Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το CERN ‘’επιταχύνει’’ και έρχεται στο ΔΠΘ

Το CERN ‘’επιταχύνει’’ και έρχεται στο ΔΠΘ

0
cern dpth

Eκδήλωση στην Ξάνθη με κορυφαία ονόματα του χώρου, ‘’γέφυρα’’ για καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα με την ‘’σφραγίδα’’ του CERN

Πρόταση για την κατασκευή ιατρικού γραμμικού επιταχυντή σε συνεργασία Πολυτεχνικής και Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ

Με δύο εκδηλώσεις, που έχουν τίτλο «Τεχνόπολη, CERN, Επιχειρηματικές Ευκαιρίες» και πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης επανέφερε στο προσκήνιο την συνεργασία της με τον ευρωπαϊκό οργανισμό CERN. Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, ενώ η δεύτερη έλαβε χώρα χθες, Τρίτη 19 Ιανουαρίου, στο αμφιθέατρο του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής σχολής του ΔΠΘ, στην πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων, σε συνεργασία με την Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (Μ.Κ.Ε.) του ΔΠΘ.

Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης φέρνει το CERN και την τεχνογνωσία του στην Ξάνθη

Όπως ανέφερε στην εκδήλωση ο κ. Αναστάσιος Τζήκας, πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος, αλλά και της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, που διαχειρίζεται το ομώνυμο Τεχνολογικό Πάρκο, η συμφωνία ανάμεσα στην Τεχνόπολη και το CERN προβλέπει την δημιουργία στις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης στην Πυλαία μιας θερμοκοιτίδας για επιχειρήσεις από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, οι οποίες θα εκμεταλλευτούν τις τεχνολογίες του CERN, που παρέχονται δωρεάν, για να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες κατάλληλα για την αγορά. Με αυτό τον τρόπο, εκτός από την μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από το CERN προς την Τεχνόπολη, θα δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες και καινοτόμα προϊόντα. Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες που έχουν συνάψει ανάλογη συμφωνία με τον οργανισμό του CERN – οι άλλες τέσσερις είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Αυστρία. Για την σημασία της συμφωνίας ο κ. Τζήκας δήλωσε: «Η συμφωνία με το CERN είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας ετών, στη διάρκεια της οποίας γνωρίσαμε τον κόσμο του CΕRΝ και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για την ελληνική επιχειρηματικότητα και τους Έλληνες επιστήμονες. Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης θα παίξει το ρόλο της ‘’γέφυρας’’ ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, όπως για παράδειγμα οι καθηγητές και φοιτητές του Δημοκριτείου, και το CΕRΝ για τη δημιουργία καινοτομικών προϊόντων. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε δίπλα μας τα πανεπιστήμια, αλλά και τις επιχειρήσεις που πιστεύουν στη δυνατότητά τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του CERN».

Μοναδική ευκαιρία για την Πολυτεχνική του ΔΠΘ, αλλά και όλη την Β. Ελλάδα

Όπως δήλωσε ο συνδιοργανωτής της εκδήλωσης κ. Παντελής Μπότσαρης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και αναπληρωτής πρύτανη σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ η διασύνδεση, και μέσω του συμφώνου που υπογράφηκε, με την Τεχνόπολη και κατ’ επέκταση με το ερευνητικό κέντρο του CERN. Ο κ. Πέτρος Σουκουλιάς, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΑΜ-Θ και της εταιρείας Prisma Electronics SA στην Αλεξανδρούπολη, τόνισε στους παρισταμένους φοιτητές, επιστήμονες και επιχειρηματίες ότι είναι σπάνια η παρουσία στον ίδιο χώρο των ‘’γκουρού’’ του είδους κυρίων Αναστάσιου Τζήκα και Ευάγγελου Γαζή, οι οποίοι εκπροσωπούν επάξια την τεχνολογική ανάπτυξη της Ελλάδας. Απευθυνόμενος στους φοιτητές ο κ. Σουκουλιάς τόνισε ότι μόλις αποφοιτήσουν οι δρόμοι που ανοίγονται μπροστά τους είναι δύο: αυτός της δημιουργίας δικής τους επιχείρησης και της ένταξης σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, αφού «το δημόσιο τελείωσε», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο ίδιος συνεργάστηκε με το CERN στην δημιουργία 5.500 ηλεκτρονικών πλακετών, τονίζοντας τις δυσκολίες και τις υψηλές απαιτήσεις του ερευνητικού κέντρου, καταγράφοντας όμως μια πρωτοφανή επιτυχία, αφού παρουσιάστηκε σφάλμα σε ποσοστό 0,02%. «Το ελληνικό πείσμα νίκησε», όπως είπε, αναφερόμενος στις δυνατότητες που υπάρχουν στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας και προέτρεψε τους φοιτητές να ‘’καινοτολμήσουν’’.

Ευ. Γαζής: Δημιουργία ιατρικών ραδιοϊσοτόπων στην ΑΜ-Θ για την θεραπεία καρκινοπαθών

Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εκπρόσωπος του CERN στην Ελλάδα, καθηγητής Ευάγγελος Γαζής, μιλώντας για την εμπειρία από την συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, αναφέρθηκε στην βαριά βιομηχανία της χώρας, που είναι το έμψυχο επιστημονικό προσωπικό, οι καθηγητές και φοιτητές των Πανεπιστημίων της Ελλάδας. Περιγράφοντας τις πρακτικές εφαρμογές οι οποίες προσφέρονται μέσα από την τεχνογνωσία του ερευνητικού κέντρου του CERN, έκανε λόγο για προηγμένα λογισμικά, ηλεκτρονικά δίκτυα, εφαρμογές στην πληροφορική, σε προηγμένα υλικά μηχανολογικών κατασκευών, αλλά και σε κατασκευές ακριβείας, που θα βάλουν την χώρα σε ένα άλλο επίπεδο. Κάνοντας ιδιαίτερο λόγο για τις εφαρμογές της πυρηνικής φυσικής στον τομέα της ιατρικής, αναφέρθηκε στα ιατρικά ραδιοϊσότοπα και την θεραπεία πρωτονίων, που εφαρμόζονται στην ακτινοθεραπεία του καρκίνου και την αξονική τομογραφία. Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό έγινε δεκτή η πρόταση που παρουσίασε για την κατασκευή ενός ιατρικού γραμμικού επιταχυντή, ο οποίος θα κατασκευάζει ισότοπα. Όπως σημείωσε, παρόμοιος υπάρχει μόνο στην Αθήνα, χωρίς να μπορεί να επωφεληθεί από την λειτουργία του η Βόρεια Ελλάδα. Όπως τόνισε, με την στήριξη και τεχνογνωσία του CERN, μπορεί να κατασκευαστεί μέσα σε 2-3 χρόνια επιταχυντής από την Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή της Αλεξανδρούπολης, η οποία θα τον χρησιμοποιεί προς όφελος όλης της ΠΑΜ-Θ.

Αυτό που τονίστηκε από τους ομιλητές για την ‘’εκμετάλλευση’’ της τεχνογνωσίας που παρέχεται, αλλά και των οικονομικών οφελών που θα προκύψουν για τις επιχειρήσεις της χώρας, είναι η ποιοτική εργασία και η συνέπεια στον χρόνο παράδοσης, τομείς που θα μας καταστήσουν φερέγγυους και ελκυστικούς για μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, όπως είναι το CERN.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …