Σχόλια 18/12/15

0
Η ΣΥΡΙΖΑTOURS περιφέρει τους μετανάστες από γήπεδο σε γήπεδο. Από το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ στο Χόκει κ.ο.κ. Το σχέδιο είναι μέχρι να φύγουν από τη χώρα να… δοκιμάσουν όλα τα αθλήματα!


Κινήσεις χωρίς πρόγραμμα
Το ελληνικό κράτος ξόδεψε δις ευρώ για να φτιάξει τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα. Χρήματα που πλήρωσε βέβαια ο Έλληνας φορολογούμενος (τέλος πάντων, όσοι πληρώνουν φόρους).
Ε, λοιπόν αυτοί οι χώροι θ’ αξιοποιηθούν για να στεγάσουν διάφορους πρόσφυγες! Από Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, θα μεταβληθούν σε χώρους ύπνου και άλλων δραστηριοτήτων. Πάντα προσωρινά. Διότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει τη μεταφορά τους στο πρώην αεροδρόμιο, στο Παλαιό Φάληρο. Το καλύτερο οικόπεδο της Αττικής για να στεγαστούν οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι απόκληροι.
Γ.Δ.


Είναι δικαίωμα των επιχειρήσεων;
Πολύς λόγος έγινε πρόσφατα για ορισμένο αριθμό απολύσεων εργαζομένων σε τοπική επιχείρηση. Το θέμα μάλιστα απέκτησε και υπουργικό ενδιαφέρον εξαιτίας εμπλοκής των κυβερνητικών βουλευτών.
Η υπόθεση βέβαια, τώρα που καταλάγιασε, έχει και μια άλλη πλευρά εκτός αυτής των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, σε όλον τον κόσμο, κυρίως τον Δυτικό με νόμους και αρχές ως προς το Εργατικό Δίκαιο, προστατεύει ως ένα βαθμό τον εργαζόμενο ως προς μια σειρά δικαιωμάτων, δίνει όμως δικαιώματα και στον εργοδότη.
Ένα δε από αυτά, είναι το δικαίωμα όταν κρίνει ότι η επιχείρηση για διάφορους λόγους έχει ανάγκη να απολύσει κάποιον αριθμό εργαζομένων, να το κάνει αφού εκπληρώσει τις κείμενες υποχρεώσεις αποζημίωσης.
Αυτό δεν είναι κάτι νέο. Εκατοντάδες χρόνια ισχύει και εφαρμόζεται για να μπορεί η επιχείρηση να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς και τις δικές της. Όπως προσλαμβάνει όταν έχει παραγωγή, έτσι μπορεί να απολύει όταν μειώνει παραγωγή, αλλάζει τρόπο και μέσα παραγωγής και άλλα.
Αυτά τα απλά που παγκοσμίως εφαρμόζονται στον ελεύθερο κόσμο «ξέχασαν» κάποοι και φωνασκούσαν άδικα και χωρίς να έχουν δίκιο.
Γ.Δ.


Ή όλοι ή κανένας;
Πριν αρκετά χρόνια, στην Πάτρα, τόσο στην Πειραϊκή-Πατραϊκή όσο και στην Good Year έγιναν απεργιακές κινητοποιήσεις από τα σωματεία των βιομηχανιών. Αιτία κάποιες, λίγες, απολύσεις εργαζομένων. Αντί λοιπόν να επικρατήσει η λογική και η αντίληψη του μέτρου, τα Σωματεία κήρυξαν απεργίες με σύνθημα «ή όλοι (να επιστρέψουν στη δουλειά τους) ή κανένας».
Το αποτέλεσμα; Η Πειραϊκή-Πατραϊκή έκλεισε οριστικά και η Good Year με τα λάστιχα αυτοκινήτων, έφυγε από την Πάτρα για άλλη χώρα.
Δίδαγμα; Συζήτηση, αμοιβαία εμπιστοσύνη, κατανόηση. Οι ακραίες θέσεις ποτέ δεν οδήγησαν σε λύση. Αυτό ας το θυμούνται οι εργαζόμενοι και κυρίως οι συνδικαλιστές.
Γ.Δ.


