Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέα αποχή των δικηγόρων από τις 9 έως τις 15 Δεκεμβρίου

Νέα αποχή των δικηγόρων από τις 9 έως τις 15 Δεκεμβρίου

0
dikigoroi-olomeleia

Αντιτίθενται στην εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Κ. Κιούση: «Τεράστιες οι αλλαγές αλλά και οι επιπτώσεις στην άσκηση δικαιωμάτων του πολίτη με τον νέο Κώδικα»

Συνεδριάσε το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, προκειμένου να καθορίσει την στάση του δικηγορικού σώματος ενόψει της επικείμενης εφαρμογής του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που τίθεται σε ισχύ την 1-1-2016 και στον οποίο αντιτίθεται σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας. Στην συνεδρίαση αποφασίστηκε η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τις 9 έως και τις 15 Δεκεμβρίου.

Θετικά βλέπουν οι «θεσμοί» την επανεξέταση διατάξεων του νέου Κώδικα

Στη συνεδρίαση παρέστη ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε πριν από λίγες ημέρες ανταπόκριση των «θεσμών» στα αιτήματα επανεξέτασης διατάξεων του νέου Κώδικα. Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, εκπρόσωποι των «θεσμών» δέχθηκαν να συζητήσουν τα λειτουργικά και πρακτικά προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή του. Ο Υπουργός δέχθηκε στη συνέχεια σωρεία ερωτήσεων και κριτική για τη στάση του υπουργείου στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ τέθηκαν και τα πάγια αιτήματα των δικηγόρων για μειώσεις των παραβόλων και του δικαστικού ενσήμου. Ο κ. Παρασκευόπουλος ζήτησε την άμεση συνδρομή της Ολομέλειας στη σύνταξη ενός αναλυτικού κειμένου με τα προβλήματα που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η υλοποίηση του νέου ΚΠολΔ και επισήμανε ότι όλα τα αιτήματα θα τεθούν προς επεξεργασία σε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα απονομής της Δικαιοσύνης και οργάνωσης των δικαστηρίων.

Απευθείας ενημέρωση των «θεσμών» από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Μετά την αποχώρηση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της Ολομέλειας και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Βασίλης Αλεξανδρής, ενημέρωσε αναλυτικά το σώμα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σχετικά με τον ΚΠολΔ, οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας, το δικηγορικό σώμα ανέλαβε να ενημερώσει απευθείας τους εκπροσώπους των «θεσμών» για τα αδιέξοδα που θα προκαλέσει η εφαρμογή του νέου Κώδικα στα δικαστήρια, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε δικαστές, διοικητικό προσωπικό και υποδομές. Ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι έχει ήδη αποστείλει δύο επιστολές στον Υπουργό Δικαιοσύνης, με τις οποίες επισημαίνει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο Υπουργός να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στον ΚΠολΔ, ώστε να αποκατασταθούν η δίκαιη δίκη και η ταχεία αλλά και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης, που πλήττονται από το νέο Κώδικα. Ανέφερε, επίσης, ότι αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις των Δικηγόρων απεστάλη στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Chris Allen και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δ.Ν.Τ. στο κουαρτέτο Declan Costello και Wes McGrew, αντίστοιχα. Ο κ. Juncker απάντησε ότι η επιστολή διαβιβάσθηκε στον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή για θέματα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Κομισιόν, Fonseca Morillo, και θα υπάρξει σύντομα απάντηση στις προτάσεις του Δικηγορικού Σώματος.

Κ. Κιούση: «Αποδυνάμωση των πολιτών απέναντι στις τράπεζες»

Με την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, υπάρχει φόβος στους δικηγορικούς κύκλους ότι επιχειρείται η αποδυνάμωση του πολίτη απέναντι στις τράπεζες. Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Κική Κιούση, παραβρέθηκε στην συνεδρίαση της Ολομέλειας στην Αθήνα και δήλωσε στο «Ε»: «Προωθείται μία λογική απλοποίησης κατασχέσεων, χωρίς ο πολίτης να μπορεί να προβάλλει όλα αυτά τα οποία του παρέχει ο νόμος, σε κάθε περίπτωση να προλαμβάνει αυτές τις δυσκολίες ή τις ανωμαλίες που μπορεί να έχει μία αναγκαστική εκτέλεση». Η Ολομέλεια, μετά την ανταλλαγή απόψεων, ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση της συντονιστικής επιτροπής για πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου έως και την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, εξουσιοδοτώντας παράλληλα την συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων να συνεδριάσει στις 18 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…