Το 2015 ήταν η χρονιά της μεγάλης χίμαιρας και του διχασμού. Ευχόμαστε το 2016 να είναι το ακριβώς αντίθετο: Η χρονιά της ωριμότητας και της ομόνοιας!
Καλή Χρονιά
Σε μια πολύ άσχημη χρονιά που υπήρξε το 2015, με πόση διάθεση κανείς να ευχηθεί το 2016 να’ ναι καλό; Κι επιτέλους, οι ευχές του απλού πολίτη όσο καλοπροαίρετες κι αν είναι, λίγη αξία έχουν.
Διότι τη ζωή άλλοι την κανονίζουν, άλλοι αποφασίζουν. Αυτοί που νομοθετούν, αυτοί που κυβερνούν. Από αυτούς εκπορεύονται όλα, αυτοί καθορίζουν θετικά ή αρνητικά.
Τέλος πάντων, εμείς οι άλλοι, αισιοδοξούμε, ελπίζουμε στο καλύτερο, αγωνιζόμαστε γι’ αυτό. Γι’ αυτό και οι ευχές μας είναι θετικές, είναι παρήγορες κι ελπιδοφόρες.
-Καλή χρονιά λοιπόν το 2016 για όλους έστω και με αστερίσκους.
Γ.Δ.
2015: Η χρονιά της μεγάλης εξαπάτησης
Είπαν: «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» – Έκαναν: Απελευθέρωση πλειστηριασμών και για την 1η κατοικία
Είπαν: Δημιούργησαν το κίνημα «Δεν πληρώνω» – Έκαναν: Ειδοποιητήρια και κατασχέσεις για όσους δεν πλήρωσαν την εφορία τα προηγούμενα έτη.
Είπαν: «Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί» – Έκαναν: Ο ΕΝΦΙΑ εισπράττεται κανονικά με τις ίδιες αντικειμενικές.
Είπαν: «Θα καταργήσουμε το Μνημόνιο με ένα Νόμο και ένα Άρθρο» – Έκαναν: 3ο Μνημόνιο με υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου
Είπαν: «Οι τράπεζες δεν θα κλείσουν. Ούτε μία στο εκατομμύριο για capital controls»- Έκαναν: Έκλεισαν τις τράπεζες και επέβαλαν capital controls
Είπαν: «Θα δώσουμε 13η σύνταξη» – Έκαναν: Δεν δίνουν 13η σύνταξη και μειώνουν 20% τις επικουρικές.
Είπαν: «Θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ» – Έκαναν: Βούλιαξαν την οικονομία και χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι έχασαν τη δουλειά τους ή μειώθηκε ο μισθός τους.
Νέες ιδέες χρειάζονται
Οι εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη Ν.Δ. να αναδιοργανωθεί και να περάσει μπροστά στις δημοσκοπήσεις διεκδικώντας ξανά την εξουσία. Αρκεί ο νέος αρχηγός να αντιληφθεί ότι στόχος του κόμματος δεν είναι πλέον η αυτοδυναμία – αυτή πέθανε μαζί με το «λεφτά υπάρχουν» – αλλά η συνεργασία σε νέες βάσεις με φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Αυτό δηλαδή που μέσα στην… οίησή του δεν κατάλαβε ο κ. Τσίπρας τον Σεπτέμβριο και εγκλωβίστηκε με τους ψεκασμένους.
Γ.Δ.
Αμηχανία και Απορία
Είμαστε τώρα στη στιγμή της μέγιστης απορίας και αμηχανίας. Σαν η Ελλάδα να κοιτά γύρω της, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ισπανία και να αναρωτιέται: «Τώρα, εγώ είμαι ο λεβέντης ή ο ηλίθιος της υπόθεσης; Πώς αυτοί βγήκαν από τα Μνημόνια και εγώ έχω άλλα 3 χρόνια;»
Σαν η Ελλάδα κοιτά τον εαυτό της και να ψυχοπλακώνεται από την προϊούσα παρακμή που διαπιστώνει παντού. Μία χώρα ειδικών αναγκών. Ένα αποτυχημένο κράτος. Το τραπεζικό σύστημα, ύστερα από την εγκληματική πολιτική των Βαρουφάκη-Τσίπρα, να εκποιείται για 5 δις σε άγνωστους ξένους αγνώστων προθέσεων.
Η διαχείριση του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού να καταλήγει σε ένα επικίνδυνο φιάσκο. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε επιτύχει τον παλαιό στρατηγικό της στόχο, να γίνουν τα σύνορα της σύνορα της Ευρώπης, επιδόθηκε να κάνει ιδεολογικά μαθήματα στους Ευρωπαίους. Αποτέλεσμα; Έχασε το πλεονέκτημα στην Τουρκία, επιδείνωσε το Μεταναστευτικό στο εσωτερικό της και βρέθηκε για άλλη μια φορά λοιδορούμενη στα όρια του Grexit, από τη Σένγκεν αυτή τη φορά.
Ας μην έχουμε πολλές αμφιβολίες. Σε μια περίοδο που το «νέο» αποδείχθηκε παλαιότερο του παλαιού και απίστευτα πιο ανίκανο, αυτό που κρατάει ακόμα όρθια τη χώρα είναι η λοιδορηθείσα «παλαιά Ελλάδα της Μεταπολίτευσης», το δημοκρατικό κεκτημένο, οι πολιτικές – θεσμικές ρουτίνες που καθιέρωσε, το αίσθημα εθνικής ευθύνης που έδειξε ένα κρίσιμο τμήμα του πολιτικού προσωπικού.
Πολύ ωραία
«Κανένα φιλέτο της ελληνικής περιουσίας που όλα έχουν φτιαχτεί με αίμα και ιδρώτα, δεν πρέπει να δοθεί στους ξένους τυχοδιώκτες για ένα πιάτο φαΐ! ΥΠΑΡΧΟΥΝ πληροφορίες ότι τα περισσότερα από τα «κόκκινα» δάνεια, επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά αξίας γύρω στα ΕΚΑΤΟ δισεκατομμύρια ευρώ, κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων της τρόικας και του ΔΝΤ, πρόκειται να δοθούν Μπιρ-παρά, σε τυχοδιωτικά κερδοσκοπικά FUNDS, ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ, δηλαδή στο 15 με 20% της ονομαστικής τους αξίας!»
Αυτά γράφει ο κ. Κουρής στο kontranews.gr, ο εγγυητής της «αριστερής διακυβέρνησης». Πολύ ωραία τα λέει ο αρχιερέας του λαϊκισμού. Μόνο που κι έτσι συνέβησαν…
Κ.Η.
Με 1,5 εκατ. ανέργους δεν πας μακριά
«Δεν μπορεί να πάει μακριά μια κυβέρνηση της αριστεράς με 1,5 εκατ. ανέργους». Αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «δεν μπορεί να πάει μακριά μια κυβέρνηση της αριστεράς με 1,5 εκ. ανέργους. Το μόνο σίγουρο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το ΕΣΠΑ και όλα τα άλλα πρέπει να τα επινοήσεις».
Γ.Δ.
Αντίθετη πορεία
Η δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται χωρίς να έχουν ακόμη ψηφιστεί ο ασφαλιστικός Αρμαγεδδώνας και η αύξηση φορολογίας των αγροτών. Και ενώ τα προβλήματα διακυβέρνησης αναμένεται να οξυνθούν περαιτέρω λόγω του Μεταναστευτικού αλλά και της νέας βουτιάς της οικονομίας στην ύφεση και στην αποβιομηχάνιση το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Τα μνημόνια ροκανίζουν τις κυβερνήσεις που τα ψηφίζουν. Και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση. Ο κ. Τσίπρας έχει μια χαραμάδα ελπίδας να ανακάμψει αν υιοθετήσει μια πιο δυναμική φιλελεύθερη ατζέντα γοργών ιδιωτικοποιήσεων, προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων και σοβαρών μεταρρυθμίσεων.
Η απόφασή του ωστόσο να δαπανήσει 150 εκ. ευρώ σε αυξήσεις μισθών 314.000 δημοσίων υπαλλήλων – με ιδιαίτερη μέριμνα για τα στελέχη των υπουργικών γραφείων- δείχνει ότι κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Γ.Δ.
Δύο μόλις λέξεις
Κι όμως η μοίρα της Ελλάδας θα ήταν πολύ διαφορετική αν στις 29 Δεκεμβρίου του 2014 κυριαρχούσαν μέσα στη βουλή δύο μαγικές λέξεις : ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ.
Ποια θα ήταν η σημερινή εικόνα; Το 2015 θα έκλεινε με ανάπτυξη (τουλάχιστον) 3%! Η ανεργία θα είχε υποχωρήσει στο 22%, δηλαδή 300.000 συμπολίτες μας θα είχαν ήδη βρει δουλειά! Η Ελλάδα θα είχε βγει οριστικά από τα μνημόνια, θα αξιοποιούσε το φτηνό χρήμα του Ντράγκι, το ζεστό πακέτο Γιούνκερ και θα δανειζόταν από τις Αγορές. Η οικονομία θα συνέχιζε να μην παράγει ελλείμματα αλλά πρωτογενή και δημοσιονομικά πλεονάσματα. Η αξιοπιστία της χώρας μας θα είχε αποκατασταθεί πλήρως στο εξωτερικό και οι ελληνικές εταιρίες θα δανείζονταν φτηνότερα, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά τους. Οι καταθέσεις των Ελλήνων θα βρίσκονταν ασφαλείς στις τράπεζες κι όχι σε σεντούκια και στρώματα. Το Ελληνικό δημόσιο θα ήταν κατά 30 δις πλουσιότερο από τις μετοχές των τραπεζών, αξίες που εξαϋλώθηκαν από την ανακεφαλαιοποίηση του κ. Τσίπρα και οι τράπεζες μας θα συνέχισαν να κυριαρχούν στα Βαλκάνια.
Ο ΕΝΦΙΑ θα ήταν χαμηλότερος κατά 20%, η έκτακτη εισφορά θα ήταν χαμηλότερη κατά 30%, οι φόροι επιχειρήσεων θα βρίσκονταν στο 25% από 29% που είναι σήμερα, οι ασφαλιστικές εισφορές θα ήταν χαμηλότερες, οι φόροι στην εστίαση και τα νησιά θα ήταν κατά 10% χαμηλότεροι. Και το σημαντικότερο, δεν θα είχαμε μπλέξει με τα εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα, μέσω της ανεύθυνης πολιτικής ανοικτών συνόρων της κυρίας Τασίας και του ΣΥΡΙΖΑ
Τόσο διαφορετική θα ήταν λοιπόν η μοίρα μας και η μοίρα της πατρίδας μας αν το πολιτικό μας σύστημα πριν ένα χρόνο ομονοούσε σ΄ αυτές τις δύο μαγικές λέξεις: ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ!
Αυτοί που απουσίασαν από τη Βουλή
Ναι, μερικοί πολιτικοί μας έχουν πλάκα. Δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα να ψηφίσουν μνημόνια, μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις υπαλλήλων. Όμως να, δίστασαν μπροστά στη μοναδική νομοθετική πράξη που έχει να κάνει με την αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων. Αύριο, όμως, θα ισχυριστούν ότι θέλουν να αλλάξουν τη χώρα, συμβαδίζοντας με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Ανοησίες.
Η Φώφη Γεννηματά απουσίαζε από τη Βουλή, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απουσίαζε και αυτός, είπε να τιμήσει τα μουστάκια του. Αλλά και ο Αδωνις, μακριά. Μην τυχόν και προκαλέσουμε τους πελάτες μας. Όμως οι ηγέτες φτιάχνονται από το υλικό των υπερβάσεων, όχι από την εύκαμπτη ύλη των συμβιβασμών τους. Τουλάχιστον εκείνοι που καταψήφισαν, θα βρεθούν κάποια στιγμή αντιμέτωποι με τη χλεύη ή, έστω, την κριτική. Θα έχουν ένα επιχείρημα, περί παραδόσεων και ηθικής, να βγάλουν από την τσέπη και ας είναι της πλάκας.
Οι απόντες; Τι θα πουν οι απόντες; Θα πουν ότι ψήφισαν υπέρ της επιβολής προστίμων στη χώρα; Δεν θα πουν τίποτα. Το πολύ να ψελλίσουν κάτι περί σεβασμού στις αναστολές που θέτει η κοινωνική ηθική. Καλύτερα, όμως, να μη μιλήσουν καθόλου.
Στη Βουλή, αγαπητοί, είστε για να ομιλείτε, όχι για να καταπίνετε τη γλώσσα σας. Η σιωπή δεν αποτελεί πολιτική στάση. Αποτελεί ελιγμό, ενίοτε γλοιώδη.
Κ.Γ.
Μια πολυτάραχη χρονιά μας αποχαιρετά..
Τι χρονιά κι αυτή… Και τι δεν ζήσαμε… Και τι δεν είδαν τα ματάκια μας! Είδαμε ένα αριστερό κόμμα να συγκυβερνά με ένα πολύ δεξιό κόμμα. Είδαμε ένα πρωθυπουργό να μας οδηγεί τρεις φορές στις κάλπες, είδαμε να ψηφίζουμε ΟΧΙ και να κερδίζει το ΝΑΙ. Μετά από μήνες διαπραγμάτευση και το σώου του Βαρουφάκη τελικά υπογράφηκε τρίτο μνημόνιο και είπαμε κι ευχαριστώ. Καθίσαμε ατέλειωτες ώρες στην ουρά των ΑΤΜ αλλά παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ ξανακέρδισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αναμφίβολα ήταν η χρονιά του Αλέξη Τσίπρα αλλά και η χρονιά που δακρύσαμε για τους χιλιάδες Αιλάν που πνίγηκαν στο Αιγαίο. Το 2015 φεύγει παίρνοντας μαζί του πολλές προσδοκίες μας που αποδείχθηκαν ψευδαισθήσεις…
Μ.Ξ.