Σχόλια 13/02/16

0
diaploki

800×600

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Αν η προηγούμενη κυβέρνηση ανέθετε στο ΝΑΤΟ τη φύλαξη του Αιγαίου με Γερμανό διοικητή ο ΣΥΡΙΖΑ θα κήρυττε νέο ΕΑΜ και οι ΑΝΕΛ θα έστηναν κρεμάλες στο Σύνταγμα!


Τα φώτα στη διαπλοκή
«Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος», εκτός αν δε μας εξυπηρετεί. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ προχθές στη βουλή. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι αντισυνταγματικό και θα καταπέσει σίγουρα στα δικαστήρια ενώ θα απορριφθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν επιτρέπει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα να ελέγχει τα ΜΜΕ, όπως έγινε και στην Πολωνία πρόσφατα. Γιατί λοιπόν ήρθε στη βουλή αυτό το νομοσχέδιο τη δεδομένη στιγμή;
Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση θέλησε να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας από τα πραγματικά προβλήματα (απώλεια εθνικής κυριαρχίας, ξεσηκωμός αγροτών και ιδιωτικού τομέα, κακή πορεία αξιολόγησης, αποπομπή από τη ζώνη Σένγκεν, κατρακύλα του Χρηματιστηρίου), δημιουργώντας και στοχοποιώντας κάποιους. Πριν ήταν οι κακοί Γερμανοί, τώρα η σκοτεινή διαπλοκή, αύριο ποιος ξέρει; Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πανικό, ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Η διαφύλαξη της εξουσίας με κάθε μέσο αποτελεί τη μόνη έννοια και το μόνο κίνητρο των κυβερνώντων.
Γ.Δ.


Ισλαμικές σπουδές

Όντως καινοτόμο και απαραίτητο το πρόγραμμα Ισλαμικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που θα λειτουργήσει από τον Οκτώβριο. Έτσι, παρά τις αντιδράσεις από γνωστούς κύκλους, το υπουργείο Παιδείας άναψε το «πράσινο φως» και από το νέο ακαδημαϊκό έτος, το Ισλάμ θα διδάσκεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Για τους αντιδρώντες, θυμίζουμε απλώς πως ένας από τους πλέον αξιόπιστους και σοβαρούς μελετητές για το Ισλάμ είναι ο Μητροπολίτης Αλβανίας Αναστάσιος. Ο φωτισμένος αυτός ιεράρχης έχει ερευνήσει σε βάθος το Ισλάμ, έγραψε βιβλία με τα οποία μας δίνει τη δυνατότητα να πληροφορηθούμε έγκυρα τι ακριβώς είναι η Ισλαμική θρησκεία, αλλά και τι ακριβώς πρεσβεύει.
Γ.Δ.


Το Αιγαίο σε διεθνή επικυριαρχία
Τελικά, ο συμβολισμός του Γ. Παπανδρέου, όταν ανακοίνωνε την υπαγωγή της Ελλάδας στον διεθνή οικονομικό έλεγχο, ήταν προφητικός: εξαγγέλθηκε από το Καστελόριζο. Τώρα, έξι χρόνια αργότερα, Τσίπρας και Καμμένος, περνούν στο επόμενο στάδιο θέτοντας το ίδιο το Αιγαίο υπό καθεστώς de facto διεθνούς επικυριαρχίας – και μάλιστα την ημέρα που η χώρα θρηνεί τρεις αξιωματικούς που χάθηκαν στο καθήκον.
Τσίπρας και Καμμένος (μεγάλοι πατριώτες και οι δύο) επιχαίρουν τώρα για το ότι οι νατοϊκές δυνάμεις, με επικεφαλής τους Γερμανούς, θα αναλάβουν εκεί που θα έπρεπε να ενεργούν οι ελληνικές αρχές. Με την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα ουσιαστικά ερήμην της.
Ένα νέο καθεστώς θα εγκαθιδρυθεί πλέον στο Αιγαίο, το οποίο θα είναι ένα καθεστώς κοινής διαχείρισης μιας μεγάλης γκρίζας ζώνης, το οποίο συμφωνήθηκε στην τελευταία επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία. Οι Τούρκοι πήραν, μέσα από το προσφυγικό και, ταυτόχρονα, μέσα από την ανυπαρξία της πτωχευμένης, άβουλης και ανήμπορης Ελλάδας το νέο status για το οποίο επί δεκάδες χρόνια, τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, συστηματικά εργάζονται. Και, αυτό το νέο καθεστώς, ήρθε για να μείνει: όλα τα άλλα είναι παρελθόν. Όσο για τον Τσίπρα και για τον Καμμένο, η Ιστορία ασφαλώς και θα τους θυμάται γι αυτή τη μαύρη ώρα…
Γ.Μ.


Σε λάθος πίστα
Παρακολουθώντας κανείς την εκλογολογία που αυτοτροφοδείται καθημερινά, έναν νέο εκλογικό νόμο να μαγειρεύεται και τις υποτιθέμενες «προχωρημένες συζητήσεις» για τη δημιουργία ενός κόμματος δεξιά της ΝΔ να κάνουν τον γύρο των καναλιών, καταλήγει συμπέρασμα ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κίνηση. Αλλά για τους λάθος λόγους. Γιατί όλα αυτά δεν αποτελούν παρά μεθόδους πολιτικής επιβίωσης. Ενώ αυτή που κινδυνεύει με κατάρρευση είναι η ίδια η χώρα. Τα σημάδια είναι παντού: στα αγροτικά μπλόκα, στα επεισόδια για τα hotspots, στο Χρηματιστήριο που έκανε τη μεγαλύτερη βουτιά επί ευρώ, στις αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό, στην κυβερνητική αρρυθμία.
Πέντε εθνικές εκλογές και τρία Μνημόνια μετά, δεν έχουμε επιστρέψει απλώς στο αρχικό σημείο της κρίσης. Εχουμε ανοίξει έναν νέο κύκλο. Με το φορτίο του Προσφυγικού στην πλάτη της κυβέρνησης και τη φυσική κόπωση των έξι χρόνων στις πλάτες των πολιτών, αυτός ο κύκλος είναι πιο επώδυνος από εκείνον που άνοιξε το 2009 και φάνηκε ότι θα έκλεινε το 2014 με την κοινωνία ασφαλώς εξουθενωμένη, αλλά τουλάχιστον σε κατάσταση σχετικής ηρεμίας.
Αυτήν τη  φορά το σκηνικό μπορεί να μην έχει επαγγελματίες αντιμνημονιακούς σε ρόλο πολλαπλασιαστή του ήχου της αγανάκτησης. Έχει όμως πιο βαθιά και γνήσια απογοήτευση. Οι περισσότεροι πολίτες αναγνωρίζουν σήμερα ότι οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 δεν ήταν η αρχή μιας νέας, καλύτερης εποχής, αλλά ο προάγγελος ενός μέλλοντος που αρνούνταν να φανταστούν.
Παίζοντας σε αυτήν τη φάση με τον εκλογικό νόμο, η κυβέρνηση παίζει σε λάθος πίστα. Η μικροπολιτική απαιτεί ένα είδος πολιτικής μακαριότητας – να έχεις, δηλαδή, τα βασικά προβλήματα της χώρας λυμένα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ του 2016 κάθε άλλο παρά μακάριος δείχνει. Εκτός αν, πέραν όλων των άλλων, κρύβει μέσα του κι έναν Μεγάλο Λεμπόφσκι.
Π.Δ.


Σιδεροκέφαλος
Αυτή την ευχή απευθύνουμε στον αγαπητό Γιώργο Γκοδοσίδη που πρόσφατα ανέλαβε Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης. Είναι προφανές ότι ο Γκοδοσίδης μπορεί και έχει την εμπειρία στη διαχείριση προσωπικού, κρίσεων και εν γένει καταστάσεων που χρειάζονται άμεση παρέμβαση και λύση. Εξάλλου τα έχει διαχειριστεί όλα αυτά κατά τη διάρκεια της πολύχρονης επιτυχούς θητείας του στην Αστυνομία.
Γ.Δ.


Έχει ο καιρός γυρίσματα
Η ιστορία έχει έναν περίεργο, μακάβριο, κάποιες φορές, τρόπο να εκδικείται. Πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια, στις 12 Φεβρουαρίου του 2012, κάηκε η Αθήνα. Τα δύο κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης πρωτοστάτησαν στον λαϊκισμό, τον εξτρεμισμό, την στείρα αντιπολίτευση, τον στιγματισμό πολιτικών προσώπων, τον σκοταδισμό, την νομιμοποίηση της βίας, την εκμετάλλευση αντικειμενικά δύσκολων κοινωνικών συνθηκών για μικροκομματικό όφελος. Σήμερα αντιμετωπίζουν οι ίδιοι το τέρας που κυρίως εκείνοι εξέθρεψαν. Εάν η αντιπολίτευση είχε τηρήσει διαφορετική στάση από τα τέλη του 2009, και αν φυσικά η τότε κυβέρνηση ήταν καλύτερα προετοιμασμένη, η Ελλάδα τώρα θα έβγαινε από την κρίση. Αντ’ αυτού, ζούμε ένα εφιαλτικό déjà vu, την επανάληψη μιας άσχημης εμπειρίας. Τα επεισόδια που προκαλούν οι αγρότες πρέπει να καταδικαστούν, είτε έχουν δίκιο στα αιτήματά τους είτε όχι, και αυτό όχι λόγω κάποιας ηθικής ανωτερότητας, αλλά γιατί αυτές οι πράξεις είναι απαράδεκτες. Οι αθλιότητες που έλαβαν χώρα χθες στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και ο αποκλεισμός δρόμων, αεροδρομίων και τελωνίων δεν είναι δυνατόν να έχουν την στήριξη και την επιδοκιμασία κανενός δημοκρατικού πολίτη. Ποτέ δεν ακούσαμε σε κάποια σοβαρή χώρα να αποκλείονται αεροδρόμια, με ανθρώπους να παρατάνε τα αμάξια τους στη μέση του δρόμου για να προλάβουν τις πτήσεις τους. Όπως επίσης, σε καμιά σοβαρή χώρα, κανένα σοβαρό κόμμα (βλ. ΝΔ) δεν χαϊδεύει τα αυτιά των υπευθύνων αυτών των καταστάσεων, λέγοντας πως «δεν τρελάθηκαν ξαφνικά» (βλ. Δένδιας). Αν δεν είναι τρελό αυτό που συνέβη χθες, τότε τι είναι;
Χ.Δ.


Δεν λειτούργησε το Τμήμα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ
Τον Νοέμβριο είχαμε παρουσιάσει τις διαμαρτυρίες μαθητών και καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ Ξάνθης για την διακοπή του τμήματος προσανατολισμού Γεωπονίας, δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής περιόδου. Στο πλαίσιο των πανελλαδικών περικοπών στον τομέα της Παιδείας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Π. Κεραμάρης «έκοψε» περίπου 50 ολιγομελή τμήματα στην ΑΜ-Θ. Μετά από διαμαρτυρίες σε Δευτεροβάθμια, Αντιπεριφερειάρχη, Δήμαρχο, αλλά και στον Περιφερειάρχη στην Κομοτηνή, τελικά πληροφορηθήκαμε προχθές, με αφορμή την κλοπή 3 τόνων πετρελαίου από το 1ο ΕΠΑΛ, ότι το τμήμα δεν λειτούργησε και οι μαθητές αναγκάστηκαν να μεταβούν σε ένα από τα μικρά τμήματα, αυτό των Τεχνολογικών Παραγωγών, ώστε να μην διασπαστούν. Όπως μας είπε ο διευθυντής του ΕΠΑΛ κ. Τερζόγλου, ελπίζουν να λειτουργήσει του χρόνου, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος για την λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος, ούτε ανάγκη προσλήψεων, αλλά επιπρόσθετα γιατί καλύπτει μια μεγάλη περιοχή, αφού είναι το μοναδικό σε Ξάνθη, Χρυσούπολη και Κομοτηνή, με μαθητές που προέρχονται από αγροτικές οικογένειες και επιθυμούν πραγματικά να φοιτήσουν σ’ αυτό.
Χ.Δ.


Τι Βαρουφάκης τι …Φανουράκης!
Μπορεί να μην είναι Eurogroup αλλά η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ξάνθης και ο Γιάνης Βαρουφάκης να μην μοιάζει με τον Μανώλη Φανουράκη ωστόσο φαίνεται πως ο Μανώλης Φανουράκης τον αντέγραψε επί το νομιμότερον βέβαια. Ζήτησε να μαγνητοφωνούνται οι συνεδριάσεις της Οικονομικής ώστε να υπάρχουν και ηχητικά ντοκουμέντα πράγμα που έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης  – όπως ομολόγησε αργότερα ο ίδιος – αλλά κρυφά. Ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος (και όχι ο κ. Γιούνκερ) έκανε δεκτό το αίτημα και μάλιστα το υιοθέτησε και για την συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και έτσι οι δύο συνεδριάσεις μαγνητοφωνήθηκαν και μαζί τα …λογάκια που αντάλλαξαν Δημαρχόπουλος – Φανουράκης. Ήταν φανερό ότι αυτή η …κόντρα κρατάει χρόνια!
Μ.Ξ.


800×600

Αν η προηγούμενη κυβέρνηση ανέθετε στο ΝΑΤΟ τη φύλαξη του Αιγαίου με Γερμανό διοικητή ο ΣΥΡΙΖΑ θα κήρυττε νέο ΕΑΜ και οι ΑΝΕΛ θα έστηναν κρεμάλες στο Σύνταγμα! 

 

 

Ισλαμικές σπουδές

 

Όντως καινοτόμο και απαραίτητο το πρόγραμμα Ισλαμικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που θα λειτουργήσει από τον Οκτώβριο. Έτσι, παρά τις αντιδράσεις από γνωστούς κύκλους, το υπουργείο Παιδείας άναψε το «πράσινο φως» και από το νέο ακαδημαϊκό έτος, το Ισλάμ θα διδάσκεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για τους αντιδρώντες, θυμίζουμε απλώς πως ένας από τους πλέον αξιόπιστους και σοβαρούς μελετητές για το Ισλάμ είναι ο Μητροπολίτης Αλβανίας Αναστάσιος. Ο φωτισμένος αυτός ιεράρχης έχει ερευνήσει σε βάθος το Ισλάμ, έγραψε βιβλία με τα οποία μας δίνει  τη δυνατότητα να πληροφορηθούμε έγκυρα τι ακριβώς είναι η Ισλαμική θρησκεία, αλλά και τι ακριβώς πρεσβεύει.

Γ.Δ.

 

 

Το Αιγαίο σε διεθνή επικυριαρχία

 

Τελικά, ο συμβολισμός του Γ. Παπανδρέου, όταν ανακοίνωνε την υπαγωγή της Ελλάδας στον διεθνή οικονομικό έλεγχο, ήταν προφητικός: εξαγγέλθηκε από το Καστελόριζο. Τώρα, έξι χρόνια αργότερα, Τσίπρας και Καμμένος, περνούν στο επόμενο στάδιο θέτοντας το ίδιο το Αιγαίο υπό καθεστώς de facto διεθνούς επικυριαρχίας – και μάλιστα την ημέρα που η χώρα θρηνεί τρεις αξιωματικούς που χάθηκαν στο καθήκον.

Τσίπρας και Καμμένος (μεγάλοι πατριώτες και οι δύο) επιχαίρουν τώρα για το ότι οι νατοϊκές δυνάμεις, με επικεφαλής τους Γερμανούς, θα αναλάβουν εκεί που θα έπρεπε να ενεργούν οι ελληνικές αρχές. Με την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα ουσιαστικά ερήμην της.

Ένα νέο καθεστώς θα εγκαθιδρυθεί πλέον στο Αιγαίο, το οποίο θα είναι ένα καθεστώς κοινής διαχείρισης μιας μεγάλης γκρίζας ζώνης, το οποίο συμφωνήθηκε στην τελευταία επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία. Οι Τούρκοι πήραν, μέσα από το προσφυγικό και, ταυτόχρονα, μέσα από την ανυπαρξία της πτωχευμένης, άβουλης και ανήμπορης Ελλάδας το νέο status για το οποίο επί δεκάδες χρόνια, τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, συστηματικά εργάζονται. Και, αυτό το νέο καθεστώς, ήρθε για να μείνει: όλα τα άλλα είναι παρελθόν. Όσο για τον Τσίπρα και για τον Καμμένο, η Ιστορία ασφαλώς και θα τους θυμάται γι αυτή τη μαύρη ώρα…

Γ.Μ.

 

 

Τα φώτα στη διαπλοκή

 

«Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος», εκτός αν δε μας εξυπηρετεί. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ προχθές στη βουλή. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι αντισυνταγματικό και θα καταπέσει σίγουρα στα δικαστήρια ενώ θα απορριφθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν επιτρέπει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα να ελέγχει τα ΜΜΕ, όπως έγινε και στην Πολωνία πρόσφατα. Γιατί λοιπόν ήρθε στη βουλή αυτό το νομοσχέδιο τη δεδομένη στιγμή;

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση θέλησε να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας από τα πραγματικά προβλήματα (απώλεια εθνικής κυριαρχίας, ξεσηκωμός αγροτών και ιδιωτικού τομέα, κακή πορεία αξιολόγησης, αποπομπή από τη ζώνη Σένγκεν, κατρακύλα του Χρηματιστηρίου), δημιουργώντας και στοχοποιώντας κάποιους. Πριν ήταν οι κακοί Γερμανοί, τώρα η σκοτεινή διαπλοκή, αύριο ποιος ξέρει;  Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πανικό, ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Η διαφύλαξη της εξουσίας με κάθε μέσο αποτελεί τη μόνη έννοια και το μόνο κίνητρο των κυβερνώντων.

Γ.Δ.

ΦΩΤΟ:  diaploki (ΣΚΙΤΣΑ)

 

 

Σε λάθος πίστα

 

Παρακολουθώντας κανείς την εκλογολογία που αυτοτροφοδείται καθημερινά, έναν νέο εκλογικό νόμο να μαγειρεύεται και τις υποτιθέμενες «προχωρημένες συζητήσεις» για τη δημιουργία ενός κόμματος δεξιά της ΝΔ να κάνουν τον γύρο των καναλιών, καταλήγει συμπέρασμα ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κίνηση. Αλλά για τους λάθος λόγους. Γιατί όλα αυτά δεν αποτελούν παρά μεθόδους πολιτικής επιβίωσης. Ενώ αυτή που κινδυνεύει με κατάρρευση είναι η ίδια η χώρα. Τα σημάδια είναι παντού: στα αγροτικά μπλόκα, στα επεισόδια για τα hotspots, στο Χρηματιστήριο που έκανε τη μεγαλύτερη βουτιά επί ευρώ, στις αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό, στην κυβερνητική αρρυθμία.

Πέντε εθνικές εκλογές και τρία Μνημόνια μετά, δεν έχουμε επιστρέψει απλώς στο αρχικό σημείο της κρίσης. Εχουμε ανοίξει έναν νέο κύκλο. Με το φορτίο του Προσφυγικού στην πλάτη της κυβέρνησης και τη φυσική κόπωση των έξι χρόνων στις πλάτες των πολιτών, αυτός ο κύκλος είναι πιο επώδυνος από εκείνον που άνοιξε το 2009 και φάνηκε ότι θα έκλεινε το 2014 με την κοινωνία ασφαλώς εξουθενωμένη, αλλά τουλάχιστον σε κατάσταση σχετικής ηρεμίας.

Αυτήν τη  φορά το σκηνικό μπορεί να μην έχει επαγγελματίες αντιμνημονιακούς σε ρόλο πολλαπλασιαστή του ήχου της αγανάκτησης. Έχει όμως πιο βαθιά και γνήσια απογοήτευση. Οι περισσότεροι πολίτες αναγνωρίζουν σήμερα ότι οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 δεν ήταν η αρχή μιας νέας, καλύτερης εποχής, αλλά ο προάγγελος ενός μέλλοντος που αρνούνταν να φανταστούν.

Παίζοντας σε αυτήν τη φάση με τον εκλογικό νόμο, η κυβέρνηση παίζει σε λάθος πίστα. Η μικροπολιτική απαιτεί ένα είδος πολιτικής μακαριότητας – να έχεις, δηλαδή, τα βασικά προβλήματα της χώρας λυμένα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ του 2016 κάθε άλλο παρά μακάριος δείχνει. Εκτός αν, πέραν όλων των άλλων, κρύβει μέσα του κι έναν Μεγάλο Λεμπόφσκι.

Π.Δ.

 

 

 

 

Σιδεροκέφαλος

 

Αυτή την ευχή απευθύνουμε στον αγαπητό Γιώργο Γκοδοσίδη που πρόσφατα ανέλαβε Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης. Είναι προφανές ότι ο Γκοδοσίδης μπορεί και έχει την εμπειρία στη διαχείριση προσωπικού, κρίσεων και εν γένει καταστάσεων που χρειάζονται άμεση παρέμβαση και λύση. Εξάλλου τα έχει διαχειριστεί όλα αυτά κατά τη διάρκεια της πολύχρονης επιτυχούς θητείας του στην Αστυνομία.

Γ.Δ.

ΦΩΤΟ: Godosidis (ΠΡΟΣΩΠΑ)

Έχει ο καιρός γυρίσματα

 

Η ιστορία έχει έναν περίεργο, μακάβριο, κάποιες φορές, τρόπο να εκδικείται. Πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια, στις 12 Φεβρουαρίου του 2012, κάηκε η Αθήνα. Τα δύο κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης πρωτοστάτησαν στον λαϊκισμό, τον εξτρεμισμό, την στείρα αντιπολίτευση, τον στιγματισμό πολιτικών προσώπων, τον σκοταδισμό, την νομιμοποίηση της βίας, την εκμετάλλευση αντικειμενικά δύσκολων κοινωνικών συνθηκών για μικροκομματικό όφελος. Σήμερα αντιμετωπίζουν οι ίδιοι το τέρας που κυρίως εκείνοι εξέθρεψαν. Εάν η αντιπολίτευση είχε τηρήσει διαφορετική στάση από τα τέλη του 2009, και αν φυσικά η τότε κυβέρνηση ήταν καλύτερα προετοιμασμένη, η Ελλάδα τώρα θα έβγαινε από την κρίση. Αντ’ αυτού, ζούμε ένα εφιαλτικό déjà vu, την επανάληψη μιας άσχημης εμπειρίας. Τα επεισόδια που προκαλούν οι αγρότες πρέπει να καταδικαστούν, είτε έχουν δίκιο στα αιτήματά τους είτε όχι, και αυτό όχι λόγω κάποιας ηθικής ανωτερότητας, αλλά γιατί αυτές οι πράξεις είναι απαράδεκτες. Οι αθλιότητες που έλαβαν χώρα χθες στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και ο αποκλεισμός δρόμων, αεροδρομίων και τελωνίων δεν είναι δυνατόν να έχουν την στήριξη και την επιδοκιμασία κανενός δημοκρατικού πολίτη. Ποτέ δεν ακούσαμε σε κάποια σοβαρή χώρα να αποκλείονται αεροδρόμια, με ανθρώπους να παρατάνε τα αμάξια τους στη μέση του δρόμου για να προλάβουν τις πτήσεις τους. Όπως επίσης, σε καμιά σοβαρή χώρα, κανένα σοβαρό κόμμα (βλ. ΝΔ) δεν χαϊδεύει τα αυτιά των υπευθύνων αυτών των καταστάσεων, λέγοντας πως «δεν τρελάθηκαν ξαφνικά» (βλ. Δένδιας). Αν δεν είναι τρελό αυτό που συνέβη χθες, τότε τι είναι;

Χ.Δ.

 

 

Δεν λειτούργησε το Τμήμα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ

 

Τον Νοέμβριο είχαμε παρουσιάσει τις διαμαρτυρίες μαθητών και καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ Ξάνθης για την διακοπή του τμήματος προσανατολισμού Γεωπονίας, δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής περιόδου. Στο πλαίσιο των πανελλαδικών περικοπών στον τομέα της Παιδείας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Π. Κεραμάρης «έκοψε» περίπου 50 ολιγομελή τμήματα στην ΑΜ-Θ. Μετά από διαμαρτυρίες σε Δευτεροβάθμια, Αντιπεριφερειάρχη, Δήμαρχο, αλλά και στον Περιφερειάρχη στην Κομοτηνή, τελικά πληροφορηθήκαμε προχθές, με αφορμή την κλοπή 3 τόνων πετρελαίου από το 1ο ΕΠΑΛ, ότι το τμήμα δεν λειτούργησε και οι μαθητές αναγκάστηκαν να μεταβούν σε ένα από τα μικρά τμήματα, αυτό των Τεχνολογικών Παραγωγών, ώστε να μην διασπαστούν. Όπως μας είπε ο διευθυντής του ΕΠΑΛ κ. Τερζόγλου, ελπίζουν να λειτουργήσει του χρόνου, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος για την λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος, ούτε ανάγκη προσλήψεων, αλλά επιπρόσθετα γιατί καλύπτει μια μεγάλη περιοχή, αφού είναι το μοναδικό σε Ξάνθη, Χρυσούπολη και Κομοτηνή, με μαθητές που προέρχονται από αγροτικές οικογένειες και επιθυμούν πραγματικά να φοιτήσουν σ’ αυτό.

Χ.Δ.

 

 

Τι Βαρουφάκης τι …Φανουράκης!

 

Μπορεί να μην είναι Eurogroup αλλά η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ξάνθης και ο Γιάνης Βαρουφάκης να μην μοιάζει με τον Μανώλη Φανουράκη ωστόσο φαίνεται πως ο Μανώλης Φανουράκης τον αντέγραψε επί το νομιμότερον βέβαια. Ζήτησε να μαγνητοφωνούνται οι συνεδριάσεις της Οικονομικής ώστε να υπάρχουν και ηχητικά ντοκουμέντα πράγμα που έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης  – όπως ομολόγησε αργότερα ο ίδιος – αλλά κρυφά. Ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος (και όχι ο κ. Γιούνκερ) έκανε δεκτό το αίτημα και μάλιστα το υιοθέτησε και για την συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και έτσι οι δύο συνεδριάσεις μαγνητοφωνήθηκαν και μαζί τα …λογάκια που αντάλλαξαν Δημαρχόπουλος – Φανουράκης. Ήταν φανερό ότι αυτή η …κόντρα κρατάει χρόνια!

Μ.Ξ.

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …