Πρωτοβουλία αναγνώρισης της συμβολής και της προσφοράς του καθηγητή Χρήστου Αθανασόπουλου στο πανεπιστήμιο και το τμήμα των Αρχιτεκτόνων
Ως μεγάλη έκπληξη που αποδέχθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρουσίασε την πρόταση αναγόρευσής του ο τιμώμενος. Παρουσίασε το όραμα της ίδρυσης του τμήματος το 1999
Σε ιδιαίτερα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του καθηγητή Χρήστου Αθανασόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η ατμόσφαιρα δε μπορούσε παρά να είναι ζεστή και φορτισμένη, αφού με αυτή την απόφασή του το πανεπιστήμιο απέδωσε τιμή και αναγνώριση στον πρώην πρύτανη, αλλά και πρώτο πρόεδρο του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, η συμβολή του οποίου στη ίδρυση, αλλά και τη διαμόρφωση της ταυτότητας του τμήματος επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές της τελετής.
Σεβασμός και αναγνώριση της συμβολής από την ακαδημαϊκή κοινότητα
Την ιδιαίτερη ικανοποίηση του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθανάσιου Καραμπίνη για την εν λόγω αναγνώριση της προσφοράς του κυρίου Αθανασόπουλου, μετέφερε ο αναπληρωτής πρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας κ. Παντελής Μπότσαρης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η απονομή αυτού του τίτλου γίνεται σε άτομα που διακρίνονται και περικλείονται από ιδιαίτερη τιμή από το πανεπιστήμιο.
Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής κ. Χρήστος Καραγιάννης ανέδειξε την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης τελετής, σημειώνοντας ότι: «άλλοι επίτιμοι διδάσκοντες είναι ξένοι προς το πανεπιστήμιο και έχουμε την τιμή να τους κάνουμε φίλους του ιδρύματος, αλλά τώρα τιμούμε το δικό μας σπουδαίο άνθρωπο και επιστήμονα για τη συμβολή του, στη δημιουργία και εξέλιξη του πανεπιστημίου, στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, όπου υπηρέτησε επί χρόνια ως καθηγητής και στο τμήμα των Αρχιτεκτόνων». «Το πανεπιστήμιό μας είχε χρέος να τον τιμήσει», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Με ιδιαίτερες φιλοφρονήσεις και σε προσωπικό επίπεδο μίλησε για τον τιμώμενο ο πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων κ. Παναγιώτης Κόκκορης, ο οποίος περιέγραψε την επιρροή που είχε στον ίδιο το βιβλίο του κ. Αθανασόπουλου για τα «Προβλήματα στις εξελίξεις του σύγχρονου θεάτρου», πολύ πριν ακόμη τον γνωρίσει προσωπικά. Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα πρωτότυπη τη διδασκαλία του και τόνισε ότι η καθοδήγησή του έδωσε απάντηση στο ποια έπρεπε να είναι η φυσιογνωμία του τμήματος των Αρχιτεκτόνων.
Η καθηγήτρια του τμήματος κ. Ελένη Αμερικάνου ανέλαβε να παρουσιάσει την προσωπικότητα του καθηγητή, που με καταγωγή από τα Λαγκάδια Αρκαδίας ήρθε στην Ξάνθη το 1977 ως καθηγητής Οικοδομικής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και τέλεσε τα καθήκοντά του στην Πολυτεχνική επί 28 χρόνια. Σε αυτή την ακαδημαϊκή πορεία, ανάμεσα στα υπόλοιπα διοικητικά αξιώματα, διατέλεσε στο ΔΠΘ αντιπρύτανης, πρύτανης, προπρύτανης και βέβαια πρώτος πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών το 1999. Η κ. Αμερικάνου, που υπέβαλε και την πρόταση της αναγόρευσης του τιμώμενου σε επίτιμο διδάκτορα, παρουσιάζοντας τη συμβολή του στην επιστήμη, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ήταν ανάμεσα σε αυτούς που δημιούργησαν την Αρχιτεκτονική Άνοιξη του ’60, γεφυρώνοντας τη διεθνή συνθήκη με τον τόπο. Παράλληλα, παρουσίασε διακεκριμένα και βραβευμένα έργα του, ανάμεσα σε αυτά και περιπτώσεις από την Ξάνθη.
Χ. Αθανασόπουλος: «Αδικημένο, αλλά μοναδικό σε όλη την Ελλάδα το ΔΠΘ»
Ο ίδιος ο κ. Αθανασόπουλος μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα δεν έκρυψε τη συγκίνησή του και τη βαθιά ικανοποίησή του από αυτή την τιμή με την οποία τον περιέβαλε το πανεπιστήμιο. «Ένα ίδρυμα αδικημένο από την Πολιτεία και όχι μόνο οικονομικά, αλλά μοναδικό στην Ελλάδα, σε μια κρίσιμη και ευαίσθητη περιοχή ακαδημαϊκά, ανθρωπιστικά και γεωπολιτικά», σχολίασε ο ίδιος. Ακόμη, εξήγησε ότι με αυτή την τιμή, αναγνωρίζονται οι δυσκολίες που συναντήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για να φτάσει το ίδρυμα εδώ που είναι σήμερα. «Η πρωτοβουλία της αναγόρευσής μου ήταν μια ιδιαίτερη έκπληξη, που με έκανε και πίστεψα ότι όλα τα παιδιά που πέρασαν από τη σχολή μας, κατάλαβαν τις προσπάθειες που κάναμε». Ειδικά για την περίπτωση του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών μίλησε για το όραμα της ίδρυσής του, για τη μελέτη σκοπιμότητας που του ανατέθηκε από τη Σύγκλητο και για την αίσθηση πληρότητας και βαθιάς ικανοποίησης που προκάλεσε η εν τέλει θετική αξιολόγηση από την Πολιτεία για τη δημιουργία του τμήματος.
Καθηγητές, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ανάμεσά τους και ο κ. Γιώργος Κολλάρος ως παλιός του «μαθητής» και φοιτητές παραβρέθηκαν στην τελετή αναγόρευσης του κ. Χρήστου Αθανασόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα. Ακόμη, παραβρέθηκε και η ηγεσία της τοπικής εκκλησίας με τον μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα να αποδίδει τα εύσημα με εγκαρδιότητα στον τιμώμενο.