Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μειωμένος ο αριθμός των φοιτητών που αποχωρεί από το ΔΠΘ φέτος

Μειωμένος ο αριθμός των φοιτητών που αποχωρεί από το ΔΠΘ φέτος

0
DPTH-empros

Στους 470 υπολογίζονται οι δικαιούχοι μετεγγραφής από όλα τα Τμήματα του Δημοκριτείου – Διαμαρτυρίες φοιτητών για την καθυστέρηση

Εν μέσω εξεταστικής περιόδου θα κληθούν να αλλάξουν σχολή και πόλη οι φοιτητές, ενώ κάθε χρόνο οι μετεγγραφές πραγματοποιούνταν πριν τα Χριστούγεννα

Χθες το απόγευμα ανακοινώθηκαν, εν τέλει, ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων μετεγγραφής μεταξύ Τμημάτων των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ για κάθε ενδιαφερόμενο φοιτητή. Σε σχέση με τους περσινούς δικαιούχους, οι φοιτητές που θα ‘’χάσει’’ φέτος το ΔΠΘ, λόγω μετεγγραφών, είναι πολύ λιγότεροι. Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθανάσιο Καραμπίνη, πρόκειται για 470 φοιτητές, μαζί με τις ειδικές κατηγορίες. Κατά την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά 1.940 φοιτητές του ΔΠΘ δικαιούνταν μετεγγραφής σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Από αυτούς οι 1.100 τελικά έκαναν χρήση του δικαιώματος, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν στη Θράκη, «γιατί τους άρεσε το πανεπιστήμιο». Αυτό τόνισε ο κ. Καραμπίνης, ερωτηθείς για τις φετινές μετεγγραφές φοιτητών του Πανεπιστημίου. Θυμίζουμε την ανεξέλεγκτη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με τις μαζικές μετεγγραφές, αφού ουσιαστικά μπορούσε οποιοσδήποτε να αιτηθεί μετεγγραφή, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται φοιτητές στις κεντρικές σχολές των μεγάλων πόλεων, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα από τα αντίστοιχα Τμήματα να τους απορροφήσουν.

Λιγότερες φέτος οι μετεγγραφές στην χώρα, με τους φοιτητές να στοχεύουν εξαρχής σε σχολή κοντά στον τόπο κατοικίας τους

Σε όλη την χώρα συνολικά κατατέθηκαν φέτος μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που είχε αναρτηθεί στο υπουργείο Παιδείας, 9.710 αιτήσεις φοιτητών που ζητούν μετεγγραφή. Από αυτές, οι 7.830 στάλθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών για την επαλήθευση των οικογενειακών εισοδημάτων που δηλώθηκαν. Οι υπόλοιπες 1.980 αιτήσεις ελέγχθηκαν μόνο από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, καθώς δεν αφορούσαν σε οικονομικά κριτήρια των αιτούντων. «Οι μετεγγραφές έχουν φύγει από τα πανεπιστήμια και έχουν πάει στο υπουργείο Παιδείας και γίνονται ηλεκτρονικά. Εμείς εκείνα τα δικαιολογητικά που έπρεπε να στείλουμε, τα έχουμε στείλει πριν τις γιορτές. Από εδώ και πέρα θέλω να πιστεύω ότι τα παιδιά θα φύγουν. Κάποιοι έφυγαν ήδη, ενώ τώρα έμειναν μόνο οι ειδικές κατηγορίες στις μετεγγραφές», δήλωσε ο πρύτανης κ. Καραμπίνης. Οι φετινές αιτήσεις μετεγγραφών δεν είναι μειωμένες μόνο για το ΔΠΘ, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα. Να σημειώσουμε ότι όπως φάνηκε το καλοκαίρι από τις επιλογές των υποψηφίων φοιτητών κατά τις δηλώσεις σχολών στο μηχανογραφικό τους, πολλοί ήταν αυτοί που στόχευαν εξαρχής σε σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους, καθαρά για οικονομικούς λόγους. «Νέοι που αναγκάζονται να αφήσουν την Ξάνθη και την Θράκη, παρότι τους αρέσει εδώ, όπως λένε στους καθηγητές τους, κυρίως για οικονομικούς λόγους», εξηγεί ο κ. Καραμπίνης.

Οι γραμματείες μαθαίνουν πόσοι θα φύγουν όταν κάνουν την διαγραφή

Στις γραμματείες των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης δεν υπήρχε ενημέρωση αναφορικά με τον αριθμό των φοιτητών που αιτήθηκαν μετεγγραφή ή αυτών που περιλαμβάνονται στους πίνακες των επιλεγέντων. Ο λόγος είναι η ηλεκτρονική διαδικασία, με τις αιτήσεις να αποστέλλονται απευθείας στο υπουργείο. Όπως χαρακτηριστικά είπε στο «Ε» η προϊσταμένη της Γραμματείας, κα Ιωακειμίδου, «μαθαίνουμε ποιοι και πόσοι φοιτητές θα αποχωρήσουν, όταν έρχονται στην γραμματεία για την διαγραφή τους». Σημειώνεται ότι τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, οι δικαιούχοι μετεγγραφών μεταξύ των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας έμαθαν τελικά μόλις χθες σε ποιο τμήμα θα φοιτήσουν. Και όλα αυτά ενώ στα περισσότερα τμήματα ξεκινά η εξεταστική περίοδος. Όπως μας ενημέρωσε η κα Ιωακειμίδου, η διαδικασία των μετεγγραφών ολοκληρωνόταν συνήθως πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, ώστε οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να έχουν την δυνατότητα και τον χρόνο για την μετεγκατάσταση των φοιτητών. Η καθυστέρηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού ο πίνακας που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας αφορά μόνο της μετεγγραφές από την κανονική διαδικασία και όχι τις κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις.

Έχει ‘’δρόμο’’ ακόμη η ολοκλήρωση της διαδικασίας

Το υπουργείο Παιδείας, μετά την αποστολή των ΑΦΜ των αιτούντων μετεγγραφής στο υπουργείο Οικονομικών, ανέμενε απάντηση προκειμένου να προχωρήσει στην ανακοίνωση των ονομάτων των φοιτητών των οποίων εγκρίνεται η αίτηση μετεγγραφής. Η προθεσμία των αιτήσεων είχε λήξει από τις 16 Νοεμβρίου. Η διαδικασία στο επόμενο στάδιο ορίζει ότι ο υπουργός Παιδείας κυρώνει τον πίνακα με την επιφύλαξη του ελέγχου των δικαιολογητικών που οι επιτυχόντες δεσμεύτηκαν στην αίτησή τους να καταθέσουν προκειμένου να ελεγχθούν στα ΑΕΙ υποδοχής τους. Η απόφαση αυτή του υπουργού, για την κύρωση του πίνακα των επιτυχόντων ανά σχολή ή τμήμα, κοινοποιείται στη συνέχεια στις γραμματείες των σχολών/τμημάτων των ανωτάτων ιδρυμάτων και εντός πέντε ημερών από τη στιγμή που οι σχολές/τμήματα παραλάβουν τους πίνακες των δικαιούχων μετεγγραφής, υποχρεούνται να ανακοινώσουν τις ημερομηνίες που θα δεχθούν τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής καταθέτουν προσωπικά ή μέσω νομίμως εξουσιοδοτούμενου εκπροσώπου τους στη γραμματεία του τμήματος υποδοχής τους όλα τα δικαιολογητικά που είχαν δεσμευτεί με την αίτησή τους ότι θα υποβάλουν. Η διάρκεια υποβολής των δικαιολογητικών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ εργάσιμες ημέρες.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …