Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Γεμίζει τα ταμεία της η ΔΕΥΑΞ από το υδροηλεκτρικό του Ξεριά

Γεμίζει τα ταμεία της η ΔΕΥΑΞ από το υδροηλεκτρικό του Ξεριά

0
oikonomiki-jan

Της αποφέρει έσοδα 350.000 ευρώ το χρόνο από τότε που λειτουργεί κανονικά – Επιχείρηση «νοικοκύρεμα» – Μπήκε σε ρύθμιση 100 δόσεων και εξυπηρετεί τα δάνειά της

Προβληματισμοί και σχέδια για την Δημοτική Αγορά – Ο δήμαρχος προσανατολίζεται να μισθώσει καταστήματα σε συλλόγους με μισό νοίκι

Δεκαεννέα επί συνόλω τα θέματα ημερήσιας διάταξης της Οικονομικής επιτροπής που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης 19 Ιανουαρίου, όμως 2 ήταν οι ειδήσεις που ήρθαν μάλιστα στο τραπέζι επειδή συνδέονταν έμμεσα με τα θέματα και τέθηκαν ως ερωτήματα του Ηλία Βασιλούδη της Κοινωνίας Δημοτών προς τον δήμαρχο κ. Χ. Δημαρχόπουλος.

Νοικοκύρεμα στην ΔΕΥΑΞ – Έσοδα 350.000 ευρώ από το υδροηλεκτρικό του Ξεριά που λειτουργεί στο φουλ!

Άδραξε την ευκαιρία ο δήμαρχος μετά από ψιθύρους που ακούστηκαν αναφορικά με τα οικονομικά της ΔΕΥΑΞ και ανακοίνωσε με εμφανή ικανοποίηση ότι η ΔΕΥΑΞ έχει μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων και πλέον από 1/1/2015 εξυπηρετεί κανονικά τα δάνειά της που ανέρχονται στα 1.800.000 ευρώ και πλέον έχει πάψει να επιβαρύνει το δήμο. Ανέφερε επίσης ότι κάνει προσπάθεια να αποκομίσει έσοδα και στο πλαίσιο αυτό έκανε την απαραίτητη συντήρηση στο υδροηλεκτρικό του Ξεριά το οποίο ενώ υπολειτουργούσε τα τελευταία χρόνια τώρα λειτουργεί στο μέγιστο βαθμό της δυναμικότητάς του παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο η ΔΕΥΑΞ πουλά στην ΔΕΗ και βάζει στα ταμεία της 350.000 ευρώ σε ετήσια βάση! Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα έργο που είχε καταφέρει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει ο αείμνηστος δήμαρχος Ξάνθης Φίλιππος Αμοιρίδης μετά από συμφωνία που είχε κάνει με τον τότε κοινοτάρχη της κοινότητας του Ξεριά.

Προβληματισμοί και σχέδια για την Δημοτική Αγορά

Με αφορμή το γεγονός ότι υπήρξαν 5 θέματα που αφορούσαν επαναδημοπράτηση καταστημάτων στην Δημοτική αγορά καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και κηρύχτηκαν άγονες ο Ηλίας Βασιλούδης έθεσε ως θέμα την αναγκαιότητα αναβάθμισής της σε υποδομές αλλά και ως προς την χρήση ώστε να καταστεί ελκυστική και ανταγωνιστική και σημείο αναφοράς για την πόλη. Επ’ αυτού ο δήμαρχος ανέφερε πως έχει αναθέσει στις υπηρεσίες να εξετάσουν αν είναι εφικτό να μισθωθούν καταστήματα με το μισό ενοίκιο σε συλλόγους που παράγουν τοπικά προϊόντα (μαρμελάδες, γλυκά, ζυμαρικά). Ο Μ. Φανουράκης εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας πως έτσι δημιουργούμε αθέμιτο ανταγωνισμό στους άλλους επαγγελματίες και το θέμα έμεινε εκεί. Ο δήμαρχος όμως πρόσθεσε πως υπάρχει έτοιμη μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς και θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη». Μάλιστα είπε πως ο δήμος υλοποίησε το πρόγραμμα MARAKANDA που αφορούσε πόλεις που έχουν δημοτικές αγορές και σκοπεύουν να αξιοποιήσουν το παραδοτέο υλικό από το πρόγραμμα ενσωματώνοντας δράσεις και προτάσεις στην τελική πρόταση του δήμου. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την δημοτική αγορά ελκυστική και να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών όπως άλλες δημοτικές αγορές», είπε ο δήμαρχος και συμφώνησαν όλοι οι σύμβουλοι.

Μισθώθηκε για Λούνα Πάρκ ο χώρος στο Κολυμβητήριο αντί 35.500 ευρώ

Σ’ ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα για τα 6 πρώτα οι Φανουράκης – Βασιλούδης από την αντιπολίτευση ψήφισαν λευκό καθώς τα θέματα συνδέονται με τον προϋπολογισμό τον οποίο έχουν καταψηφίσει. Στο 7ο θέμα εγκρίθηκε η δημοπρασία για στο χώρο μπροστά στο Κολυμβητήριο για την ανάπτυξη Λούνα Πάρκ αντί 35.500 ευρώ στην ίδια ανάδοχο. Τέλος τα θέματα 15 και 16 αποσύρθηκαν καθώς αφορούσαν διαγωνισμούς για τους οποίου κατατέθηκαν ενστάσεις κι έπρεπε να τις εξετάσει η αρμόδια επιτροπή ενώ τα τρία τελευταία θέματα ήταν διαδικαστικά και εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…