Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Οι δήμοι «ρίχνουν» την Περιφέρεια στα αντισταθμιστικά του TAP

Οι δήμοι «ρίχνουν» την Περιφέρεια στα αντισταθμιστικά του TAP

0
agogos-tap

Συνάντηση του προέδρου της ΠΕΔ – ΑΜΘ με εκπροσώπους του TAP και συμφωνία για την κατανομή των 32 εκ. ευρώ

80% στους 11 δήμους και μόνο 20% στην Περιφέρεια – Μήπως λογάριασαν χωρίς τον …ξενοδόχο;

Σύσκεψη της ΠΕΔ ΑΜΘ πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην Κομοτηνή με την συμμετοχή όλων των δημάρχων και με μοναδικό θέμα τον TAP και τα αντισταθμιστικά έργα των 12 εκ. ευρώ που θα υλοποιήσει στα πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Να σημειώσουμε ότι το ποσό που θα λάβει η περιφέρεια μας αυξήθηκε κατά 2 εκ. απ’ αυτό που αρχικά είχε συμφωνηθεί καθώς από την περιφέρειά μας θα διέρχεται το 40% του αγωγού. Η συμφωνία περιλαμβάνει συνολικά 32 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα 20 εκ. θα διανεμηθούν ισόποσα στην Κεντρική Μακεδονία και στην Ήπειρο.

Συμφωνία TAP – ΠΕΔ – ΑΜΘ

Κατά την σύσκεψη ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης ενημέρωσε τους δημάρχους για την συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του TAP στην Αθήνα. Ανέφερε δε ότι αποδέχτηκαν τις προτάσεις της ΠΕΔ ως προς την κατανομή των αντισταθμιστικών στους 11 δήμους από τους οποίους θα διέρχεται ο αγωγός και συγκεκριμένα: Το 60% από τα 32 εκ. ευρώ των αντισταθμιστικών έργων που θα υλοποιήσει ο TAP να κατανεμηθεί με βάση τα χιλιόμετρα που έχει ο καθένας από τους 11 δήμους. Το 20% να δοθεί στην περιφέρεια η οποία θα έχει το συντονιστικό ρόλο και ένα επιπλέον 10% να κατανεμηθεί ισόποσα στους 11 δήμους και το υπόλοιπο 10% στους οικονομικά αδύναμου δήμους για μελέτες. Οι προτάσεις αυτές – όπως είπε ο κ. Λαμπάκης – έγιναν δεκτές και μάλιστα εγγράφως.

Μήπως λογάριασαν χωρίς τον …ξενοδόχο;

Πρόσθεσε δε πως θα ενημερώσει σχετικά τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη για το θέμα. Υπενθυμίζουμε ότι αν επικρατήσει αυτή η κατανομή που θέλουν οι δήμοι η περιφέρεια είναι … «ριγμένη» αφού τη μερίδα του λέοντος την παίρνουν οι δήμοι και αφήνουν στην περιφέρεια το 20% ενώ ο κ. Παυλίδης είχε προτείνει η περιφέρεια να διαχειριστεί το 50% και επ’ αυτού προέκυψε η διαφωνία με την ΠΕΔ. Θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση του κ. Παυλίδη και αν τελικά οι δήμαρχοι λογάριασαν χωρίς τον …ξενοδόχο!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…