης.
Έτσι, όσοι ξένοι επενδυτές πίστεψαν στην Ελλάδα δίνοντάς της μια δεύτερη ευκαιρία και μπήκαν στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών χάνουν σήμερα πάνω από το 60% των κεφαλαίων τους. Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει από την αρχή του έτους τη χειρότερη απόδοση στον κόσμο βάσει των δεικτών της MSCI, ενώ οι ελληνικές μετοχές χάνουν φέτος 14,5 δις ευρώ.
Μόνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες που άντλησαν άμεσα 9,5 δις ευρώ από την αγορά λίγο πριν το τέλος του 2015 χάνουν εφέτος 6,6 δις ευρώ.
Ο τραπεζικός κλάδος αποτιμάται πλέον σε 4,5 δις ευρώ.
Γ.Δ.


Άρα γιατί;
Η κατάρρευση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, η εξαΰλωση δις ευρώ και η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, τις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές είναι προδήλως αρνητική. Ως εκ τούτου, με ποια λογική, βάση ποιων δεδομένων και δεικτών, ποιων προοπτικών θα έρθουν ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στη χώρα μας; Γιατί να έρθουν να επενδύσουν; Για να χάσουν τα χρήματά τους; Για να τους εξαπατούν, να τους ταλαιπωρούν κι από πάνω να χάνουν;
Άρα, χωρίς επενδύσεις από έξω, ανάπτυξη γιοκ, εργασία γιοκ, ανεργία στα ύψη. Τέλεια…
Γ.Δ.


Άξιος εστί
Μίκης Θεοδωράκης με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του καταγγέλλει ότι “η Κυβέρνηση Τσίπρα έχει αναδειχθεί σε αρχιερέα της Νεοφιλελεύθερης Δεξιάς πολιτικής, που εφαρμόζει κατ’ εντολήν των ξένων Θεσμών”.
Πότε ήταν που τον υποδέχονταν στο σπίτι του, σαν απελευθερωτή της Ελλάδας, από τους τοκογλύφους κατακτητές; Άξιος εστί.
Γ.Λ.


Δηλώσεις
Είναι επίκαιρες λόγω της κινητοποίησης εκτός των άλλων και των αγροτών της χώρας. Πρόκειται για δήλωση του υπουργού Γεωργίας της Κύπρου Νίκου Κουγιάλη. Ιδού λοιπόν τι είπε:
«Οι αγρότες στην Κύπρο φορολογούνται όπως όλοι οι επαγγελματίες με αφορολόγητο όριο 19.500 ευρώ και επιδιώκουμε να απαλλάξουμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τη φορολόγηση της γεωργικής γης και να ενισχυθούν με φθηνότερο πετρέλαιο και άλλες διευκολύνσεις».
Και βέβαια, είπε και κάτι άλλο ο υπουργός που έχει την ιδιαίτερα μεγάλη και σημαντική αξία για μας τους Ελλαδίτες. Είπε λοιπόν ότι την Κύπρο έσωσαν οι περικοπές δαπανών. Γι’ αυτό και βρίσκεται στη μετά Μνημονίου εποχή. Ενώ εμείς έξι γεμάτα χρόνια είμαστε μέσα στα Μνημόνια. Και θα είμαστε για καιρό ακόμη.
Γ.Δ.


Ο Παππάς του υπαρκτού
Αποκαλυπτικός ο Παππάς προχθές στο Mega. “Τους αγρότες τους επιδοτούν οι μισθωτοί” (του δημοσίου βεβαίως). Πότε θα μάθει ότι τον πλούτο σε όλο τον κόσμο τον παράγει ο ιδιωτικός τομέας; Και οι αγρότες βέβαια παράγουν πλούτο, αλλά με πολύ χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Είπε επίσης ότι θα δώσει μόνο 4 τηλεοπτικές άδειες διότι δεν σηκώνει περισσότερα κανάλια η αγορά. Παρωχημένες και αποτυχημένες θεωρίες κρατικού ελέγχου της αγοράς. Ίσως θα έπρεπε να είχε επισκεφθεί τα άδεια ράφια των “καταστημάτων” στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Γ.Λ.


Για λίγο…
Για λίγο έκλεισαν οι τράπεζες, για λίγο βάζουν λουκέτο επιχειρήσεις και μαγαζιά, για λίγο κλείνουν οι δρόμοι, για λίγο έρχονται οι πρόσφυγες, για λίγο και το ΝΑΤΟ και τώρα, για λίγο θα κλείσουν τα σύνορα. Η κυβέρνηση δια του αντιπροέδρου Δραγασάκη δηλώνει έτοιμη να δεχτεί τα πάντα, ακόμα και το κλείσιμο των συνόρων και να θέσει υποψηφιότητα για αποπομπή της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν. Δηλώνει έτοιμη να αποδεχτεί «για λίγο», και την de facto απομόνωση της χώρας μετά από τον οικονομικό και διπλωματικό της διασυρμό.
Όλα αυτά μας λένε ότι θα κρατήσουν «λίγο», αλλά φαίνεται ότι το μόνο που έχει σημασία γι’ αυτούς είναι να κρατηθούν στην εξουσία για όσο πιο πολύ μπορούν!


Μετά τα κανάλια «ρυθμίζουν» και τα ραδιόφωνα!
Η μάχη της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής φαίνεται πως δεν θα τελειώσει με τη «ρύθμιση» του τηλεοπτικού τοπίου αλλά θα συνεχιστεί και με το ραδιοφωνικό, σύμφωνα με τον Υπ. Υποδομών κ. Σπίρτζη, ο οποίος προανήγγειλε ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις τηλεοπτικές άδειες, έρχεται και η σειρά και των ραδιοφωνικών! Η κυβέρνηση με πρακτικές «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» θέλει να ορίζει αυτή, ως μόνος κριτής, πόσα και ποια Μέσα είναι αντικειμενικά και πρέπει να λειτουργούν, περιορίζοντας την πολυφωνία και παραβιάζοντας κατάφωρα το σύνταγμα.
Μάλιστα για να στηρίξει τη θέση ότι πρέπει να είναι 4 τα κανάλια της χώρας, δεν δίστασε ο Νίκος Παππάς στην ομιλία του στη βουλή να παρουσιάσει ψεύτικα στοιχεία για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία καταρρίπτονται στη συνέχεια. Η Κύπρος για παράδειγμα ειπώθηκε ότι έχει 4 κανάλια, ενώ το ΕΣΡ Κύπρου απάντησε επίσημα ότι τα κανάλια είναι 7! Αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει όριο στα ψέματα που εκστομίζονται με κάθε επισημότητα από υπουργούς μέσα στη βουλή, προκειμένου να τεκμηριωθούν συγκεκριμένες απόψεις. Το σίγουρο είναι ότι η σχέση των κυβερνώντων με την αλήθεια διαρκώς επιδεινώνεται.
Συνεχίζεται λοιπόν ο αγώνας κατά της διαπλοκής, στα ραδιόφωνα και ίσως μετά να ακολουθήσουν οι εφημερίδες, τα προποτζίδικα, τα καφενεία κλπ. Έτσι για να’ χει ο κόσμος να ασχολείται και να μη βλέπει τι συμβαίνει γύρω του…


Σε ποια αγορά η μπανάνα στοιχίζει 8,50 ευρώ το κιλό; Της …Μπανανίας;
Γκάφα ολκής φαίνεται πως έκαναν οι υπηρεσίες του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης ! Μα είναι δυνατόν να κάνουν διαγωνισμό για την προμήθεια τροφίμων και μετά από έρευνα αγοράς (που λένε ότι έκαναν στην εισήγησή τους) να προϋπολογίζουν ενδεικτική τιμή στο κιλό τις μπανάνες 8, 50 ευρώ (!) ενώ όπως είναι γνωστό ότι στην λιανική η πρώτη ποιότητα της μπανάνας στοιχίζει 2,15 και για τις πατάτες που κάνουν 40 – 50 λεπτά το κιλό, αυτοί να βάζουν τιμή 87 λεπτά! Σε ποια αγορά έκαναν αυτή την έρευνα οι υπηρεσίες του Κέντρου και βρήκαν αυτές τις τιμές; Της …Μπανανίας; Αλήθεια και πόσες… πατάτες μπορεί να φάει κάθε παιδί από τα 500 παιδιά των Παιδικών Σταθμών και το Κέντρο προμηθεύεται 4 τόνους ετησίως; Ή πόσο γάλα δικαιούνται οι υπάλληλοι στην υπηρεσία Καθαριότητας και βγάζουν προυπολογισμό για 40.000 λίτρα; Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων για να μην μας μπουν ψύλλοι στα αυτιά για σπατάλες στο Νομικό Πρόσωπο και στην υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου ή ακόμη και για φωτογραφικές διακηρύξεις όπως κατήγγειλε ο Ηλίας Βασιλούδης από την αντιπολίτευση στην Οικονομική Επιτροπή κι ο δήμαρχος πήρε άρον άρον πίσω το θέμα! Και θα’ χει ενδιαφέρον να δούμε και προηγούμενους διαγωνισμούς κάτι που το ψάχνει η αντιπολίτευση!
Μ.Ξ.


Το Κιλελέρ του 2016
Ζούμε μέρες αγροτικής …επανάστασης κάτι σαν Κιλελέρ 106 χρόνια μετά (6 Μαρτίου 1910 ο αγροτικός ξεσηκωμός) μόνο που υπάρχει μια διαφορά στους ρόλους! Οι αγρότες είναι οι .,..τσιφλικάδες – όπως τουλάχιστον τους θεωρεί συλλήβδην η κυβέρνηση – και ξεσηκώθηκαν εναντίον μιας… Αριστερής Κυβέρνησης που θέλει το καλό τους! Προασπίζεται δηλαδή τα συμφέροντα των …κολίγων και ούτε λίγο ούτε πολύ πάνε να μας πείσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Αλέξης Τσίπας είναι ο σύγχρονος Μαρίνος Αντύπας! Όμως όπως φαίνεται δεν έπεισαν κανένα αυτά αν κρίνουμε από την μαζικότητα και την ενότητα που υπήρχε στις κινητοποιήσεις αλλά και την οργή και την αγανάκτησή τους που σε αρκετές περιπτώσεις εκφράστηκε με ακρότητες έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι μόνον.
Μ.Ξ.


Διάτρητα σύνορα
Η υπόθεση με τους Βρετανούς κουρδικής καταγωγής και τη μεταφορά τεράστιου οπλισμού από τη Γερμανία και μέχρι εδώ, μέσα από τουλάχιστον τρεις χώρες αποκαλύπτει ότι παρότι κατηγορούν την Ελλάδα για τα διάτρητα σύνορά της, εντούτοις εδώ αποκαλύφθηκε η αποστολή, χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα ή έλεγχο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, σε μία περίοδο μάλιστα που έχει –κατά τα άλλα- κηρυχθεί συναγερμός στην Ευρώπη για τα θέματα ασφάλειας.
Η έκταση των πληροφοριών που θα καταστεί δυνατό να αντληθούν από την ανακριτική διαδικασία σχετικά με το ρόλο, την αποστολή, το σημείο εκκίνησης, την προορισμό και την εμπλοκή τους αναμένεται άμεσα από τη δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ε.Δ.


Οι λογικές του διχασμού
Η δέουσα προσοχή δόθηκε από την αστυνομία στην καταγγελία για απαγωγή ιμάμη έξω από το σπίτι του ψευδομουφτή Μετέ, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες στις 28 Ιανουαρίου, από δύο άνδρες που φέρονται να απείλησαν δια μέσω του ιμάμη τον ψευδομουφτή. Οι κύκλοι γύρω από τον Μετέ ισχυρίζονται ότι οι δύο απαγωγείς συστήθηκαν ως «Φρουροί της Θράκης» και την άποψη αυτή εκφράζει και η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή Ξάνθης που καταδίκασε το συμβάν με ανακοίνωσή της. Εμπλεκόμενοι στις έρευνες ωστόσο, δεν αποκλείουν και την περίπτωση προβοκάτσιας, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για την απαγωγή, τις αντιδράσεις θύματος και δραστών, καθώς και σε αυτόπτη μάρτυρα.
Ορθώς πάντως δε δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα στο συμβάν, αλλά ούτε και στις μετέπειτα δηλώσεις του Μετέ, αφού τέτοιες λογικές είναι άκρως διχαστικές και μόνο κακό κάνουν εδώ και πολλά χρόνια.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Είμαστε φιλόξενοι «Δεν μπορεί, ήρθε ο Μητσοτάκης στην Κομοτηνή και τον Έβρο, ήρθε ο Κασσελ…