Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Βγήκαν μαχαίρια» για το Ψήφισμα κατά Φίλη

«Βγήκαν μαχαίρια» για το Ψήφισμα κατά Φίλη

0
dimotiko sept15

Δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης η πρόταση του δημάρχου

Αποχωρήσεις …φραστικές επιθέσεις Ηλιάδη σε Ανταμπούφη και άλλα…

Φωτιές άναψε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 11 Νοεμβρίου η πρόταση του δημάρχου Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλου να εκδοθεί Ψήφισμα που θα καταδικάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη αναφορικά με την Γενοκτονία των Ποντίων, ζητώντας παράλληλα την παραίτησή του. Παρά τις επισημάνσεις από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θανάση Ξυνίδη ότι είναι λάθος ο δήμαρχος Ξάνθης να διχάζει το σώμα για ένα θέμα που έχει κριθεί νομικά και πολιτικά με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων το 1994 και ότι πρέπει ο δήμαρχος Ξάνθης να είναι πολύ προσεκτικός λόγω και των ιδιαιτεροτήτων του δήμου μας, ο δήμαρχος συνέχισε να ζητά την έκδοση ψηφίσματος υποστηρίζοντας ότι αυτό στρέφεται εναντίον του κ. Φίλη και δεν διακυβεύεται τίποτε άλλο.

Το ..φάουλ του δημάρχου και το Ψήφισμα – μπούμερανγκ

Η συνέχεια όμως τον διέψευσε καθώς στην μαραθώνια συζήτηση που ακολούθησε δημιουργήθηκαν εντάσεις, υπήρξαν αντεγκλήσεις σε υψηλούς τόνους και αποχωρήσεις δημοτικών συμβούλων ενώ το γεγονός ότι απέρριψε την πρόταση του Ξυνίδη για ονομαστική ψηφοφορία με την αιτιολογία ότι δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό παρέπεμψε ευθέως σε φόβους του για δημιουργία ενδοπαραταξιακού προβλήματος παρότι ο ίδιος δεν το παραδέχτηκε και επεχείρησε να πετάξει την μπάλα στα …δίκτυα της Κοινωνία των Πολιτών κάνοντας όμως …φάουλ! Συγκεκριμένα όταν ο κ. Ξυνίδης ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία τον ρώτησε: «Ως τι το ζητάτε; Ως δημοτικός σύμβουλος γιατί δεν έχει κατατεθεί έγγραφο που να σας ορίζει ως επικεφαλής της παράταξής σας». Τον διέψευσε όμως ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δρεμσίζης παίρνοντας την ευθύνη πάνω του λέγοντας πως κατατέθηκε πριν 4 μέρες και από οδική του αβλεψία δεν ενημερώθηκε ο δήμαρχος. Αμέσως μετά ο κ. Ξυνίδης χαρακτήρισε ως «αστειότητες» τους χειρισμούς του δημάρχου, προκαλώντας την οργή του καθώς κραυγάζοντας του ζητούσε να ανακαλέσει. Δημιουργήθηκε ένταση με τον κ. Ξυνίδη να του φωνάζει ότι δεν έχει το θάρρος να κάνει ονομαστική ψηφοφορία γιατί θα έχει ενδοπαραταξιακό πρόβλημα και τον δήμαρχο να του απαντά ότι η δική του παράταξη έχει ενδοπαραταξιακό πρόβλημα που έχασε το μισό εκλογικό της σώμα. Ο καυγάς συνεχίστηκε με τον κ. Ξυνίδη να ζητά να έλθει για δεύτερη φορά προς έγκριση στο Δ.Σ το Ψήφισμα αφού συνταχτεί από μια επιτροπή Όμως ούτε αυτό έγινε δεκτό από τον δήμαρχο. Με την πρόταση Ξυνίδη συμφώνησε ο Δ. Μπένης ο οποίος πρόσθεσε πως μόνο αν είναι ομόφωνη η επιτροπή να μην έλθει προς ψήφιση για δεύτερη φορά. Ο δήμαρχος διάβασε το προσχέδιο του ψηφίσματος στο οποίο περιέχεται και ιστορική ανάλυση περί Γενοκτονίας και τελικά αποφασίστηκε το ακριβές περιεχόμενο να αποφασιστεί σε επίπεδο επικεφαλής των παρατάξεων ενώ καθορίστηκε σύσκεψη κορυφής για την Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι.

Αποχωρήσεις …φραστικές επιθέσεις Ηλιάδη σε Ανταμπούφη και άλλα…

Πέραν από τις αντεγκλήσεις κορυφής μεταξύ δημάρχου και Ξυνίδη άνοιξαν «μέτωπα» και στην ελάσσονα αντιπολίτευση. Για παράδειγμα η τοποθέτηση του Νίκου Ανταμπούφη δημιούργησε επεισόδιο με φραστική επίθεση που δέχτηκε από τον αντιδήμαρχο Θωμά Ηλιάδη. Παρενέβη ο πρόεδρος κ. Δρεμσίζης απειλώντας να αποβάλλει τον κ. Ηλιάδη για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ειδικότερα ο κ. Ανταμπούφης είπε πως : «το Συμβούλιο πρέπει να ευνοεί τον ορθό λόγο, δηλαδή την άποψη ότι η επιστήμη ασχολείται με την επιστήμη και η πολιτική με την πολιτική. Για τον ίδιο λόγο που το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να κρίνει αν ισχύει ένα μαθηματικό θεώρημα, δεν πρέπει να εμπλέκεται με επιστημονικά ζητήματα αλλά μόνο για τα πολιτικά συμπεράσματα. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αφού έχει μια γνώμη δεν πρέπει να την κρύψει» ενώ για το Νίκο Φίλη είπε πως : «Εξέφρασε μια προσωπική του άποψη οφείλει όμως να σεβαστεί τους νόμους και τις αποφάσεις της Βουλής». Αίσθηση προκάλεσε η αποχώρηση του Σιαμπάν Μπαντάκ από την παράταξη «Συμμετέχω» που είπε: «Δεν θα λύσουμε τίποτε με το ψήφισμα μόνο προβλήματα δημιουργούμε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καρά Αχμέτ από την Κοινωνία Δημοτών που είπε πως: «Όλοι εδώ είμαστε έλληνες πολίτες κάποιοι με διαφορετική καταγωγή. Ο δήμαρχος θέλει να αποδείξει ότι είναι πιο πατριώτης απ’ όλους και δημιουργεί εντάσεις στους πολίτες της Ξάνθης Αυτά τα θέματα μπορούν να λυθούν από επιστημονικές ομάδες της Ελλάδας και της Τουρκίας», ενώ δήλωσε πως καταψηφίζει την έκδοση Ψηφίσματος. Αντίθετα ο κ. Καμαρίδης είπε πως οκ. Φίλης πρόσβαλλε τους έλληνες ποντίους και ότι ζητά την τιμωρία του. Το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Τσιακίρογλου, ενώ ο κ. Φανουράκης αφού επεσήμανε πως η δημοτική αρχή δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία όταν ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς αφαίρεσε το μάθημα της Γενοκτονίας από την διδακτέα ύλη με τον κ. Ανταμπούφη να του απαντά πως δεν ισχύει αυτό. Ωστόσο προχώρησε ένα βήμα παραπάνω προτείνοντας να εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. τον δήμαρχο να καταθέσει μήνυση εναντίον του υπουργού Παιδείας. Τις επιφυλάξεις του τέλος εξέφρασε ο Γιώργος Κολλάρος, αποδίδοντας δόλο στο δημοσιογράφο που έκανε τη σχετική ερώτηση στον Υπουργό επισημαίνοντας πως προέκυψε θέμα από το πουθενά σε μια προσπάθεια να αποκρυφτούν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

Το επισιτιστικό πρόγραμμα και ο κ. Κολλάρος….

Στην συνέχεια τέθηκαν 5 θέματα εκτός ημερησίας. Τα δύο πρώτα αφορούσαν το έργο Πασχαλιάς και Νεοχωρίου, το τρίτο πρόταση για ένταξη του δήμου στο επισιτιστικό πρόγραμμα 4.200.000 ευρώ, το οποίο καταψήφισε ο κ Κολλάρος και σε έκφραση απορίας του δημάρχου γιατί καταψηφίζει ένα πρόγραμμα για τους άπορους συμπολίτες μας για να λάβει απάντηση από τον κ. Ξυνίδη: «Γιατί αν τους ταΐζετε δεν θα’ ναι τόσο απελπισμένοι για να πάνε στο ΚΚΕ…»! Η στάση Κολλάρου ενόχλησε και τον κ. Φερντούν ο οποίος τον ρώτησε : «Τι θα πείτε όταν θα έρθετε στο Δροσερό να μιλήσετε; Ότι δεν ψηφίσατε το πρόγραμμα που αφορά πολλούς κατοίκους του οικισμού;». Το επόμενο θέμα αφορούσε τις παιδικές χαρές και τα 200.000 ευρώ που έχει εξασφαλίσει ο δήμος γι’ αυτές και το τελευταίο θέμα το Κέντρο Πολιτισμού και το αίτημά του για 15.000 ευρώ προκειμένου να πραγματοποιήσει μια σειρά εκδηλώσεων για το Χριστούγεννα το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ενώ εκφράστηκαν επιφυλάξεις για τον προγραμματισμό του από τον κ. Καρά Αχμέτ, τον κ. Φανουράκη και τον κ. Ανταμπούφη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…