Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Σκουπιδότοπος για άλλη μια φορά ο Κόσυνθος

Σκουπιδότοπος για άλλη μια φορά ο Κόσυνθος

0
kosynthos-skoupidia

Εικόνες αποτροπιασμού από την ρίψη σκουπιδιών στην ορεινή Ξάνθη

Τζ. Καζπά: «Θα το πολεμήσουμε. Είναι πρωτίστως θέμα παιδείας και ευαισθητοποίησης των κατοίκων»

Οι βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων σταμάτησαν και για τον Κόσυνθο αυτό σημαίνει μια νέα όψη. Όχι καλύτερη, δυστυχώς. Εδώ και χρόνια το φαινόμενο των σκουπιδιών που αποθέτουν ελαφρά τη καρδία οι κάτοικοι των χωριών της ορεινής Ξάνθης σε ρέματα, κοίτες χειμάρρων και στον ίδιο τον Κόσυνθο, αναδεικνύεται με τον χειρότερο τρόπο όταν χαμηλώσει η στάθμη του νερού. Στις 25 Ιανουαρίου Ξανθιώτης ανάρτησε στην διαδικτυακή ομάδα του facebook «Στραβά και ανάποδα» φωτογραφία από τον Κόσυνθο. Στην ΕΟ Ξάνθης-Εχίνου, στο σημείο που ο δρόμος για Σμίνθη διασταυρώνεται για το χωριό Άλμα, ο ποταμός είναι κυριολεκτικά γεμάτος με σκουπίδια τώρα που η στάθμη του νερού κατέβηκε χαμηλότερα και δεν επέτρεψε στα απορρίμματα να συνεχίσουν την πορεία τους. Ο ποταμός έχει μετατραπεί σε πραγματικό σκουπιδότοπο με σακούλες, μπουκάλια και πλαστικές συσκευασίες. Μια κατάσταση που προκαλεί προβληματισμό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Κόσυνθος διασχίζει όλη την Ξάνθη μέχρι να καταλήξει στην λίμνη Βιστονίδα.

Λείπει η περιβαλλοντική συνείδηση από τους κατοίκους της ορεινής Ξάνθης

Το φαινόμενο, δυστυχώς, δεν είναι καινούριο, αφού πολύ συχνά, κυρίως μετά από έντονες βροχοπτώσεις, τα δέντρα στην κοίτη του ποταμού ‘’διακοσμούνται’’ με πλαστικές σακούλες, προσφέροντας υλικό σε φωτογράφους με το σουρεαλιστικό τοπίο που δημιουργείται. Πριν μερικά χρόνια φίλος από την Κρήτη επισκέφθηκε την ορεινή Ξάνθη τις μέρες των Χριστουγέννων. Στην έκπληξή του για τα κρεμασμένα σκουπίδια στα δέντρα εκατέρωθεν του ποταμού που του θύμισαν ‘’φυσική’’ trash art, συνοδοιπόρος του αστειεύτηκε ότι αποτελούν ‘’χριστουγεννιάτικα στολίδια’’. Ο ίδιος τα παρομοίασε περισσότερο με αποκριάτικο στολισμό, που φανερώνει την ουσία της σχέσης μας με το περιβάλλον. Το θέμα αυτό ανέδειξε με παράκλησή του ένα από τα μέλη του ΕΟΣ Ξάνθης σε πρόσφατη συνάντηση φορέων για την αξιοποίηση των μονοπατιών της ορεινής Ξάνθης. Εκμεταλλευόμενος την παρουσία του Δημάρχου Μύκης, του υπενθύμισε το ζήτημα, τονίζοντας ότι αισθάνεται ντροπή με την εικόνα αυτή κάθε φορά που πρόκειται να περιηγηθεί στην ορεινή Ξάνθη και να ξεναγήσει έναν επισκέπτη.

Τζ. Καπζά: «Είναι υπόθεση όλων και όχι μόνο του δήμου Μύκης»

Το «Ε» επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Μύκης, Τζεμήλ Καπζά, ο οποίος ήταν ενήμερος για το περιστατικό, παρότι ανέφερε ότι δεν συνάντησε αυτή την συγκέντρωση σκουπιδιών που είδε στην φωτογραφία στην διασταύρωση για το Άλμα, υποθέτοντας ότι το σημείο είναι χαμηλότερα. Ο κ. Καπζά τόνισε ότι το θέμα των απορριμμάτων θα πρέπει να μας απασχολεί όλους, σημειώνοντας ότι από πλευράς δήμου Μύκης καταβάλλονται προσπάθειες ενημέρωσης των δημοτών, αλλά και καθαρισμού. «Γινόμαστε μάρτυρες περιπτώσεων διερχόμενων οχημάτων με ελληνικές ή ξένες πινακίδες που πετούν σκουπίδια στον ποταμό, αλλά σίγουρα υπάρχει ζήτημα στο θέμα της ευαισθητοποίησης των δημοτών», ανέφερε ο ίδιος. Ο δήμος Μύκης προσανατολίζεται το επόμενο διάστημα στην πραγματοποίηση καμπάνιας εθελοντικού καθαρισμού στα χωριά και σε παραποτάμια σημεία, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των δημοτών. «Ο δήμος Μύκης είναι μέλος του ΣΔΑΝΞ, αλλά επιπλέον δίνονται χρήματα σε ιδιώτη εργολάβο για την αποκομιδή των σκουπιδιών από διάφορα χωριά όπου δεν μπορούν να μεταβούν τα μεγάλα οχήματα καθαριότητας» σημείωσε ο κ. Καπζά, για να συμπληρώσει: «Μέσα στον Κένταυρο δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή κάδοι, παρά μόνο τα κοντέινερ έξω από το χωριό». Να σημειώσουμε ότι ο Κένταυρος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε πληθυσμό χωριά του δήμου.

Στροφή στην ανακύκλωση κάνει ο δήμος Μύκης

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καπζά, ξεκινά στον δήμο Μύκης μια προσπάθεια προβολής της ανακύκλωσης με την τοποθέτηση μπλε κάδων σε αρκετά κεντρικά σημεία, ξεκινώντας από τα σχολεία, τα φυλάκια του στρατού και τις διάφορες υπηρεσίες. Αυτή την στιγμή είναι έτοιμοι για τοποθέτηση 141 μπλε κάδοι και αναμένονται άλλοι 65, ενώ ο δήμος έχει προμηθευτεί και φορτηγό απορριμματοφόρο για τον σκοπό αυτό, ευρισκόμενος σε συνεννόηση με τον ΣΔΑΝ Ξάνθης, ο οποίος θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα την ανακύκλωση.

Ξεκινά ο σχεδιασμός για την κατασκευή κυνοκομείου

Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί τον δήμο Μύκης είναι αυτό των αδέσποτων σκυλιών. Πρόβλημα που υπάρχει και στο κέντρο της Ξάνθης, αλλά γίνεται εντονότερο στην ορεινή Ξάνθη, όπου πολλοί επιλέγουν να εγκαταλείψουν κατοικίδια ή κυνηγετικά σκυλιά. Σήμερα, μάλιστα, ο Δήμαρχος Μύκης θα πραγματοποιήσει συνάντηση με επιστημονική ομάδα από την Ξάνθη με άτομα που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό, ώστε να εξετάσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν. «Έχουμε ήδη έναν χώρο και θα εξετάσουμε αν ο χώρος αυτός προσφέρεται τεχνικά να φιλοξενήσει το κυνοκομείο ή θα χρειαστούμε κάποιον άλλο χώρο καταλληλότερο από το Δασαρχείο», δήλωσε ο κ. Καπζά, ο οποίος τόνισε την ανάγκη εκπόνησης μιας ολοκληρωμένης μελέτης για το ζήτημα των αδέσποτων, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Υπενθυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί συνομιλία για το θέμα με πιθανή μελλοντική συνεργασία με δήμους της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του νέου προγράμματος Interreg.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…