Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Και η Ξάνθη ενώνει τη φωνή της ενάντια στο φράχτη και το σπαραγμό στο Αιγαίο

Και η Ξάνθη ενώνει τη φωνή της ενάντια στο φράχτη και το σπαραγμό στο Αιγαίο

0
prosfyges karavani

23 και 24 Ιανουαρίου διοργανώνεται νέα διεθνής δράση και από τις δύο πλευρές των συνόρων με διεθνείς αντιπροσωπείες

Κάλεσμα από την ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης στις κινητοποιήσεις: «Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να υποδεχθεί τους πρόσφυγες»

Νέα δράση με σύνθημα «Όχι άλλα πνιγμένα παιδιά- Ανοιχτά σύνορα- Να πέσει ο φράχτης στον Έβρο- Σταματήστε τους βομβαρδισμούς» διοργανώνεται στις 23 και 24 Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο.

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) έχει οργανωτικό ρόλο και καλεί σε μια σειρά από δράσεις που θα λάβουν χώρα σε Καλαί, Λαμπεντούζα, Κωνταντινούπολη και τα Ύψαλα με σκοπό να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε στα μέσα του Οκτωβρίου σε συντονισμό με πολλά αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά κινήματα της Ευρώπης και παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όσο συνεχίζουν αμείωτες οι μεταναστευτικές ροές και η Ευρώπη παραμένει διστακτική ακόμη και αρνητική στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, με κράτη μέλη να κλείνουν τα σύνορά τους και την Τουρκία να μην αναλαμβάνει δυναμικές πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του φαινομένου και τον περιορισμό της δράσης των διακινητών.

Η Ευρώπη πρέπει να υπηρετήσει το σκοπό της, να στηρίξει τα κοινά σύνορα

Ο Παντελής Αποστολίδης, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης μας ενημερώνει για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων και το κάλεσμα που απευθύνεται στους πολίτες για να συμμετέχουν. Δάσκαλοι και καθηγητές της Ξάνθης βρίσκονται στο πλευρό τους, ενώ αναμένεται να στηρίξει ενεργά και ο σύλλογος φοιτητών της Πολυτεχνικής.

Ο ίδιος εξηγεί ότι το βασικό πλαίσιο είναι το μήνυμα προς την Ευρώπη, που οφείλει να επιστρέψει στα δομικά στοιχεία που οδήγησαν τη δημιουργία της και πέρα από την οικονομική ενοποίηση να εκπληρώσει την έννοια των κοινών συνόρων για την οποία ιδρύθηκε. «Αυτή η αντίφαση συνεχίζει να υφίσταται. Οι χώρες της ΕΕ βάζουν περιορισμούς στις μεταναστευτικές ροές, ενώ κάποια κοινοβούλια παίρνουν αποφάσεις για βομβαρδισμούς», σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας ότι και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που αναδείχθηκε από μία αριστερή βάση που βρέθηκε μέσα στο αντιρατσιστικό κίνημα, με την πολιτική της συμβαδίζει απολύτως με τις επιταγές της ΕΕ και την πολιτική της Ευρώπης-φρούριο. Πάντως, σχολιάζει με αισιόδοξο τρόπο το ρεύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε στη χώρα μας από τους πολίτες, αναφορικά με τη στάση τους και τη συγκινητική ανταπόκρισή τους στο δράμα των προσφύγων.

Ο Παντελής Αποστολίδης στο ερώτημα τι θα γίνει χωρίς το φράχτη, χωρίς έλεγχο και χωρίς περιορισμούς απαντά ότι το ερώτημα «πόσους πρόσφυγες αντέχουμε» τίθεται από την άρχουσα τάξη και αποτελεί μία προσπάθεια να διαιρεθούμε. «Η απάντηση είναι όλοι μαζί μπορούμε. Η Ευρώπη έχει εξαιρετικά πλούσια κράτη με τεράστιες δυνατότητες και μπορούμε να απορροφήσουμε τα κύματα των προσφύγων», σημειώνει, προσθέτοντας καταληκτικά «άλλωστε αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται έχουν ζήσει τις αραβικές επαναστάσεις. Ξέρουν τι σημαίνει καταστολή και ποιοι πραγματικά είναι απέναντί τους».

Διήμερο με αντιρατσιστικές συζητήσεις, διαδήλωση και πορεία

Στο πλαίσιο του διημέρου, το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στις 12 μμ τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης για την Αλεξανδρούπολη. Στις 3 μμ θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης και στις 6 μμ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση- συζήτηση με τη συμμετοχή διεθνών αντιπροσωπειών στο δημοτικό θέατρο της πόλης.

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου στις 12 μμ τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν για τους Κήπους ή το φράχτη, όπου θα λάβει χώρα το συλλαλητήριο. Η επιστροφή στην Ξάνθη θα είναι περίπου στις 6 μμ. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση και στα Ύψαλα, ενώ αποφασίστηκε ανάλογη διαδήλωση και στη Σμύρνη απ’ όπου αναχωρεί ο κύριος όγκος των προσφύγων.

Τιμή εισιτηρίου για όλες τις μετακινήσεις 10 ευρώ (δωρεάν διανυκτέρευση). Πληροφορίες και κράτηση θέσης στο: 6987745669

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …