Ημερίδα οικολογικής ευαισθητοποίησης του Europe Direct Ξάνθης για την επανάχρηση, την ανακύκλωση και την μείωση των ρύπων
Γ. Ιντζέ: «Υπάρχει ενδιαφέρον στον μέσο πολίτη, που νοιάζεται να μάθει πώς μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος»
Την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Think Green: Reuse, Recycle, Reduce» που διοργάνωσαν το Europe Direct Ξάνθης, η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος και ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ξάνθης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ξάνθης με την συμμετοχή 6 εισηγητών και 50 και πλέον ενδιαφερομένων.
Τις εισηγήσεις ‘’άνοιξε’’ η κα Γεωργία Θεοδώρα Ιντζέ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Πληροφόρησης του Europe Direct Ξάνθης, η οποία αναφέρθηκε στις πολιτικές, τις πρωτοβουλίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής. Όπως είπε: «Βασικός στόχος της ΕΕ είναι η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, η προστασία της ανθρώπινης υγείας, η συνετή και ορθολογική χρήση φυσικών πόρων και η προώθηση διεθνών μέτρων για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ή περιφερειακών περιβαλλοντικών προβλημάτων. Μια συντονισμένη περιβαλλοντική στρατηγική σε όλη την Ένωση διασφαλίζει συνέργειες και συνοχή μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ και, δεδομένης της σημασίας της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για πολλούς επιχειρηματικούς τομείς, εγγυάται ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις δραστηριότητές τους και αποτρέπει τα εμπόδια που υπονομεύουν την ενιαία αγορά».
Π. Μπότσαρης: Η σημασία της βιώσιμης δόμησης
Στη συνέχεια ο Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας ΔΠΘ, Παντελής Μπότσαρης, αναφέρθηκε εκτενώς στην βιώσιμη δόμηση, τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα και τις ενεργειακές απώλειες λόγω μη ορθής επιλογής υλικών και πώς μπορεί κάποιος να παρέμβει με τροποποιήσεις στα κτίρια, ώστε να εξοικονομήσει ενέργεια. Παρουσίασε, μάλιστα, παρεμβάσεις που έγιναν, στο πλαίσιο προγράμματος διδασκαλίας των φοιτητών, στην Πολυτεχνική Σχολή με την συμμετοχή φοιτητών. Στο γενικότερο πνεύμα της ενεργειακής αναβάθμισης για την προστασία του περιβάλλοντος, οι φοιτητές επιδόθηκαν και σε δεντροφύτευση στην περιοχή της Σχολής.
Μ. Γκράτζιου: Το ενεργειακό μας αποτύπωμα στην φύση
Η κα Μαρία-Ευρυδίκη Γκράτζιου, Αν. Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ και υπεύθυνη Περιβάλλοντος στον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ξάνθης, ανέλυσε το Οικολογικό, Ενεργειακό και Υδατικό Αποτύπωμα που αφήνει κάθε πολίτης, ανάλογα με τον τρόπο ζωής του και την καταναλωτική του συμπεριφορά και πώς αυτό μπορεί να μειωθεί για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα των πόρων. Με κατανοητά παραδείγματα έδειξε πόσο άμεση επίπτωση στο περιβάλλον έχει κάθε μας πράξη και επιλογή, ξεκινώντας από τις διατροφικές μας συνήθειες, αναφέροντας ότι ήδη «ζούμε σε βάρος του μέλλοντος». Για παράδειγμα, η αύξηση στην κατανάλωση κρέατος, αύξησε και την εκπομπή μεθανίου στην ατμόσφαιρα, που είναι 34 φορές πιο βλαπτικό από το διοξείδιο του άνθρακα. Χαρακτηριστικό της σπατάλης των ανεπτυγμένων χωρών είναι ότι σχεδόν το 1/3 της τροφής που παράγεται καταλήγει στις χωματερές.
Ηλ. Κακανής: Δυνατότητα συνεργασίας βιομηχανιών
Ο κ. Ηλίας Κακανής, Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, Υποψήφιος Διδάκτορας στο ΔΠΘ, ανέλυσε την Βιομηχανική Συμβίωση, δηλαδή το πώς τα απόβλητα μιας βιομηχανίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για μια άλλη βιομηχανία. Στην εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής ασχολήθηκε με την περιοχή της Ν. Καρβάλης και παρουσίασε παραδείγματα για το πώς λειτουργεί η βιομηχανική συμβίωση σε άλλες χώρες, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την λειτουργία π.χ. της εταιρείας λιμασμάτων και της εταιρείας εξόρυξης υδρογονανθράκων στην γειτονική περιοχή. Προτάσεις που σε άλλες χώρες όχι απλά δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά προσφέρουν θέσεις εργασίες και εξοικονομούν εκατομμύρια ευρώ για όσους συμμετέχουν.
Β. Σαρρής: Εξοικονόμηση ενέργειας σε κάθε νοικοκυριό
Ο κ. Βασίλειος Σαρρής, Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ στην Ξάνθη, παρουσίασε τις ενεργειακές απώλειες που έχει κάθε μέσο νοικοκυριό κατά τη χρήση των οικιακών συσκευών και την λειτουργία του κλιματισμού, συνδέοντας την εξοικονόμηση ενέργειας με την εξοικονόμηση χρημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε στην ανάγκη μετάβασης σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας φέρνοντας ως παράδειγμα την Σουηδία, η οποία παρότι έχει την διπλάσια κατανάλωση ενέργειας από την Ελλάδα, έχει την μισή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Με απλές συμβουλές κατέδειξε ότι από την ορθή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών μπορεί να προέλθει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα με την συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand by) αντί να κλείνουν εντελώς. Μόνο από αυτές (τηλεόραση, ηχοσύστημα κ.ά.) μπορεί να προκύψει μείωση κόστους στον λογαριασμό του ρεύματος ύψους 78 ευρώ ετησίως.
Φ. Μπουραζάνης: Αλλαγή στην νοοτροπία καταναλωτών και σωστή πληροφόρηση για την ανακύκλωση
Τέλος, ο κ. Φώτης Μπουραζάνης, επικεφαλής της Εταιρείας Ανακύκλωσης Ecoplan στην Ξάνθη, αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στις καταναλωτικές συνήθειες και στις συσκευασίες που χρησιμοποιούνται, εξηγώντας ότι έχουν αυξηθεί πλέον τα υλικά που μπορούν και πρέπει να ανακυκλώνονται. Σημείωσε, παρόλα αυτά, ότι η ενημέρωση γύρω από την σωστή ανακύκλωση είναι ελλιπής, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει και στην πόλη μας. «Φαίνεται ο κόσμος να έχει προθυμία να συμβάλλει στην ανακύκλωση, αλλά χρειάζεται σωστή ενημέρωση. Σε ‘’καμπάνες’’ γυαλιού βρίσκουμε κάθε είδους υλικό. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η υποδομή για να γίνει σωστός διαχωρισμός», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Η όλη εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία και η συζήτηση γύρω από τα θέματα που αναπτύχθηκαν ακροθιγώς μεταφέρθηκε στο φουαγιέ του Επιμελητηρίου, όπου είχε στήσει μία μικρή έκθεση, καλεσμένος των διοργανωτών, ο εικαστικός Τριαντάφυλλος Βαΐτσης, παρουσιάζοντας δείγματα της δουλειάς του από ανακυκλώσιμα υλικά και δημιουργίες trash art.