Σχόλια 12/11/15

0
Ζούμε στη χώρα του απόλυτου σουρεαλισμού όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μας καλεί να διαδηλώσουμε εναντίον του για να μη μας μειώσει τις συντάξεις!


Να μην τον ματιάξουμε…
Ναι σωστά το καταλάβατε. Για τον θαυμάσιο καιρό που έχουμε τις τελευταίες ημέρες ο λόγος. Που μας προσφέρει απλόχερα ήλιο και μια γλυκιά αίσθηση που σε προσκαλεί να βγεις έξω, να πιείς το καφεδάκι σου με άνεση και παρέα τους φίλους για χαλαρή συζήτηση.
Ε, λοιπόν, αυτό για μας τους Νότιους κατοίκους της Ευρώπης, δεν μπορούν οι βορειοευρωπαίοι να μας το αλλάξουν. Γι’αυτό και χαιρόμαστε τη ζωή, την παρέα, τη φιλία, τον έρωτα, το τσιπουράκι και το κρασάκι.
Γ.Δ.


Νέα προσφορά
Άλλη μια πολύ σημαντική προσφορά σε βιβλία προς τη βιβλιοθήκη του δήμου Ξάνθης έκανε ο φίλος της περιοχής μας Ε. Κουράκος. Έστειλε προχθές έντεκα δέματα με εκατοντάδες αξιόλογα βιβλία κάθε κατηγορίας και περιεχομένου για τον εμπλουτισμό της δημοτικής βιβλιοθήκης.
Ενέργεια βέβαια αξιέπαινη και αξιόλογη στους δύσκολους καιρούς μας ιδιαίτερα στον τομέα του Πολιτισμού, από έναν άνθρωπο εγνωσμένου κύρους αλλά και εμπράγματης αγάπης για τον τόπο μας, την λαοφιλή Ξάνθη.
Γ.Δ.


Νέες προοπτικές
Κι επειδή τα βιβλία είναι προσφορά για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, σύντομα η εφημερίδα μας θα έχει ένα σχετικό ρεπορτάζ γι’αυτήν και μια πρόταση για την αναβάθμισή της αλλά και την αλλαγή πλεύσης της.
Κι επειδή ο δήμαρχός μας είναι εκπαιδευτικός, είμαστε βέβαιοι πως θα στηρίξει την όλη ιδέα που είναι βέβαιο πως θα δώσει μια νέα προοπτική που θα πρέπει πλέον να διαθέτουν οι δανειστικές και όχι μόνον βιβλιοθήκες. Οι οποίες θα πρέπει να είναι κυψέλες για όλους, νέους και προχωρημένης ηλικίας.
Γ.Δ.


Παράξενη απεργία
Το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τους εργαζόμενους να κατέβουν σήμερα στην απεργία με αιτήματα κατά της κυβέρνησης (που είναι ΣΥΡΙΖΑ βέβαια).
Μπερδευτήκατε; Εάν ναι, να το συνηθίσετε. Μάλιστα στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει η Νομαρχιακή του κόμματος και πιθανόν οι βουλευτές εάν θα είναι εδώ.
Γ.Δ.


Μέλι Θράκης
Να λοιπόν που η περιοχή μας, αλλά και η Θράκη ολόκληρη, που παράγει ένα εξαιρετικό προϊόν, το μέλι. Μάλιστα παράγει η Θράκη το ένα τρίτο της πανελλήνιας ποσότητας μελιού!
Έχουμε δηλαδή ένα δυναμικό προϊόν, με υψηλή αξία και ποιότητα και δεν το αξιοποιούμε όσο θα έπρεπε. Η μεγαλύτερη ποσότητα του παραγώμενου μελιού πωλείται χύμα είτε από τους ίδιους τους παραγωγούς, είτε στους εμπόρους χοντρικά.
Παράλληλα, δεν γίνεται καμία παραπέρα ενέργεια για την παραγωγή και άλλων προϊόντων από την επεξεργασία του μελιού μια και οι απαραίτητες ποσότητες υπάρχουν.
Θησαυρός το μέλι αλλά χρειάζεται περαιτέρω αξιοποίηση.
Γ.Δ.


Παντού τα ίδια
Είναι συνήθεια από τη μια μεριά, χούι το λέει ο λαός μας, αλλά είναι και θέμα ανοχής των δήμων από την άλλη. Το διαπιστώσαμε δε ιδίοις όμμασι πρόσφατα όταν διερχόμενοι από παζάρι περιφερειακού δήμου, λίγο μετά τη λήξη του, ο χώρος διεξαγωγής να είναι ένας σκουπιδότοπος!
Διαπιστώσαμε δε ότι το ίδιο φαινόμενο που βλέπουμε στο παζάρι Ξάνθης να γίνεται και αλλού. Φεύγουν οι παζαρτζήδες και αφήνουν πίσω τους βουνό τα σκουπίδια. Οι ίδιοι δεν μαζεύουν τίποτε. Δεν τα βάζουν καν σε μια μεγάλη σακούλα για να τα πάρουν οι της καθαριότητας.
Λερώνουν, φεύγουν, το επαναλαμβάνουν συνέχεια και οι δημότες πληρώνουν, ο δήμος επιβαρύνεται και το τελικό ισοζύγιο είναι ελάχιστα θετικό για το δήμο, τον κάθε δήμο.
Τελικά δηλαδή, οι δήμοι απλώς εξυπηρετούν τους παζαρτζήδες σχεδόν δωρεάν για να έρχονται να ανταγωνίζονται τα τοπικά καταστήματα…
Γ.Δ.


Περί Πανούση
Αυτή η ιστορία με τον πρώην υπουργό Γιάννη Πανούση, να το θυμάστε, θα έχει ζουμερή συνέχεια και με απρόβλεπτες εξελίξεις με πολιτική βέβαια βαρύτητα.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουμε διότι γνωρίζουμε τον Γ.Πανούση πως είναι άνθρωπος που τελειώνει τις δουλειές του, δεν τις αφήνει στη μέση και κυρίως, σαν νομικός, πατάει σε γερά σανίδια.
Γ.Δ.


Απ’ το τίποτε καλό και το κάτι….
Με μισή καρδιά …αλλά υποχώρησε τελικά ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Μίχογλου και ενέκρινε το Δ.Σ. Τοπείρου την παραχώρηση χρήσης του ΧΥΤΑ στον ΣΔΑΝ Ξάνθης με αντισταθμιστικά 4 ευρώ τον τόνο και όχι 10 ευρώ που ζητούσε και εξ αυτού είχε «κολλήσει» ένα χρόνο το θέμα αυτό. Προφανώς είδε ότι δεν τον παίρνει άλλο να επιμείνει μετά από πιέσεις που δέχτηκε από την Αποκεντρωμένη – όπως έμαθα – και τελικά συμβιβάστηκε με το ποσό αυτό. Τώρα βέβαια μας λέει ότι εκεί που θα έπαιρνε τον ΧΥΤΑ η ΔΙΑΑΜΑΘ με χρησιδάνειο για 30 χρόνια και θα έφερνε απ’ όπου ήθελε σκουπίδια καλύτερα ο ΣΔΑΝ που είναι οι δήμοι του νομού. Λογικό , αν και σαν να «χρυσώνει» το χάπι μου ακούγεται. Όπως και ότι δέχτηκε τα 4 ευρώ επειδή λόγω της λειτουργίας του ΚΔΑΥ μειώθηκε ο όγκος των σκουπιδιών και άρα δεν μπορεί να ζητάει 10 ευρώ. Τέλος πάντων αν θέλει κανείς να βρει δικαιολογίες βρίσκει… Ωστόσο εκεί που πρέπει να σταθούμε, είναι ότι ορθώς έπραξε ο δήμαρχος Τοπείρου έστω και την τελευταία στιγμή και το γεγονός ότι για πρώτη φορά παίρνει αντισταθμιστικά ο δήμος έστω και λιγότερα απ’ αυτά που ζητούσε είναι μια επιτυχία!
Μ.Ξ.


Πρώτη φορά Αριστερά…
Νέα ήθη… Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης καλεί σε συμμετοχή στην απεργία της 12ης Νοέμβρη ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε και εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ! Δηλαδή αυτοχαστουκίζονται… κι από πάνω υποστηρίζουν ότι έτσι βοηθούν την κυβέρνηση να δυναμώσει τη διαπραγματευτική της θέση ενάντια στους δανειστές. Με μια όμως αριστερή ανάγνωση αυτή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ έχει την αιτιολογία της και πρέπει να είσαι αριστερός (και από τους παλαιούς και όχι από τους νεόκοπους) για να την κατανοήσεις. Το κόμμα παίζει τον ρόλο της αριστερής συνείδησης της κυβέρνησης που πάντα είναι με τον λαό και τους αγώνες του και τολμά να είναι απέναντί της δρώντας ισορροπιστικά και αποσταθεροποιητικά και μ’ αυτό το τρόπο διατηρώντας τη σχέση της κυβέρνηση με την κοινωνία.
Έχει μια λογική… Το ζητούμενο είναι αν έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα ή αν τελικά εκλαμβάνεται ως υποκρισία
Μ.Ξ.


Πάνω απ’ όλα τα προσωπικά δεδομένα
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα πάσης φύσεως προσωπικά δεδομένα κάθε προσώπου πρέπει να διασφαλίζονται. Αυτό όμως που προκαλεί ερωτήματα, μαζί με πολλά άλλα, είναι κατά πόσον το κύριο μέλημα των υπουργών που μηνύουν τον Γιάννη Πανούση είναι η δημοσιοποίηση των συνομιλιών και όχι το κατά πόσον αυτές είναι γνήσιες ή αποτελούν αποδεικτικό στοιχείο εγκληματικής πράξης. Δεν είναι δυνατόν να θεωρεί κάποιος ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα με τόσες πολιτικές προεκτάσεις αντιμετωπίζεται με μηνύσεις και με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, σαν αυτούς που έκαναν οι καθηγητές υπουργοί κ. Γ. Κατρούγκαλος και Σ. Αναγνωστοπούλου. Από την άλλη, οι αντιδράσεις που (δεν) προκαλεί η αποκάλυψη ότι συνεργάτης υπουργού διαπραγματευόταν με τρομοκράτες και η πλήρης κάλυψη που του έδωσε ο πρωθυπουργός, δείχνουν ότι μάλλον έχουμε περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή και δεν πρόκειται να έχουμε λύση του όλου δράματος με ομαλό τρόπο. Για την ιστορία, από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες που κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, φαίνεται να προκύπτει ότι η «πτέρυγα» του ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρούσε επαφές με ποινικούς κρατούμενους και έγκλειστους τρομοκράτες, σχεδίαζε να εγκαταστήσει κορυφαίο πρώην στέλεχος του κόμματος, με σημαντικό αξίωμα κατά την διάρκεια της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου, στο τιμόνι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το επόμενο που μένει να δούμε, είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των τρομοκρατών για παραβίαση του απορρήτου της επικοινωνίας τους.
Χ.Δ.


Πανελλαδική απεργία ‘’στοίχημα’’
Συλλαλητήριο οργανώνεται στο κέντρο της Αθήνας σήμερα από τους εργαζόμενους ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά την 24ωρη πανελλαδική απεργία, στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης γιατροί, φαρμακοποιοί, εργαζόμενοι στα λιμάνια και ορισμένα μέσα σταθερής τροχιάς. Για την Ξάνθη και τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων είναι ένα ‘’στοίχημα’’ η συμμετοχή στο κάλεσμα, αφού φαίνεται να έχει χαθεί η ελπίδα ότι αυτές θα έχουν κάποιο αντίκρισμα, αλλά και η εσωτερική δύναμη αντίδρασης. Αυτό ίσως είναι και το πλέον ανησυχητικό, αλλά και δύσκολο να ερμηνευθεί. Όταν μέχρι πέρυσι σημειώνονταν μαζικές κινητοποιήσεις απέναντι στα επαχθή μέτρα και τα δολοφονικά μνημόνια, είναι απορίας άξιον που στο τρίτο αυτό μνημόνιο, με τα πλέον αντιλαϊκά μέτρα, δεν κινείται φύλλο. Όπως είπε στο «Ε» ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ στην Ξάνθη, Γιάννης Μπούτος: «Δεν μπορούμε να χαϊδεύουμε τα αυτιά του κόσμου. Αν την πρώτη φορά θεωρήσουμε ότι υφαρπάχθηκε η ψήφος τους, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο όταν έγινε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Αν δεν αντιδράσει ο κόσμος, να βγει στους δρόμους, σημαίνει ότι δεν έχει πρόβλημα». Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε πόσοι και ποιοι θα συμμετέχουν στην συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο σήμερα στις 11, αφού έχουν κληθεί ακόμη και οι επαγγελματίες της πόλης.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…