Για τους γίγαντες τουρσί
-500γρ. φασόλια γίγαντες, μουλιασμένα αποβραδίς
-2 κουτ. σούπας μουστάρδα
-2 φλιτζάνια νερό κρύο
-2 φλιτζάνια ξίδι
-1 φλιτζάνι ζάχαρη
-1 κουτ. σούπας αλάτι
-1 κουτ. σούπας μαραθόσπορο
-6 γαρίφαλα
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-Για τις μαρινάτες σαρδέλες
1 κιλό σαρδέλες
-ξίδι
-χυμό από 2-3 λεμόνια, ή περισσότερο
-3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
-1 φλιτζάνι μάραθο ψιλοκομμένο
-μαραθόσπορο, φρεσκοαλεσμένο
– παρθένο ελαιόλαδο
Βράζετε τα φασόλια σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Σε ένα κατσαρολάκι αναμιγνύετε τη μουστάρδα με το ξίδι. Προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνετε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρετε το μίγμα από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει για λίγο. Σε βάζα που έχετε αποστειρώσει, βάζετε τα βρασμένα φασόλια και μετά αδειάζετε σε αυτά το μίγμα με το ξίδι. Aφήνετε το τουρσί στο ψυγείο για 3 ημέρες τουλάχιστον πριν το καταναλώσετε.
Βρέχετε με ξίδι τις σαρδέλες και τις αφήνετε για 2-3 λεπτά σε ένα μπολ. Αφαιρείτε το κεφάλι της σαρδέλας και προσεκτικά καθαρίζετε και αφαιρείτε το κεντρικό κόκκαλο.
Αραδιάζετε τα ψάρια ανοιχτά, σε γυάλινο ταψί ή σε ανοξείδωτο (όχι αλουμίνιο), κάνοντας μια στρώση. Περιχύνετε με χυμό λεμόνι, πασπαλίζετε με σκόρδο και μάραθο και συνεχίζετε κάνοντας δεύτερη και τρίτη σειρά με τον ίδιο τρόπο. Περιχύνετε με ελαιόλαδο, πιέζοντας να καλύψει τα ψαράκια. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε στο ψυγείο 2-3 ώρες (ανάλογα με το μέγεθος).
Τα βγάζετε από το ψυγείο και αφήνετε να μείνουν 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί το λάδι στερεοποιείται στο ψυγείο. Διατηρούνται σε σταθερή ψύξη 6-7 μέρες. Σερβίρετε σε ένα πιάτο τους γίγαντες και από πάνω τις σαρδέλες με ελαιόλαδο, λίγο ξύσμα λεμονιού και φρέσκα μυρωδικά.