Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στον «αέρα» οι εκλογές στο Βακούφιο της Γενισέας

Στον «αέρα» οι εκλογές στο Βακούφιο της Γενισέας

0
tzami geniseas

Δεν επικυρώθηκε από τον Μουφτή Ξάνθης – Ένσταση κατέθεσε ο πρόεδρος της Βακουφικής Επιτροπής

Πολλά ερωτηματικά για την διαδικασία που ακολουθήθηκε. Εξυπηρετούνται σκοπιμότητες και ποιες; – Ατελής ο νόμος υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι

Στον «αέρα» βρίσκονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέας Βακουφικής Επιτροπής στο Βακούφιο της Γενισέας επειδή ο Μουφτής κ. Σινίκογλου δεν επικύρωσε την εκλογή – όπως ορίζει το Άρθρο 7 του Ν.3647/2008 «Εκλογή Βακουφικής Επιτροπής» – , καθώς ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ιλιάζ Χουσεϊν προσέφυγε με Ένσταση (22 – 2 – 2016) στον Μουφτή καταγγέλλοντας ως «άκυρη και παράνομη» τη διαδικασία καθώς επίσης και την προκήρυξη των εκλογών – η αρμοδιότητα της οποίας ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στο Γ. Γραμματέα της Περιφέρειας και δεν υφίσταται τέτοια απόφαση – και ζητά να ακυρωθεί η εκλογική διαδικασία και «σε κάθε περίπτωση ο Μουφτής να μην επικυρώσει το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών διότι θα είναι υπόλογος τέλεσης ποινικού αδικήματος», όπως αναφέρει η Ένσταση. Υπενθυμίζουμε ότι στο θέμα των εκλογών ενεπλάκη ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χ. Ζεϊμπέκ ο οποίος και μετέβη στην Μουφτεία Ξάνθης και όπως ο ίδιος δήλωσε στο «Ε» (φύλλο Πέμπτης 25/2/2016 σε συνομιλία του με το υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη πήρε την έγκρισή του για εφαρμογή του νόμου Ν.3647/2008.

Προφάσεις και σχεδιασμοί που εξυπηρετούν σκοπιμότητες;

Ωστόσο πολλά ερωτηματικά εγείρονται από τον τρόπο που προκλήθηκαν και διενεργήθηκαν οι εκλογές για πρώτη φορά και μόνο στο Βακούφιο της Γενισέας – καθώς και για πρώτη φορά εφαρμόζεται ο νόμος αν και ψηφίστηκε το 2008. Αρκεί να τονιστεί ότι ο ορισμός της ημέρας εκλογών έγινε χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς καμία δημόσια ανακοίνωση και κυρίως χωρίς να δοθεί η δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας, στον νυν Πρόεδρο απαγορεύτηκε η δυνατότητα να βάλει υποψηφιότητα όταν το έμαθε και κάποιοι μεν του είπαν ότι έληξε η προθεσμία κάποιοι άλλοι ότι δεν έχει το δικαίωμα. Ο κ. Ζεϊμπέκ σε δηλώσεις του στο «Ε» υποστήριξε ότι δεν είχε το δικαίωμα εκ του νόμου να είναι υποψήφιος που προβλέπει 2 τριετίες μόνο στον ίδιο πρόεδρο. Ωστόσο αυτό δεν είναι νομικά ισχυρό καθώς πρώτη φορά εφαρμόζεται ο νόμος και ο κ. Ιλιάζ δεν είχε εκλεγεί στις προηγούμενες θητείες του παρά τοποθετήθηκε μετά από σύμφωνη γνώμη των κατοίκων όπως ίσχυε. Ερωτηματικά προκύπτουν για την προχειρότητα και την βιασύνη που επιδείχθηκε σ’ όλη τη διαδικασία καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες μας (σ.σ ο κ. Ζεϊμπέκ κράτησε αποστάσεις από την διαδικασία των εκλογών ): Δεν έγινε ούτε δημόσια ανακοίνωση, ούτε δόθηκε προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, δεν υπάρχει εκλογικός κατάλογος, δεν ορίστηκε εκλογική επιτροπή για την διενέργεια των εκλογών. Επίσης ερωτηματικά δημιουργούνται κι από τον αριθμό των ψηφοφόρων: Ποιοί ήταν οι 157 που τελικά ψήφισαν, ποιος τους καθόρισε ποιος τους κάλεσε; Μόνο 157 είναι οι έχοντες δικαίωμα ψήφου μουσουλμάνοι δημότες της Γενισέας; Με ποιους καταλόγους έγιναν οι εκλογές, ποιος έλεγξε την ακρίβεια των όποιων εκλογικών καταλόγων, ποιος έλεγξε τα κωλύματα εκλογιμότητας των υποψηφίων και των εκλογέων. Μήπως όλος αυτός ο σχεδιασμός εξυπηρετεί σκοπιμότητες και ποιες είναι αυτές; Είναι μόνο το θέμα της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που επικαλέστηκε ο κ. Ζεϊμπέκ και πώς άραγε διασφαλίζονται αυτά ή μήπως και κάποιοι επιθυμούν να επιβάλλουν πρόσωπα της απόλυτης επιλογής τους προκειμένου να ελέγξουν την διαχείριση της Βακουφικής περιουσίας; Είναι μήπως προσχηματικό το επιχείρημα της εφαρμογής του νόμου, για να ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου και στην Διαχειριστική Επιτροπή της Ξάνθης που έχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από οικονομικής άποψης. Ιδιαίτερα όμως σ’ αυτή από θέμα διαφάνειας δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα δεδομένου ότι τα οικονομικά στοιχεία όπως ο Ισολογισμός της δημοσιεύεται κάθε χρόνο. Για παράδειγμα το έτος 2014 το ποσό που διαχειρίστηκε η Επιτροπή και ο πρόεδρος της κ. Καράνταη Χαλήλ ήταν 184. 728,30 και ήταν ισοσκελισμένος (βλ. φωτο).

Ατελής ο νόμος υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε πως νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος Ν.3647/2008 είναι ατελής και χρήζει συμπληρώσεως και πως η ελληνική πολιτεία οφείλει να το πράξει. Παρά την πρόβλεψη της εκλογής Βακουφικής Επιτροπής στο νόμο, εν τούτοις δεν έχει εξειδικευθεί η εκλογική διαδικασία με τις απαραίτητες εγκυκλίους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υποστηριχθεί η δυνατότητα διενέργειας εκλογών με βάση το νόμο, λόγω ανυπαρξίας νομοθετικού πλαισίου. Και τούτο διότι: Στο άρθρο 7 για παράδειγμα και σε ολόκληρο το νόμο δεν προβλέπεται ποια είναι η προκαταρκτική διαδικασία, υποβολή υποψηφιοτήτων, προκήρυξη εκλογών, δημοσιεύσεις ή δημόσια ανακοίνωση, δεν ορίζεται το χρονικό πλαίσιο της προκήρυξης των εκλογών και το χρονικό πλαίσιο υποβολής υποψηφιοτήτων, δεν ορίζονται οι διαδικασίες συγκρότησης των εκλογικών καταλόγων, ποιοι δικαιούνται να ψηφίσουν και πώς διασφαλίζεται η μη παρείσφρηση ψηφοφόρων από άλλα βακούφια και άλλες περιοχές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …