Αποκωδικοποιητές αγόρασαν, αλλά παρακολουθούν μόνο κρατικά κανάλια και των… γύρω χωρών
Καμιά ευαισθητοποίηση εδώ και ενάμιση χρόνο από την Digea, που μένει στο απυρόβλητο – Προ των πυλών η σύσταση της ανταγωνιστικής ERTnet
Εν έτει 2016 η μετάβαση στην νέα ψηφιακή εποχή μοιάζει άπιαστο όνειρο για μερικές περιοχές της χώρας. Μέσα σ’ αυτές και η ορεινή Θράκη, με τα περισσότερα χωριά στα βόρεια της Ξάνθης να αναμένουν εδώ και ενάμιση χρόνο το πολυπόθητο τηλεοπτικό σήμα. Αναγνώστρια του «Ε» από την Σταυρούπολη απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση, εκφράζοντας την απορία και την έντονη δυσαρέσκειά της για την κατάσταση. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Μόνο τα κρατικά κανάλια μπορούμε να δούμε, τι να τα κάνουμε;». Η δήλωση δείχνει ταυτόχρονα και την απαξίωση που υπάρχει για την κρατική τηλεόραση, κυρίως στο κομμάτι της ψυχαγώγησης, αλλά αναδεικνύει και ένα κοινωνικό πρόβλημα. Η πλειοψηφία των κατοίκων της ορεινής Ξάνθης είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, που δεν έχουν πολλές δυνατότητες διαφυγής και εναλλακτικές λύσεις διασκέδασης, οπότε η τηλεόραση είναι ένα από τα λίγα μέσα που τους έχουν απομείνει για να γεμίζουν ευχάριστα τις ώρες της μέρας. Σε πολλά χωριά, αυτοί που έχουν ήδη πληρώσει για να τοποθετήσουν αποκωδικοποιητές, μπορούν να παρακολουθήσουν πλήθος τουρκικών και βουλγαρικών τηλεοπτικών σταθμών, αλλά όχι ελληνικών.
Απουσία ψηφιακού σήματος Digea στην ορεινή Θράκη
Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ δεν έγινε ομαλά, αφού από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, όταν και έγινε η παύση εκπομπής του αναλογικού σήματος για την Περιφέρεια ΑΜΘ, δεν υπήρξε άμεση εκπομπή ψηφιακού σήματος σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της οροσειράς της Ροδόπης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να μην υπάρχει μέχρι και σήμερα πρόσβαση στην ελληνική τηλεόραση για πολλούς κατοίκους των περιοχών αυτών, παρόλο που πληρώνουν κανονικά το τέλος για την ΕΡΤ. Το όλο θέμα και οι δυσκολίες ολοκλήρωσης ξεκίνησαν με την απένταξη του έργου της επέκτασης του δικτύου αναμετοδοτών της Digea, προκειμένου να καλυφθούν οι περιοχές της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που έχουν μείνει χωρίς τηλεοπτικό σήμα από τη μονοπωλιακή πλατφόρμα της Digea. Το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε προχωρήσει πέρυσι στην λήψη της απόφασης αυτής, όταν αποκαλύφθηκε η σκανδαλώδης και ευνοϊκή διάταξη που απάλλασσε τον μονοπωλιακό πάροχο ψηφιακού σήματος από την υποχρέωση να καλύψει τις δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας και μετέφερε το βάρος στην αυτοδιοίκηση. Τότε υποβλήθηκε από την Περιφέρεια σχετικό αίτημα για ένταξη στο ΕΣΠΑ, αλλά απεντάχθηκε, αφού δεν προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία η κάλυψη των δαπανών για τις υποχρεώσεις του ιδιώτη, όπως στο συγκεκριμένο θέμα.
Στο απυρόβλητο η Digea απολαμβάνοντας το μονοπωλιακό καθεστώς
Παρότι υπήρξαν πιέσεις από πλευράς του Περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη, αλλά και μέσω της κατάθεσης ερώτησης εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η Digea δεν επέδειξε καμία διαλλακτικότητα και διάθεση συμμόρφωσης, αφού είχε εξασφαλίσει τα έσοδα από τους περιφερειακούς σταθμούς. Δεν ήταν, μάλιστα, λίγες οι διαμαρτυρίες από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις τακτικές της εταιρείας, όπως αυτή του αντιδημάρχου Θάσου, Γιάννη Πλαφαδέλη, ο οποίος κατήγγειλε την άνευ σχετικής έγκρισης από το δημοτικό συμβούλιο του νησιού παραχώρηση των εγκαταστάσεων που υπήρχαν στην Θάσο. Η τιμή εκμίσθωσης για τις εγκαταστάσεις στο Υψάριο Θάσου ορίστηκε κατόπιν στα 30.000 ευρώ ετησίως, ενώ η Digea με έγγραφό της όρισε την τιμή στα 1.800 ευρώ ετησίως, αγνοώντας την διοίκηση του δήμου. Όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) είχε θέσει ως στόχο το 95% της πληθυσμιακής κάλυψης και όχι της γεωγραφικής. Οι διεθνείς οργανισμοί, ωστόσο, προτείνουν το 98% της πληθυσμιακής κάλυψης. Αυτή η διαφορά του 3% αφορά μια πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση, μέσα στην οποία εντάσσονται και περιοχές όπως η ορεινή Ξάνθη.
Αναμένεται η δημιουργία του εναλλακτικού παρόχου της ERTnet ΑΕ
Στην προσπάθεια πάταξης του μονοπωλιακού καθεστώτος που έχει δημιουργηθεί για την Digea, η κυβέρνηση προχώρησε στην πρωτοβουλία δημιουργίας θυγατρικής εταιρείας της ΕΡΤ, η οποία είναι υπό σύσταση, με την επωνυμία «ΕΡΤ Δίκτυο επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής – ERTnet ΑΕ», που φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του ψηφιακού παρόχου Digea, δίνοντας την δυνατότητα στους τηλεοπτικούς σταθμούς να επιλέξουν την ψηφιακή πλατφόρμα που επιθυμούν. Η κρατική τηλεόραση ήδη εκπέμπει μέσω δικών της πομπών, γι’ αυτό και το σήμα της ‘’φτάνει’’ στους δέκτες πολλών απομακρυσμένων περιοχών, σε αντίθεση με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, πολλά θέματα δεν είναι δεδομένα, μετατρέποντας κάποιους συμπολίτες μας σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, χωρίς πρόσβαση σε αυτονόητα αγαθά και παροχές της σύγχρονης κοινωνίας.