Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πυρετός» προετοιμασιών για το Καρναβάλι

«Πυρετός» προετοιμασιών για το Καρναβάλι

0
karnavali

Σύντομα θα ανακοινωθεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα – Θα περιλαμβάνει 4 συναυλίες και πολλές με τοπικά σχήματα – Σε αναζήτηση ο παρουσιαστής της παρέλασης

Στο «κόκκινο» και οι σύλλογοι – Υπάρχει ζήτηση για στολές από την νεολαία -Προβληματισμός για τα μπλόκα των αγροτών – Υποτονικές οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τη φετινή διοργάνωση του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού και των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών 2016 καθώς απομένει μόλις ένας μήνας για την κορύφωσή του. Ωστόσο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα πλαισιώνει τη διοργάνωση δεν έχει ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί καθώς ακόμη δεν έχουν πάρει έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πολιτισμού, οι προτάσεις της υπηρεσίας υπό την διεύθυνση της κας Αριστέας Αλατά.

4 συναυλίες και άλλος ο παρουσιαστής της παρέλασης

Ο πρόεδρος του Κέντρου πολιτισμού Πασχάλης Λύρατζης επιφυλάχτηκε να αποκαλύψει ονόματα καλλιτεχνών πριν συζητηθούν οι εισηγήσεις της υπηρεσίας στο Δ.Σ του Κέντρου, ωστόσο ανέφερε ότι προγραμματίζονται 4 συναυλίες και ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή τοπικών μουσικών σχημάτων όλη την περίοδο των γιορτών της αποκριάς. Ας ελπίσουμε να είναι πιο προσεκτικοί και ως προς την επιλογή των καλλιτεχνών ώστε να μην δοθούν νέες ευκαιρίες για σκληρή κριτική όπως πέρσι! Σ’ ότι αφορά τις εκδηλώσεις θα γίνει και φέτος η Γευσιγνωσία στο Αμοιρίδιο την Τσικνοπέμπτη. Ανοιχτό παραμένει το θέμα του παρουσιαστή της παρέλασης καθώς δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία με τον περσινό Γιώργο Λιανό λόγω οικονομικών διαφορών. Η Βασίλισσα της παρέλασης στέφθηκε από πέρσι και θα είναι η όμορφη Ξανθιώτισσα Ισιδώρα Καζαζιάδου. Να σημειώσουμε επίσης ότι η παιδική παρέλαση θα γίνει το πρωί της Κυριακής 6 Μαρτίου. Είναι επίσης γνωστό ότι φέτος θα παρελάσουν 8 άρματα με κεντρικό θέμα: «Σαν παλιό σινεμά», ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραδοθεί και η αφίσα του καρναβαλιού. Ο κ. Λύρατζης ανέφερε πως η θεματολογία των αρμάτων δεν θα βασίζεται σε πολιτική σάτιρα γιατί το σκεπτικό είναι ο κόσμος να ξεχάσει όλα αυτά που βιώνει στην καθημερινότητά του ακόμη και δοσμένα με σατιρικό τρόπο και να ξεφαντώσει .

Στο «κόκκινο» και οι σύλλογοι – Υπάρχει ζήτηση για στολές από την νεολαία

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και στους συλλόγους οι οποίοι ετοιμάζονται ήδη να παραλάβουν τις στολές, την ραφή των οποίων είχαν προνοήσει να αναθέσουν σε βιοτεχνίες – κατά κύριο λόγο της περιοχής μας – και να ξεκινήσουν τις διανομές στους καρναβαλιστές. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Νίκος Κουτσούδης μέλος του Δ.Σ. των Κατασκηνωτών η ζήτηση είναι υψηλή αλλά όχι ιδιαίτερα διαφοροποιημένη σε σχέση με πέρσι και κυρίως εντοπίζεται στην νεολαία και όχι στις μεγαλύτερες ηλικίες που αποφασίζουν την τελευταία στιγμή. Οι Κατασκηνωτές φέτος γιορτάζουν τα 30 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου τους και έχουν μια ιδιαίτερα προσεγμένη στολή με θέμα: «Μένουμε πάντα παιδιά» που έρχεται σε παραλληλισμό και με το κεντρικό θέμα της παρέλασης, δεδομένου ότι πρόκειται για τίτλο τραγουδιού ελληνικής ταινίας. Τηρώντας τον Κανονισμό έχουν παραγγείλει 350 στολές όπως έχουν το δικαίωμα ως μεγάλος σύλλογος. Η παραγγελία δόθηκε σε βιοτεχνία και την άλλη εβδομάδα θα γίνει η παραλαβή στην συνέχεια η κοστολόγηση, η φωτογράφιση και τέλος η διανομή. Όπως αναφέρει ο κ. Κουτσούδης είναι πάγια θέση του συλλόγου οι στολές τους συλλόγου να είναι καλοραμμένες και ποιοτικές καθώς επίσης και η ραφή τους να ανατίθεται σε τοπικές βιοτεχνίες οι οποίες με την σειρά τους δίνουν δουλειά σε κόσμο και αυτό αποτελεί μια σημαντική βοήθεια στην τοπική οικονομία και κοινωνία και παράλληλα εξυπηρετεί και το ιδεολογικό υπόβαθρο του συλλόγου που στηρίζεται στο τρίπτυχο: Αλληλεγγύη – Εθελοντισμός – Διασκέδαση. Να σημειώσουμε πως οι Κατασκηνωτές έχουν αναπτύξει μια αξιόλογη δραστηριότητα φιλανθρωπικού σκοπού (πρόσφατα διανομή τροφίμων σε απόρους από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και σ’ αυτό το πλαίσιο εξετάζουν να διοργανώσουν ένα Φιλανθρωπικό Bazaar με παλαιότερες στολές τους, τα έσοδα από το οποίο θα διατεθούν και πάλι σε άπορες οικογένειες.  

Προβληματισμός για τα μπλόκα των αγροτών – Υποτονικές οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία

Στον μόνιμο φόβο του «καιρού», μήπως δηλαδή αποβεί αποτρεπτικός παράγοντας για συμμετοχή και επισκεψιμότητα (αν και πολλές φορές έχει αποδειχθεί πως το Ξανθιώτικο καρναβάλι είναι παντός καιρού) έχει προστεθεί και ο φόβος των μπλόκων των αγροτών. Είναι ένα θέμα που προβληματίζει τόσο τους διοργανωτές του θεσμού όσο και τους «ωφελούμενους» όπως ο κλάδος των ξενοδόχων. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ξάνθης κ. Απόστολος Αγκόρτσας εκφράζει τον προβληματισμό του αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων σημειώνοντας πως ακόμη δεν υπάρχει σημαντικός αριθμός κρατήσεων στα ξενοδοχεία της πόλης αποδίδοντας την υποτονική ζήτηση στα μπλόκα αλλά και στην οικονομική δυσπραγία: «Δεν αποφασίζουν να κλείσουν γιατί φοβούνται μήπως δεν μπορέσουν τελικά να έρθουν και χάσουν και την προκαταβολή. Παρότι μειώσαμε τις τιμές σε 80 ευρώ το δίκλινο κατά μέσο όρο ο κόσμος είναι επιφυλακτικός και υπάρχει μέχρις στιγμής οριακή ζήτηση . Πέρσι είχαμε πληρότητα 90% φέτος ας ελπίσουμε ότι θα φτάσουμε αυτά τα επίπεδα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxnathopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…