Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Καμιά απάντηση για το ηθικό σκέλος του ζητήματος με την συναυλία Παπακωνσταντίνου

Καμιά απάντηση για το ηθικό σκέλος του ζητήματος με την συναυλία Παπακωνσταντίνου

0
liratzis-2

Λύρατζης: «Καλύτερα να απαντήσουν αυτοί που εξανάγκασαν τους τελευταίους μήνες 65.000 ελληνικές επιχειρήσεις να μετακομίσουν στην γειτονική Βουλγαρία»

Σε ανακοίνωση του Κ.Π. παραθέτονται όλες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και καταδεικνύουν την νομιμότητα της επιλογής

Μια εβδομάδα σχεδόν μετά τον πανελλαδικό θόρυβο που προκλήθηκε για την συναυλία του Β. Παπακωνσταντίνου ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Πασχάλης Λύρατζης απαντά με δελτίο τύπου του Κέντρου Πολιτισμού το οποίο υπογράφει. Ειδικότερα παραθέτει την ακολουθία των διαδικασιών που εφάρμοσε το Κέντρο προκειμένου να καταδείξει την νομιμότητά τους σε σχέση με την επιλογή της εταιρείας που εκπροσωπούσε τον γνωστό καλλιτέχνη και την πληρωμή της συναυλίας μέσω Βουλγαρίας. Ωστόσο δεν απαντά για το ηθικό σκέλος της υπόθεσης για το οποίο επικρίθηκε έντονα το Κέντρο Πολιτισμού και δεν αναλαμβάνει καμιά πολιτική ευθύνη αλλά επιπρόσθετα μεταθέτει την ευθύνη και καλεί ν’ απαντήσουν (και για τη δική του επιλογή!) αυτούς: « που εξανάγκασαν τους τελευταίους μήνες 65.000 ελληνικές επιχειρήσεις να μετακομίσουν στην γειτονική Βουλγαρία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η απάντηση του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού για την συναυλία Παπακωνσταντίνου

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων των Γιορτών Παλαιάς Πόλης στην Ξάνθη, το Κέντρο Πολιτισμού ( Κ.Π.) δέχθηκε δεκάδες αιτήματα από καλλιτεχνικά γραφεία για την συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών στις παραπάνω εκδηλώσεις.

Ένα από τα αιτήματα αυτά ήταν από την εταιρεία The Brain Co Southeast Europe Ltd η οποία μας πρότεινε μια σειρά από καλλιτέχνες ένας εξ αυτών ήταν το καλλιτεχνικό σχήμα του Βασίλη Παπακωσταντίνου. Το Κ.Π. έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ήρθε σε επαφή με την συγκεκριμένη εταιρεία προκειμένου να διευκρινιστούν οι όροι μιας πιθανής συνεργασίας.

Στις 17 Ιουνίου 2015 με εισήγηση του αρμόδιου τμήματος του Κ.Π. εγκρίθηκε το πρόγραμμα των Γιορτών Παλαιάς Πόλης της Ξάνθης οπότε παράλληλα και η συνεργασία με την παραπάνω εταιρεία για την πραγματοποίηση μιας συναυλίας με το καλλιτεχνικό σχήμα του Βασίλη Παπακωσταντίνου το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια περίπου μια ημέρα μετά.

Στις 20 Αυγούστου 2015 υπογράφηκε και κατατέθηκε στην αρμόδια εφορία το συμφωνητικό μεταξύ του Κ.Π. και της εταιρείας όπου καθορίζονται οι όροι της συγκεκριμένης συμφωνίας και το κόστος της συγκεκριμένης συναυλίας. Το ποσό ανερχόταν στα 16.500 χιλ. ευρώ (άρθρο 3.1, συμφωνητικού), συμπεριλαμβανομένων όλων των νόμιμων φόρων που διέπουν τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Στο ποσό αυτό σύμφωνα με το συμφωνητικό (άρθρο 3.1.2) περιλαμβάνεται η προπαρασκευή του προγράμματος από τον ανάδοχο, η αμοιβή του καλλιτεχνικού σχήματος (άρθρο 3.1.3.) η εργολαβική αμοιβή, το διοικητικό κόστος, τα αναλώσιμα καθώς και τα μεταφορικά έξοδα και η διαμονή και η διατροφή του σχήματος και των συνεργατών τους.

Με πρωτοβουλία των υπηρεσιών του Κ.Π. κάτι που το συμπεριλάβαμε και στο συμφωνητικό (άρθρο 3.4) ενημερώσαμε την εφορία και ζητήσαμε δήλωση Αποφυγής διπλής φορολογίας πριν την έναρξη της εμφάνισης και την αντίστοιχη τιμολόγηση.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης το χρηματικό ένταλμα πληρωμής κατατέθηκε για έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εγκρίθηκε προς πληρωμή στις 15-10-2015. Η πληρωμή θα γινόταν με τραπεζική συναλλαγή και, λόγω επιβολής των capital controls, η τράπεζα ήταν υποχρεωμένη να ζητήσει έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, όπως και έγινε, ώστε να ολοκληρωθεί η τραπεζική συναλλαγή (9-11-2015). Όλα τα παραπάνω στοιχεία βρίσκονται στην υπηρεσία και είναι στην διάθεση οποιουδήποτε τα αναζητήσει.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι υπηρεσίες του Κ.Π. έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες και τηρήθηκαν κατά γράμμα όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Το θέμα περί ηθικής είναι κάτι που σίγουρα έχει πολλές πτυχές και δεν θα μπορούσε το Κ.Π. να απαντήσει αλλά ίσως είναι καλύτερα να απαντήσουν αυτοί που εξανάγκασαν τους τελευταίους μήνες 65.000 ελληνικές επιχειρήσεις να μετακομίσουν στην γειτονική Βουλγαρία».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxnathopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επισκέψεις της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη στη Θράκη

Συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη και είχε επαφές για θέματα ψυχικής υγείας στο ΠΝΓΑ  Συνάν…