ΠΟΠΕΚ: Φόροι το 67,16% της τιμής
Πλήρως αντίθετη στο ενδεχόμενο να αυξηθεί η φορολόγηση των καυσίμων προκειμένου να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, δηλώνει ότι είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).
Σε ανακοίνωση της η ομοσπονδία σημειώνει ότι «οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδη, ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να αυξήσει τους φόρους στα καύσιμα, σε αντιστάθμισμα των χαμηλών τελών κυκλοφορίας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι έγιναν από χιουμοριστική διάθεση». «Σήμερα το 67,16% στη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι φόροι, που βρίσκονται ήδη 86% πάνω από την χαμηλότερη φορολόγηση που επιτρέπεται από την Οδηγία 2003/96 της Ε.Ε.», σημειώνει π ΠΟΠΕΚ
Γ.Π.


Παροιμίες
Ακούω τον Καμένο και σκέφτομαι πόσο σωστή είναι η παροιμία: «όταν ανέβει ψηλά η μαϊμού δείχνει τον πισινό της”. Ας όψεται ο Τσίπρας που τον όρισε να έχει ρόλο καθοριστικό στην κρίσιμη αυτή στιγμή της χώρας. Εδώ όμως ταιριάζει η άλλη παροιμία: «Κύλισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι».
Γ.Λ.


ΔΝΤ: Κάναμε λάθος με την Ελλάδα…
Τόσα απλά παραδέχτηκε το ΔΝΤ ότι έκανε λάθος με την χώρα μας … ότι τη θυσίασε στο βωμό της Ευρωζώνης! Ότι έπρεπε να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους από το 2010 και δεν την έκανε γιατί αυτό που φοβόταν ήταν να μην επηρεάσει τις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρώπης… «Όταν έγινε τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους, αυτή ήρθε πολύ αργά και ήταν πολύ λίγη. Όταν τελικά αποφασίσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα (PSI) το ‘κούρεμα’ ήταν μεγάλο για τους πιστωτές σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις, αλλά την ίδια στιγμή είχαν αυξηθεί και οι πιθανότητες να αποδειχθεί ανεπαρκές για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους» αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.
Κάναμε λάθος …έτσι απλά και εμείς τα πειραματόζωα! Και τόσες ζωές χαμένες από αυτοκτονίες και τόση δυστυχία, φτώχεια, ανεργία!
Κι ούτε μια συγγνώμη προς αυτό τον λαό που υπέφερε και υποφέρει από τα λάθη τους!
Μ.Ξ.


Τα της ΝΔ

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων στην ΝΔ καθώς λίγες μόνο μέρες έμειναν για τις εκλογές της Κυριακής (αν βέβαια γίνουν!). Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά και οι εταιρείες στοιχημάτων θα παιχτεί ντέρμπι μεταξύ Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα και θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος που πιθανότατα θα γίνει μετά τις γιορτές. Πάντως τα συντροφικά «μαχαιρώματα» δίνουν και παίρνουν με αποτέλεσμα το κόμμα να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Είναι λοιπόν ένα ζήτημα αν θα μπορέσει μετά να συνενώσει τα κομμάτια της η ΝΔ ή θα πάρει καθένας από ένα κομμάτι και θα πάρει δρόμο… Ακούγονται πολλά… και για παράδειγμα ότι μετά τις εκλογές θα προκύψουν κι άλλα κόμματα… μέχρι ότι θα κάνουν κόμμα ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο! Γεγονός είναι ότι οι δύο τέως πρωθυπουργοί Σαμαράς – Καραμανλής φανερά τουλάχιστον δεν παίρνουν θέση αλλά είναι βέβαιο ότι κινούν τα νήματα…
Μ.Ξ.


Υπνοβατώντας πορευόμεθα
Μπορεί να μην είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά ο λόγος του είχε και έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, αποτελώντας μία από τις πλέον εναργείς φωνές μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, γεγονός που παραδέχονται ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Σε πρόσφατή παρέμβασή του ανέφερε τα εξής χαρακτηριστικά: «Δίνουμε την εντύπωση μιας χώρας που, υπνοβατώντας προς το αντιμνημονιακό όνειρο, έπεσε στην παγίδα του τρίτου μνημονίου και τώρα νομίζει ότι ετοιμάζει χαρακώματα για νέες μάχες ενώ απλώς σκάβει για να θάψει ψευδαισθήσεις. Όλο αυτό το σκηνικό θυμίζει πολεμικές τεχνικές του 1915-16, δηλαδή δεν έχει καμία σχέση με τις απαιτήσεις της εποχής μας και δεν εφάπτεται με το μέλλον. Τώρα πια δεν αρκεί η εφαρμογή του μνημονίου με πείσμα που εκλαμβάνεται ως πίστη, ως δείγμα πως δήθεν η κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο, έστω με καθυστέρηση και με μεγάλο πρόσθετο κόστος. Μακάρι να ήταν τόσο απλή η λύση στο ελληνικό ζήτημα. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση τροφοδοτεί την κατάσταση της στασιμοχρεοκοπίας, για την οποία μίλησα πριν λίγο καιρό. Το σύρσιμο χωρίς βύθιση αλλά και χωρίς απογείωση. Δεν είναι αυτό το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης». Επίκαιρο, αν αναλογιστούμε ότι η κυβέρνηση μόλις χθες ανέκρουσε πρύμναν αναφορικά με το πολυδιαφημιζόμενο ‘’παράλληλο πρόγραμμα’’. Μία ακόμη ουτοπική υπόσχεση που κάνει την χώρα να μοιάζει ότι ζει σε… παράλληλο σύμπαν.
Χ.Δ.


Καύση νεκρών; Μακριά από μας!
Δεν θα περίμενε κανείς κάποια διαφορετική αντίδραση από τους τοπικούς άρχοντες στο θέμα της καύσης των νεκρών, για το οποίο τόση συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα. Ακόμη και νομικοί, που αναγνωρίζουν ότι είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα και ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε κανένα συνταγματικό κώλυμα στην διευθέτηση του θέματος, το βλέπουν με καχυποψία, θεωρώντας ότι έρχεται να θίξει παραδόσεις αιώνων. Ως επιχείρημα προβάλλουν κάποιοι ότι πολλοί θα επιλέγουν τον τρόπο αυτό, αντί για την καθιερωμένη ταφή με όλα τα συμπαρομαρτούντα και όλο το δίκτυο που εμπλέκεται (Εκκλησία, γραφεία τελετών, δημοτικά κοιμητήρια και άλλα πόσα), για λόγους καθαρά οικονομικούς και όχι πεποιθήσεως. Ακόμη και έτσι να είναι, κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να απαγορεύει και να θέτει εμπόδια στο δικαίωμα προσωπικής διάθεσης του σώματος κάθε ανθρώπου. Η ίδρυση αποτεφρωτηρίων είναι πλέον αποκλειστική υπόθεση των δήμων. Θα ήταν υπερβολικό να το πάμε πιο μακριά και να θέλουμε να επιτραπεί η δημιουργία των αντίστοιχων με το εξωτερικό χώρων σε ιδιώτες. Προς Θεού! Είπαμε να κάνουμε ένα βήμα δημοκρατίας και απομάκρυνσης από χρόνιες αγκυλώσεις, αλλά μην θέλουμε και άλματα. Οι παραδόσεις, ακόμη και για τους περισσότερους που δεν κατανοούν την ουσία τους, έχουν βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία.
Χ.Δ.


Η κόντρα της προσευχής
Στα «μαχαίρια» είναι οι νεολαίες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για το θέμα της προσευχής στα σχολεία, όπου οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης, ενώ οι ΑΝΕΛ εξοργίστηκαν λέγοντας ότι «το ζήτημα της προσευχής στα σχολεία και το μάθημα των θρησκευτικών είναι καλά να μην ανακινείται όταν τα ζητήματα στην Εκπαίδευση είναι τόσα πολλά και σοβαρότατα». Μάλιστα, αναφέρουν ότι η πλειοψηφία της ορθόδοξης ελληνικής κοινωνίας το επιθυμεί και μάλιστα προτείνουν σε όσους δεν θέλουν να προσεύχονται να μην παραβρίσκονται, με το σχόλιο «θα προσευχόμαστε εμείς γι’ αυτούς».
Αυτό είναι ένα πολύ ενδεικτικό δείγμα του χάους στην ιδεολογία ανάμεσα στα δύο κυβερνώντα κόμματα, που πάντως έχουν καταφέρει να διαχειρίζονται τις μείζονες ιδεολογικές διαφωνίες τους με αποσυμφορητική διάθεση μέχρι σήμερα.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …