Χαμηλή φορολογία – σταθερό οικονομικό περιβάλλον – χαμηλό κόστος ασφάλισης και εργασίας, την καθιστούν …ακαταμάχητη
Απώλεια 180 επιχειρήσεων το 2015 από τον νομό μας – Συνεχίζεται η «κατηφόρα»…
Το μεταναστευτικό κύμα «χτυπά» και την επιχειρηματικότητα του νομού μας με τουλάχιστον 100 επιχειρήσεις – σύμφωνα με έγκυρα αλλά ανεπίσημα στοιχεία, κυρίως ως προς τον ακριβή αριθμό τους δεδομένου ότι δεν υπάρχει καταγραφή από κάποιο θεσμικό φορέα- να έχουν μεταφέρει την έδρα τους ή να έχουν αναπτύξει παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα κατά κύριο λόγο στην γειτονική μας Βουλγαρία. Το φαινόμενο της εκροής επιχειρήσεων είχε εκδηλωθεί πριν μια 5ετία όταν ξεκινούσε η κρίση στην χώρα μας και έχει κορυφωθεί με τα capital controls δεδομένου ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το εξωτερικό.
Τι δείχνουν τα στοιχεία των Βουλγάρων από το 2011 έως το 2015
Ενδεικτικό είναι πως το 2011, μόνο για το πρώτο εξάμηνο η βουλγαρική αγορά ενισχύθηκε με «δυναμικό» 800 εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, το οποίο αναζητούσε, κατά κύριο λόγο, διέξοδο από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όπως μετέδωσε τότε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων «Sofia News Agency», επικαλούμενο ρεπορτάζ του βουλγαρικού ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού bTV. Κορυφώθηκε δε με τα capital controls του Ιουλίου του 2015 ενώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο Βουλγαρίας έχουν αιτήσεις από περίπου 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο από την Β. Ελλάδα , οι οποίες επιθυμούν να κάνουν έδρα την Βουλγαρία. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι όχι μόνο μεταποιητικές αλλά και εμπορικές και παροχής υπηρεσιών οι οποίες συμβάλλουν δυναμικά στην οικονομία της γείτονος δημιουργώντας θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα οδηγούν σε συρρίκνωση και μαρασμό την οικονομία της χώρας μας και αύξηση της ανεργίας.
Τα πλεονεκτήματα της Βουλγαρίας που την κατέστησαν ακαταμάχητη σε ανταγωνιστικότητα
Γιατί όμως οι Έλληνες και κυρίως η Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες βρίσκουν ελκυστική την αγορά της Βουλγαρίας για να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες; Την απάντηση δίνει ένα Ξανθιώτης επιχειρηματίας ο κ. Αθανάσιος Κριτσίνης που από το 2011 έχει ανοίξει σούπερ μάρκετ στο Κίρκοβο του νομού Κίρτζαλι λίγα χιλιόμετρα μετά τα σύνορα από την πλευρά της Κομοτηνής. Ο κ. Κριτσίνης μας περιγράφει κυριολεκτικά ένα επιχειρηματικό «παράδεισο» που έχει καταφέρει να δομήσει η γειτονική χώρα καθιστώντας την επενδυτικό πόλο. Τρεις είναι οι παράγοντες που συντελούν σ’ αυτό το «θαύμα». Η σταθερότητα του φορολογικού και του οικονομικού περιβάλλοντος και ο χαμηλός συντελεστής φορολόγησης , οι χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες και το χαμηλό κόστος εργασίας. Αν σ’ αυτά συνυπολογιστεί η ανυπαρξία γραφειοκρατίας σε σύγκριση με την χώρα μας και η υψηλότερη τεχνολογικά ηλεκτρονική μηχανοργάνωση των υπηρεσιών της γείτονος καθώς και το χαμηλό κόστος ζωής (φτηνότερα τρόφιμα, καύσιμα) και τα συγκρίνει αυτά με το τι επικρατεί στη χώρα μας τότε κανείς καταλαβαίνει γιατί η Βουλγαρία φαντάζει με «Ελντοράντο» για τους επιχειρηματίες: «Αυτό είναι αυτονόητο όταν συγκρίνει κανείς τα δεδομένα: Για παράδειγμα όταν φορολογείσαι με 10% αντί για 26%, όταν δεν σου ζητάνε 100% προκαταβολή φόρου όταν μπορείς να στήσεις την επιχείρησή σου μέσα σε 24 ώρες αντί να περιμένεις μήνες και να τρέχεις από γραφείο σε γραφείο με όλη αυτή τη χαρτούρα! Όταν δεν έχεις να πληρώσεις χαράτσι και άλλους φόρους και ξέρεις ότι δεν θα …ξημερωθείς με νέο φόρο όπως γίνεται σε μας είναι αυτονόητο ότι σε συμφέρει μια επιχειρηματική επιλογή. Σ’ αυτά να προστεθεί το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνεις για την προσωπική σου ασφάλιση είναι 60 – 69 ευρώ τον μήνα αλλά 900 το δίμηνο στην χώρα μας και για τους εργαζόμενους 59 ευρώ ενώ πληρώνεις 400 σε μας αλλά και οι μισθοί που φέτος έχουν μια αύξηση 15%και έχουν φτάσει τα 210 ευρώ. Αυτά όλα αποτελούν τα πλεονεκτήματα που ευνοούν την επένδυση και γίνονται πάρα πολλές επενδύσεις στην Βουλγαρία από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης όπως την Γερμανία, την Γαλλία αλλά και την Ρωσία και την Τουρκία» αναφέρει ο κ. Κριτσίνης, εξηγώντας τους λόγους που τον ώθησαν να επιχειρήσει στην γείτονα. Ο κ. Κριτσινης είναι από τους επιχειρηματίες που έχει μια παράλληλη δραστηριότητα στην Βουλγαρία ενώ διατηρεί και την επιχείρησή του στη Ξάνθη.   Â
Απώλεια 180 επιχειρήσεων το 2015 από τον νομό μας
Κι ενώ η επιχειρηματικότητα ανθεί στην Βουλγαρία στην Ξάνθη μαραζώνει. Σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου Ξάνθης, το 2015 έκλεισαν και έκαναν διαγραφή από το Μητρώο του ΕΒΕ 443 επιχειρήσεις ενώ άνοιξαν 263. Έτσι για μια ακόμη χρονιά – όπως τα τελευταία τουλάχιστον 6 χρόνια το ισοζύγιο έχει αρνητικό πρόσημο, με τον νομό μας να μετρά απώλεια 180 επιχειρήσεων, αριθμός που συνοδεύεται τουλάχιστον από διπλάσιες θέσεις εργασίας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ Στέλιος Μωραΐτης εκφράζει την ανησυχία του για την αρνητική τροχιά που διαγράφει το επιχειρείν στο νομό μας, επισημαίνοντας πως είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ένα μέρος αυτών που διαγράφηκαν από το μητρώο του ΕΒΕ έχουν μεταφέρει την έδρα τους στην Βουλγαρία κι ανάμεσά τους είναι και άλλοι κλάδοι όπως για παράδειγμα δικηγορικά γραφεία.