Στην Αλεξανδρούπολη μεταφέρθηκε 75χρονος από την Γενισέα, αφού δεν υπήρχε ο ορός για την διαδικασία τοποθέτησης βηματοδότη
Για πανελλαδική έλλειψη κάνει λόγο ο διοικητής του Νοσοκομείου Αθανάσιος Πάσχος
Με οργή και αγανάκτηση απευθύνθηκε στο «Ε» αναγνώστης της εφημερίδας μας, κάνοντας επώνυμη καταγγελία για την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και ιδιαιτέρως στην Καρδιολογική κλινική. Ο συμπολίτης μας από την Γενισέα βίωσε από πρώτο χέρι την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της Υγείας, με τις ελλείψεις σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης να δυσχεραίνουν την νοσηλεία των ασθενών.
Μετά από δύο εβδομάδες νοσηλείας τον έστειλαν στην Αλεξανδρούπολη
Όπως μας ανέφερε ο γιος του 75χρονου ασθενούς, ο πατέρας του μεταφέρθηκε στις 4 Νοεμβρίου στα Επείγοντα του Νοσοκομείου με αρρυθμίες και στην συνέχεια νοσηλεύθηκε, αφού κρίθηκε από τους γιατρούς ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί βηματοδότης για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς του. Η διαδικασία της προετοιμασίας για την τοποθέτηση του βηματοδότη είναι χρονοβόρα και, όπως ανέφεραν στους συγγενείς του καρδιοπαθούς οι θεράποντες γιατροί, επιτείνεται λόγω της έλλειψης των αναγκαίων υλικών. Μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες νοσηλείας, οι γιατροί ξεκίνησαν την διαδικασία για την τοποθέτηση του καλωδίου που χρησιμοποιείται. Τελικά, προχθές ενημέρωσαν τηλεφωνικά τον γιο του ασθενούς, κ. Θεόφιλο, ότι λόγω έλλειψης στον ορό που χορηγείται, θα πρέπει να μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι γιατροί και οι νοσοκόμες του Νοσοκομείου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια με πραγματική αυτοθυσία και ενδιαφέρον, αλλά το πρόβλημα των ελλείψεων σε βασικά υλικά, προκαλεί αρρυθμίες στην λειτουργία όλου του Νοσοκομείου, όπως πληροφορήθηκε στις δύο αυτές εβδομάδες, και όχι μόνο της Καρδιολογικής κλινικής.
Το δίκαιο παράπονο ενός κατά πάντα τυπικού συνταξιούχου
Άμεσα έγινε η μετακομιδή του 75χρονου κ. Δημήτρη στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, όπου χθες πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η τοποθέτηση τεχνητού βηματοδότη. Μία επέμβαση που έχει ήδη ιστορία μισού αιώνα στην ιατρική και δεν θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη, αποβαίνει αγώνας ζωής και θανάτου για κάποιους ανθρώπους, όταν το σύστημα Υγείας υπολειτουργεί. Το παράπονο του κ. Δημήτρη εξέφρασε ο γιος του, θεωρώντας άδικο ένας άνθρωπος με 11.500 ένσημα, με πλήρη σύνταξη και ασφάλιση, τυπικός σε όλες του τις υποχρεώσεις προς το κράτος, να υφίσταται τέτοια ταλαιπωρία, που έθεσε σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια του την ζωή. Παρότι το οικογενειακό αυτό θέμα θεωρείται πλέον λήξαν για τον κ. Θεόφιλο και τους οικείους του, ο ίδιος επιφυλάσσεται να καταφύγει στον Εισαγγελέα, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή η τραγική κατάσταση της δημόσιας Υγείας στην περιοχή μας.
Σε πανελλήνια έλλειψη και όχι σε πρόβλημα του Νοσοκομείου αποδίδει ο διοικητής το θέμα
Το «Ε» επικοινώνησε με τον διοικητή του Νοσοκομείου Ξάνθης, Αθανάσιο Πάσχο, θέτοντας υπ’ όψιν του την περίπτωση αυτή. Όπως ανέφερε ο κ. Πάσχου, η έλλειψη κάποιων φαρμάκων, όπως του συγκεκριμένου ορού που χορηγείται σε καρδιοπαθείς κατά την διαδικασία τοποθέτησης τεχνητού βηματοδότη, εισάγεται αποκλειστικά από το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας). Η έλλειψη είναι πανελλαδική, σύμφωνα με τον διοικητή του ΓΝ Ξάνθης, και αφορά προφανώς σε δυσκολίες στην εισαγωγή του φαρμάκου. Δήλωσε, μάλιστα, ότι δεν αποτελεί ένα βασικό φάρμακο και οι όποιες ελλείψεις συνήθως καλύπτονται από συνεργασία και δανεισμό με όμορα νοσοκομειακά ιδρύματα. Απέδωσε δε την παραπομπή του ασθενούς στην Αλεξανδρούπολη ως φυσική και λογική διαδικασία, αφού εκεί πραγματοποιούνται οι επεμβάσεις για την εμφύτευση βηματοδότη και όχι στο Νοσοκομείο της Ξάνθης.
chdiafonidis@empros.gr