Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μονοπάτι στον περιπατητικό τουρισμό ανοίγει ο δήμος Ξάνθης

Μονοπάτι στον περιπατητικό τουρισμό ανοίγει ο δήμος Ξάνθης

0
monopati 2

Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού»

Στόχος να ενταχθεί το μονοπάτι της Ξάνθης στα 12 πιστοποιημένα της Ευρώπης – Οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο και να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο

«Μονοπάτι» στον περιπατητικό τουρισμό επιχειρεί ν’ ανοίξει ο δήμος Ξάνθης σε μια προσπάθεια να εμπλουτίσει το τουριστικό του προϊόν του αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, που εδράζονται στο τρίπτυχο: φύση – ιστορία – πολιτισμός. Πρόκειται για ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού που απευθύνεται σε εκατομμύρια φαν του είδους σ’ όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα μόνο στην Γερμανία υπάρχουν 40 εκ. πεζοπόροι εκ των οποίων το 58% ταξιδεύει για το λόγο αυτό εκτός της χώρας και διαθέτει τουλάχιστον 60 ευρώ ημερησίως κατά τη διάρκεια των διακοπών του.

Στόχος να ενταχθεί το μονοπάτι της Ξάνθης στα 12 της Ευρώπης

Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» , το οποίο είναι χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στόχος είναι να ενταχθεί το συγκεκριμένο μονοπάτι που έχει επιλεγεί στα 12 καλύτερα μονοπάτια της Ε.Ε. και να είναι ο δήμος Ξάνθης ο δεύτερος στην Ελλάδα που διαθέτει ένα μονοπάτι χαρακτηρισμένο με Ευρωπαϊκή σφραγίδα» γεγονός που θα καταστήσει την περιοχή μας πόλο έλξης σ’ όλη της Ευρώπη και θα προσδώσει τουριστική υπεραξία στην πόλη μας και τον νομό μας προβάλλοντας του ως προορισμό διαφόρων μορφών εναλλακτικού τουρισμού. Να σημειώσουμε ότι στην χώρα μας προς στιγμήν υπάρχει μόνο ένα μονοπάτι μ’ αυτή την πιστοποίηση και βρίσκεται στο Μέναλο. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος στο «Ε» το μονοπάτι αυτό είναι 72 χιλιόμετρα και πληροί όλα τα κριτήρια που προβλέπει το πρόγραμμα και όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται όπως καθαρισμός σηματοδότηση χαρτογράφησή του τότε θα τεθεί η υποψηφιότητα της Ξάνθης από την Ελληνικής Εταιρεία και θα αξιολογηθεί από ειδικούς της κοινότητας ορειβατών ώστε να πάρει την πιστοποίηση: «Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου μας καθώς θα γίνει προβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης σκοπεύουμε να το συνδέσουμε και με την πόλη δημιουργώντας μια επιπλέον διαδρομή από το Μονοπάτι της Ζωής, την Π. Πόλη και την πεζογέφυρα του Σαμακώβ» , σημειώνει ο κ. Δημαρχόπουλος. Να σημειώσουμε ότι για το θέμα προηγήθηκαν συσκέψεις του δημάρχου , κατατέθηκαν προτάσεις από τον ΕΟΣ Ξάνθης , την ορειβατική Λέσχη Ξάνθης, τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης , την εφορία αρχαιοτήτων και όλοι δήλωσαν ότι προτίθενται να το υποστηρίξουν ενώ ο δήμαρχος δεσμεύτηκε πως ο Δήμος Ξάνθης θα αναλάβει τη συντήρηση των μονοπατιών και θα συμβάλλει στην προβολή τους.

Περπατώντας το Μονοπάτι της Ξάνθης

Οι περιπατητές με αφετηρία τα σοκάκια της Παλιά Πόλης θα συναντήσουν την βυζαντινή Ξάνθεια, τον ποταμό Κόσυνθο και τις Μονές Καλαμού και Αρχαγγελιώτισα που βρίσκονται στο περιαστικό άλσος. Θα περιηγηθούν στο Δέλτα ή στα Στενά του Νέστου και θα γνωρίσουν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Στην πορεία τους προς την ψηλότερη κορυφή της Κεντρικής Ροδόπης, το Γυφτόκαστρο (1.828m) θα αντικρύσουν τον Μακεδονικό τάφο , το λαογραφικό μουσείο της Σταυρούπολης, τα Νεστοχώρια , το κάστρο της Καλύβας, τον καταρράκτη του Λειβαδίτη και το Δασικό Χωριό του Ερύμανθου.

Η χαρτογραφική εταιρεία ROUTE maps, του τοπογράφου μηχανικού Ηλία Γερμαντζίδη, έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου στην οποία περιλαμβάνεται ο καθαρισμός , η σηματοδότηση και η δημιουργία χάρτη που θα αποτυπώνονται οι πεζοπορικές διαδρομές και τα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής. Οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο και να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο. Κατά το πρόγραμμα αυτό θα καθαριστούν και θα σηματοδοτηθούν μονοπάτια, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.To συνολικό μήκος τους είναι 125km! Πρόκειται για έξι αυτόνομες διαδρομές 53km συνολικά και μια ενιαία 72km με αφετηρία την Γαλάνη και προορισμό το Γυφτόκαστρο. Τα περισσότερα από τα 125km των διαδρομών εκτείνονται εντός των ορίων του Δήμου Ξάνθης. Κάθε μία παρουσιάζει μοναδικό πολιτιστικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον δίνοντας στους πεζοπόρους την δυνατότητα να επιλέξουν τον βαθμό δυσκολίας και την περιοχή στην οποία θέλουν να κινηθούν ενώ παράλληλα θα υπάρχουν καταλύματα και πρόσβαση σε αυτοκίνητο ώστε να είναι επιλέξιμο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…