Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στιγμές από Θεοφάνεια στην Ξάνθη

Στιγμές από Θεοφάνεια στην Ξάνθη

0
theofania-avdira16

Συννεφιά και τσουχτερό κρύο αλλά πλήθος κολυμβητών στα παγωμένα νερά των ποταμών και θαλασσών του νομού μας

Θεοφάνεια στο Πόρτο Λάγος – Ολυμπιονίκης της Ρομποτικής ο νικητής. Σε χιονισμένο τοπίο η τελετή στο Δαφνώνα – Στην μάχη του Σταυρού και η παπαδιά

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στο νομό μας. Παρά το τσουχτερό κρύο πολλοί ήταν αυτοί που το αψήφησαν και έπεσαν στα παγωμένα νερά ποταμών λιμνών και θαλασσών για να πιάσουν το Σταυρό και να έχουν μια Αγιασμένη χρονιά σύμφωνα με την εκκλησιαστική και λαϊκή παράδοση. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις τελετές ενώ στην ρίψη του Σταυρού στον Κοσυνθο και στο Πόρτο Λάγος χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων κ. Π. Σγουρίδης.

Θεοφάνεια στον Κόσυνθο

theofania-kosinthos16Η τελετή ξεκίνησε μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και του Αγιασμού στον Μητροπολιτικό Ναό. Το Σταυρό και την εκόντα των Θεοφανείων συνόδευσε η θρησκευτική και πολιτική ηγεσία του τόπου σε μια πομπή που ξεκίνησε στις11 το πρωί από την Μητρόπολη και κατέληξε στην γέφυρα του Κοσύνθου Προπορεύονταν παιανίζοντας οι μπάντες του στρατού και του δήμου και συνόδευαν ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Ζαγναφέρης, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ Αμοιρίδης και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Στα παγωμένα νερά του Κόσυνθου έπεσαν 4 νέοι όλοι από τον σύλλογο Τζούντο «Μυρμάνης». Νικητής αναδείχτηκε ο 16χρονος Βλαδίμηρος Ηλιάδης που πήρε για πρώτη φορά το …Βάπτισμα!

Θεοφάνεια στο Πόρτο Λάγος – Ολυμπιονίκης της Ρομποτικής ο νικητής

theofania-lagos16Συννεφιασμένο και παγερό και το σκηνικό στο Πόρτο Λάγος. Η τελετή ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι. Σ’ αυτή παρέστη και ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης. Αξιοσημείωτο είναι ότι το κρύο αψήφησαν 14 νέα παιδιά ενώ νικητής αναδείχθηκε ο 18χρονος Βασίλης Κόκκινος 18 χρονών ένας από τους τρεις Ολυμπιονίκες της Ομάδας της Ρομποτικής! Ο Βασίλης φέτος έγινε φοιτητής και όπως είπε είναι η τρίτη φορά που συμμετέχει στα Θεοφάνεια και δεύτερη φορά που πιάνει το σταυρό! «Για να φωτιστώ, για να αγιαστώ, γιατί πιστεύω στη θρησκεία… Και μόνο η συμμετοχή είναι μία φώτιση», είπε όταν ρωτήθηκε για την συμμετοχή του ενώ ερωτηθείς για την μεγάλη επιτυχία της Ομάδας σημείωσε: « Εμπειρία πολύ μεγάλη, δεν περιγράφεται Και ότι ακολούθησε στην Ξάνθη δεν το περιμέναμε. Η αντιμετώπιση του κόσμου μας έκανε να καταλάβουμε την επιτυχία μας». Ο Μητροπολίτης μετά το πέρας της δοξολογίας στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος ευχήθηκε σε όλους τους παριστάμενους καλή φώτιση και συνεχάρη ιδιαιτέρως τα 14 περίπου νέα παιδιά που βούτηξαν στα παγωμένα νερά. Μάλιστα, σχολίασε και το γεγονός ότι με το που έπιασαν το σταυρό, όλοι μαζί μέσα από τη θάλασσα τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και αναφέρθηκε στη σημασία του να τιμούμε και να διατηρούμε τα ιδανικά μας.

Στον Νέστο ο Καθαγιασμός των Υδάτων στην Σταυρούπολη

Στο Νέστο και συγκεκριμένα στο σημείο κοντά στο πεδίο Βολής έγινε η τελετή καθαγιασμού των Υδάτων στη Σταυρούπολη. Στην τελετή χοροστάτησε ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ξάνθης Αρχιμανδρίτης Σοφρώνιος Γκουτζίνης. 8 γενναίοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό και να πάρουν την ευλογία του και νικητής αναδείχθηκε ο 25χρονος Ισαακίδης Γιώργος που έχει εμπειρία καθώς κι άλλες φορές έχει πιάσει τον Σταυρό.

Σε χιονισμένο τοπίο η τελετή στο Δαφνώνα – Στην μάχη του Σταυρού και η παπαδιά

Ο εφημέριος του χωριού πέταξε το σταυρό από τη γέφυρα προς το ρέμα που περνά μέσα από το χωριό με αρκετούς νεαρούς μαθητές να πέφτουν για το σταυρό, ανάμεσά τους και η παπαδιά. Ο Στέφανος Βογδανακης ήταν τελικά αυτός που κατάφερε να πιάσει τον Σταυρό, ενώ ακολούθησε η κοπή της πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαφνώνα “Η Δήμητρα”. Παρέστησαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Εφραιμίδης και ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Γιώργος Ιγνατιάδης.

Με ανάλογη λαμπρότητα και συμμετοχή κόσμου αλλά και κολυμβητών ήταν οι τελετές στο λιμάνι των Αβδήρων και στην δεξαμενή της Γενισέας

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…