Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Βάζουν ψηλά τον πήχη στην ΔΕΥΑ Αβδήρων

Βάζουν ψηλά τον πήχη στην ΔΕΥΑ Αβδήρων

0
xatzopoulos-avdira

Σχέδια και στόχοι της διοίκησης με κοινωνικό πρόσημο και με γνώμονα τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησης

Πού εντοπίζονται τα προβλήματα και ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζονται – Επιχείρηση πάταξης των παράνομων υδροληψιών – Κρατά χαμηλά τις τιμές

Μια συντονισμένη προσπάθεια με διπλή στόχευση επιχειρεί η νέα διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) του Δήμου Αβδήρων. Αφ’ ενός να αναβαθμίσει τις υποδομές στην ύδρευση – αποχέτευση, μέσα από ένα φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα με στοχευμένα έργα που έχει σχεδιάσει, αφ’ ετέρου να εφαρμόσει μια τιμολογιακή πολιτική με κοινωνικό πρόσημο και παράλληλα να εξορθολογήσει το σύστημα είσπραξης των οφειλών των δημοτών και να περιορίσει τις παράνομες υδροληψίες ώστε να διασφαλίσει την βιωσιμότητά της ως δημοτική επιχείρηση και να μην επιβαρύνει το δήμο. Ένα εγχείρημα δύσκολο δεδομένου ότι είναι σχεδόν νεοσύστατη καθώς αποτελεί συνέχεια της ΔΕΥΑ Βιστονίδας, με ένταξη όμως και δύο άλλων καποδιστριακών δήμων, μετά τη συνένωση με τον Καλλικράτη, του πρώην δήμου Αβδήρων και Σελέρου.

Υποδομές : Σε αξιοπρεπές επίπεδο, όχι ιδανικές – Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

Το «Ε» συνάντησε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Αβδήρων κ. Νίκο Χατζόπουλο, ο οποίος μαζί με τον Διευθυντή κ. Γιώργο Αποστολίδη ανέπτυξαν το σχεδιασμό και τους στόχους που έχουν θέσει ως προς την υλοποίηση του προγράμματος της επιχείρησης και τον τρόπο λειτουργίας της. Αρχικά όπως επισημαίνει ο κ. Χατζόπουλος το επίπεδο υποδομών ύδρευσης στο δήμο Αβδήρων είναι «αξιοπρεπές αλλά όχι ιδανικό», εξηγώντας πως μετά από καταγραφή που έχει γίνει από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του στην ΔΕΥΑ τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στο κεντρικό αγωγό που ξεκινά από την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ και κατευθύνεται προς την ευρύτερη περιοχή των Αβδήρων (Γκιώνα – Άβδηρα – Μυρωδάτο) και στον αγωγό που διατρέχει την περιοχή από τον Ν. Ζυγό – Κεσσάνη – Πόρτο Λάγος. Ειδικότερα ο κ. Χατζόπουλος ανέφερε πως και οι δύο αγωγοί είναι κατασκευής του 1970 και ως εκ τούτου παρουσιάζουν συχνές βλάβες και διαρροές ενώ ένα τμήμα τους είναι από αμίαντο: «Χρειάζονται αντικατάσταση. Έχουμε ήδη κάνει την τοπογραφική μελέτη προχωράμε και την υδραυλική μελέτη. Στόχος μας είναι να αντικαταστήσουμε τα πιο προβληματικά τμήματα σε μήκος 1 – 2 χιλιομέτρων γιατί όλος ο αγωγός είναι 20 χιλιόμετρα και είναι πολύ δαπανηρό έργο που μπορεί μόνο να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ. Αν ανοίξει κάποιο μέτρο θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε το έργο», τονίζει ο κ. Χατζόπουλος.

Προβληματικοί επίσης είναι και οι υδατόπυργοι του Πολυσίτου και της Κεσσάνης. Όπως σημείωσε ο κ. Αποστολίδης έχει γίνει η καταγραφή της κατάστασης και θα προχωρήσουν σε αντικατάσταση των δύο αυτών υδατόπυργων ενώ έχει γίνει καθαρισμός και συντήρηση των υπολοίπων. Υπενθυμίζουμε ότι ο δήμος Αβδήρων υδρεύεται εξ ολοκλήρου από γεωτρήσεις καθώς δεν έχει καθόλου φυσικές πηγές, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στην περιοχή του Ν. Ζυγού (πίσω από το κτήριο της ΔΕΥΑ) και από εκεί ξεκινούν οι δύο αγωγοί με τον ένα να εκτείνεται στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ και στην συνέχεια με την βαρύτητα στην περιοχή των Αβδήρων και το άλλο στο Πόρτο Λάγος. Να σημειώσουμε ότι αυτός ο τρόπος ύδρευσης είναι ιδιαίτερα κοστοβόρος.

Αποχέτευση: Ώριμη μελέτη για βιολογικό στα Άβδηρα – Προχωράει του Σελέρου

«Αγκάθι» για την ΔΕΥΑ και για τον δήμο Αβδήρων είναι το δίκτυο αποχέτευσης καθώς εν έτει 2016 ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης διαθέτουν μόνο οι οικισμοί της Διομήδειας του Πετεινού και των εργατικών κατοικιών στα Πηγάδια όπου διαμένουν 30 οικογένειες! Δεν διαθέτει ούτε η έδρα του δήμου η Γενισέα, ούτε τα Άβδηρα, ούτε η Κεσσάνη και οι γύρω οικισμοί με αποτέλεσμα να υπάρχουν και να λειτουργούν βόθροι σ’ αυτούς τους οικισμούς με τη γνωστή επιβάρυνση στο περιβάλλον. Και η ευθύνη βαρύνει τις προηγούμενες δημοτικές αρχές τόσο του πρώην δήμου Βιστονίδας όσο και των Αβδήρων. Στη θέση τους οι πρώην δήμαρχοι άφησαν ώριμη μελέτες για τον Βιολογικό των Αβδήρων – Βελόνης – Μυρωδάτου ενώ σε φάση ωρίμανσης βρίσκεται η μελέτη για τον Βιολογικό του Σελέρου με το καινοτόμο σύστημα τεχνητών υγρότοπων. Ένα σύστημα διαδεδομένο στο εξωτερικό φιλικό προς το περιβάλλον και με χαμηλό κόστος λειτουργίας. Η διοίκηση της ΔΕΥΑ ευελπιστεί να τις εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ.

Επιχείρηση πάταξης των παράνομων υδροληψιών

Με στόχο να μπει μια τάξη στην άναρχη κατάσταση ύδρευσης των παραλιών του δήμου όπου οργιάζουν οι παράνομες υδροληψίες με αποτέλεσμα να έχει διαφυγόντα έσοδα η ΔΕΥΑ, η διοίκηση της επιχείρησης σε συνεργασία με τον δήμο έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα μεταφοράς των υδρομέτρων των κατοικιών σε κεντρικά φρεάτια εκτός των οικοπέδων ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση τα συνεργεία της ΔΕΥΑ, να κάνουν την καταμέτρηση της κατανάλωσης. Ήδη το πρόγραμμα έχει προχωρήσει στον παραλιακό οικισμό της Σκάλας Αβδήρων και από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει και στον οικισμό της παραλίας Αη Γιάννη.

Η ΔΕΥΑ Αβδήρων κρατά χαμηλά τις τιμές

Υπήρξε μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της νυν δημοτικής αρχής, το φτηνό τιμολόγιο στο νερό και έτσι με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, η ΔΕΥΑ Αβδήρων έχει από τα πιο χαμηλά τιμολόγια στη χώρα. Ενδεικτικά το τιμολόγιο είναι κλιμακωτό και ξεκινά με χρέωση 0.18 λεπτά για τα 120 πρώτα κυβικά για τα νοικοκυριά και καταβάλλεται ανά εξάμηνο. Αποτελεί δε επίτευγμα και στοίχημα για την διοίκηση της ΔΕΥΑ, πώς ενώ έχει από τα πιο υψηλά κόστη άντλησης και άρα τεράστιο λειτουργικό κόστος με τον λογαριασμό στην ΔΕΗ ν’ ανέρχεται σε 700.000 ευρώ το χρόνο (είναι και η μόνη σημαντική οφειλή της ΔΕΥΑ )να διατηρεί σε χαμηλό επίπεδο τις τιμές παρότι έχει μεγάλο όγκο ανείσπρακτων. Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο του ορθολογισμού της κατάστασης με τα ανείσπρακτα η διοίκηση της ΔΕΥΑ εφαρμόζει μια πολιτική που έχει στόχο αφ’ ενός να πείσει τους δημότες της να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους γιατί έτσι διασφαλίζουν τη διατήρηση σε χαμηλές τιμές το τιμολόγιο της αλλά και αν έχουν μεγάλες οφειλές πάνω από 300 ευρώ να απευθυνθούν στην ΔΕΥΑ για διακανονισμό των οφειλών τους. Ειδικότερα αν κάποιος έχει 4 ανεξόφλητους λογαριασμούς θα μπορεί με μια προκαταβολή 10% επί των οφειλών και 18 δόσεις (ελάχιστο μηνιαίο ποσό 50 ευρώ) να ρυθμίσει τις οφειλές του. Η προκαταβολή για τους επιχειρηματίες ανέρχεται σε 20%. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζόπουλος η ΔΕΥΑ προς στιγμή δεν κάνει Βεβαίωση των χρεών στην Εφορία προκειμένου να τους δώσει το χρόνο να μπουν σε διακανονισμό και να μην τους επιβαρύνει: «Θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο στην ΔΕΥΑ, να ελέγχουμε την εισπρακτικότητας γιατί μόνο έτσι θα μπορούμε να κάνουμε έργα και να έχουμε και χαμηλό τιμολόγιο. Όπως σημείωσε ο κ. Αποστολίδης γίνονται διακοπές ύδρευσης μόνο σε ανεπίδεκτους, μετά από προειδοποίηση και με τήρηση των κοινωνικών κριτηρίων.

Διασφαλισμένη η ποιότητα του νερού με τους απαραίτητους ελέγχους

Σ’ ότι αφορά την ποιότητα του νερού ο κ. Αποστολίδης διαβεβαίωσε ότι είναι εξαιρετική καθώς τηρούνται όσα ορίζει η νομοθεσία με τακτικές δειγματοληψίες και ελέγχους σε αναγνωρισμένα Χημεία και χλωριώσεις. Ανέφερε δε πως 3 φορές την εβδομάδα συνεργεία της ΔΕΥΑ κάνουν ελέγχους και μετρήσεις στους οικισμούς για υπολειμματικό χλώριο. Η ΔΕΥΑ είναι στελεχωμένη με 4 υπαλλήλους αορίστου χρόνου, 2 με απόσπαση και 7 από προγράμματα πρακτικής καθώς επίσης και εξωτερικούς συνεργάτες: «Προσπαθούμε με την ομάδα μας μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και του σχεδιασμού μας να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες μας σε αγαστή συνεργασία με το δήμαρχό μας Γιώργο Τσιτιρίδη», καταλήγει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Νίκος Χατζόπουλος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxnathopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε επερωτήσεις στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ την Τετάρτη

Τίθενται προς γνωμοδότηση δύο ΜΠΕ. Ζητεία από το ΥΠΑΑΤ η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του …