-2 κιλά πατάτες
-500γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, ολόκληρα και καθαρισμένα
-100ml ελαιόλαδο
-½ φλιτζάνι πετιμέζι
-1½ φλιτζάνι ντομάτες λιαστές πολτοποιημένες, καλά στραγγισμένες
-1 λίτρο ζωμό λαχανικών
-1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο ή ξερό
-1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
-½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
-1½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 10 – 12 λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά. Τις στραγγίζετε και τις ξεφλουδίζετε αν δεν είναι βιολογικές. Τις κόβετε σε κομμάτια, κυδωνάτες. Αν έχετε βιολογικές μικρές πατατούλες τις αφήνετε ολόκληρες με τη φλούδα τους.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε τα κρεμμυδάκια και προσθέτετε νερό μέχρι που σχεδόν να τα καλύψει και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τις λιαστές ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να σωθεί το νερό και αποσύρετε από τη φωτιά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Βάζετε τις πατάτες και το μίγμα των κρεμμυδιών σε μια μέτρια γάστρα (ή σε ένα βαθύ πυρίμαχο ταψί), προσθέτετε το ζωμό, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και το μπαχάρι και ανακατεύετε. Κλείνετε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνετε για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή κρύο.