Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Βροχή» αγωγών στο δήμο για τα αδέσποτα

«Βροχή» αγωγών στο δήμο για τα αδέσποτα

0
oikonmiki noe15

Ένα προσωρινό καταφύγιο αδέσποτων σε οικόπεδο του δήμου σκέφτεται να κάνει ο δήμαρχος – Δημοπρατείται το Κυνοκομείο

Άλλαξε μετά από ένσταση που έγινε δεκτή, η εταιρεία στον διαγωνισμό για την ασφάλιση της περιουσίας του δήμου

Ομόφωνα και με συνοπτικές διαδικασίες λόγω του διαδικαστικού τους χαρακτήρα εγκρίθηκαν τα 18 θέματα της τελευταίας Οικονομικής Επιτροπής του 2015 που συνεδρίασε την Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι. Μοναδική εξαίρεση ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευση που ψήφισε λευκό στο 9ο θέμα που αφορούσε τροποποίηση προϋπολογισμού για μικροδαπάνες και αυτό εκ θέσεως επειδή δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό.

Άλλαξε η εταιρεία στον διαγωνισμό για την ασφάλιση της περιουσίας του δήμου

Σ’ ότι αφορά τα θέματα ημερήσιας διάταξης άξιο αναφοράς είναι ότι εγκρίθηκε ομόφωνα η επανάληψη του διαγωνισμού ανάθεσης υπηρεσιών φύλαξης για τις Παιδικές Χαρές του δήμου, καθώς κηρύχθηκε άγονος(2ο θέμα) και επίσης ότι η αρμόδια επιτροπή έκανε δεκτή την ένσταση που έκανε η δεύτερη πλειοδοτούσα εταιρεία στον διαγωνισμό για την ασφάλιση κινητής και ακίνητης περιουσίας του δήμου. Συγκεκριμένα η ένσταση αφορούσε την αποδοχή του όρου της αστικής ευθύνης που συμπεριλήφθηκε εκ των υστέρων και έτσι ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε σ’ αυτή την εταιρεία με 37.000 ευρώ έναντι 59.000 ευρώ της πρώτης(3ο θέμα). Ακολούθως, βρέθηκε τρόπος για να πληρωθεί η ΔΕΗ γι έργα ενίσχυσης της ισχύος στο δημαρχείο και συγκεκριμένα μέσω των τραπεζών. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα πρόεκυψε από τα capital controls και απασχόλησε την προηγούμενη Οικονομική επιτροπή.

Oι στρεβλώσεις που βλάπτουν σοβαρά τον ιδιωτικό τομέα

Ένα εξόχως σοβαρό θέμα που δημιουργείται από τις στρεβλώσεις του συστήματος είσπραξης των εσόδων του κράτους με ευθύνη της Γ. Γραμματείας Εσόδων επισημάνθηκε στην Οικονομική Επιτροπή με αφορμή το 10ο θέμα που αφορούσε ανάληψη υποχρεώσεων του 2015. Όπως αναφέρθηκε από το δήμαρχο και με μια δόση μομφής για την κεντρική εξουσία ο δήμος κόβει εντάλματα δαπανών για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του σε ιδιώτες όμως αυτοί δεν μπορούν να τα εισπράξουν γιατί δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα αν τύχει και χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία για παράδειγμα. Οπότε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος καθώς και το κράτος χάνει έσοδα που θα μπορούσε να εισπράξει αν ο ιδιώτης έπαιρνε τα λεφτά του από το δήμο και ο ιδιώτης χάνει τα λεφτά του αφού παραγράφονται και ο δήμος δεν εκπληρώνει της υποχρεώσεις του!

Προβληματισμός για τα αδέσποτα

Τέλος ένα άλλο μεγάλο θέμα για το δήμο μας απασχόλησε την Οικονομική εξ αφορμής ενός θέματος που αφορούσε αγωγή δημότη ο οποίος ενώ οδηγούσε δίκυκλο έπεσε και τραυματίστηκε επειδή του όρμησαν αδέσποτα σκυλιά και τώρα στρέφεται εναντίον του δήμου. Όπως εξήγησε ο δικηγόρος του δήμου κ. Λάμπρου ο δήμος δέχεται πληθώρα αγωγών για ανάλογες περιπτώσεις. Ο Ηλίας Βασιλούδης ωστόσο έθεσε επιτακτικά το θέμα των αδέσποτων τονίζοντας επί λέξει: «Δείτε τι θα κάνετε με τα σκυλιά… όλη η πόλη φωνάζει…»! Παράλληλα πρότεινε να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης στα παιδιά από τα σχολεία και μέσω των ΜΜΕ για τη διαχείριση των αδέσποτων και τι προβλέπει ο νόμος ενώ επίσης να ενταθούν τα μέτρα αστυνόμευσης και να μπουν πρόστιμα όπως ορίζει ο νόμος σε ιδιοκτήτες δεσποζόμενων σκύλων που τα έχουν παρατήσει. Τόνισε δε πως έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ζώων που τα παρατούν στο δρόμο. Ο δήμαρχος ανέφερε πως ο νόμος δεν δίνει πολλά περιθώρια στο δήμο στο θέμα της διαχείριση των αδέσποτων καθώς πρέπει αυτά αφού συλλεχτούν κατόπιν καταγγελίας, στειρώνονται και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθερα. Είπε δε ότι σύντομα θα δημοπρατηθεί το Κυνοκομείο και πως εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει σε οικόπεδο του δήμου ένα προσωρινό καταφύγιο με ταϊστρες και ποτίστρες και δύο φύλακες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…