Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χωρίς παραστάσεις το θεατρόφιλο κοινό της Ξάνθης

Χωρίς παραστάσεις το θεατρόφιλο κοινό της Ξάνθης

0
stegi grammaton

Ολοκληρώθηκαν οι 40 εκδηλώσεις στο δημοτικό αμφιθέατρο. Τόσες επιτρέπει ο νόμος σε κτήρια χωρίς άδεια λειτουργίας

Λειτουργεί χωρίς άδεια το Δημοτικό Αμφιθέατρο 25 χρόνια τώρα! Λείπουν δυο χαρτιά για την έκδοση αδείας

Στερημένο από θέατρο είναι το θεατρόφιλο κοινό της Ξάνθης καθώς η δυνατότητά του περιορίζεται σε 40 παραστάσεις τον χρόνο. Η αιτία δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι θίασοι και οι καλλιτέχνες του χώρου δεν προτιμούν την Ξάνθη – αντίθετα μάλιστα όπως διαβεβαιώνουν οι εταιρείες θεαμάτων – αλλά στο γεγονός ότι δεν υπάρχει χώρος να τις φιλοξενήσει δεδομένου ότι το δημοτικό αμφιθέατρο – όπως ορίζει ο νέος νόμος του 2014– μπορεί μόνο τόσες παραστάσεις να φιλοξενήσει σ’ ένα χρόνο επειδή δεν έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας μόνιμης διάρκειας!

Λειτουργεί χωρίς άδεια το Δημοτικό Αμφιθέατρο 25 χρόνια τώρα!

Ακούγεται σαν …θέατρο του παραλόγου όμως είναι η πραγματικότητα. Το Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ο μοναδικός κλειστός χώρος που μπορεί να έχει αυτή τη χρήση δεν διαθέτει μόνιμη άδεια λειτουργίας και λειτουργεί παράνομα τα 25 τελευταία χρόνια!

Τόσο η προηγούμενη όσο και η νυν δημοτική αρχή δεν προνόησαν ούτε μπήκαν στη διαδικασία να την εκδώσουν! Κι αυτό εκτός από το γεγονός ότι απεικονίζει μια συγκεκριμένη νοοτροπία λειτουργίας του δήμου αποτελεί και ένα αρνητικό πρότυπο για τους δημότες.

Αντιμέτωποι ο χρήστης( Κέντρο Πολιτισμού) με ιδιοκτήτη (τεχνικές υπηρεσίες του δήμου)

Αν κάποιος ιδιώτης παραχωρούσε την χρήση ενός κτηρίου ιδιοκτησίας του σε κάποιον άλλο ιδιώτη (επ’ αμοιβή βεβαίως) και διαπίστωνε ότι δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας τότε σίγουρα ο ιδιοκτήτης θα ήταν υπόλογος απέναντι του και η διαφορά κατά πάσα πιθανότητα θα λύνονταν στα δικαστήρια. Στην περίπτωση όμως αυτή δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο γιατί τόσο το Κέντρο Πολιτισμού που έχει τη χρήση όσο και οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου που έχουν την κυριότητα είναι μέλη του ίδιου σώματος δηλαδή του δήμου Ξάνθης και κατά συνέπεια η ευθύνη βαρύνει το δήμο.

Λείπουν δυο χαρτιά για την έκδοση αδείας

«Αν είχα την αρμοδιότητα να κινήσω τις διαδικασίες έκδοσης άδειας θα το έκανα άμεσα και το πολύ μέσα σε 10 μέρες θα είχε τελειώσει το θέμα. Το αμφιθέατρο παραμένει κλειστό επειδή καλύφθηκε ο αριθμός των 40 παραστάσεων που επιτρέπει ο νόμος για όσα δεν έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας » , τονίζει ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλης Λύρατζης επισημαίνοντας πως είναι αρμοδιότητα του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών κ. Τσέπελη. Ο ίδιος ερωτηθείς επικαλέστηκε έλλειψη προσωπικού και φόρτο εργασίας: «Χρειάζεται να γίνει έλεγχος ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και στην υπηρεσία έχουμε μόνο ένα Ηλεκτρολόγο Μηχανικό για όλες τις δουλειές. Και έχουμε μεγάλο φόρτο εργασίας», ανταπαντά ο κ. Τσέπελης.

Τα προαπαιτούμενα….

Γιαν να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας απαιτούνται τρεις Βεβαιώσεις. Συγκεκριμένα: Α) Βεβαίωση στατικής επάρκειας Β) Βεβαίωση ελέγχου των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και Γ) Επισκευές στις τουαλέτες για προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ. Από τις τρεις βεβαιώσεις μόνο η πρώτη έχει παραληφθεί από το Κέντρο Πολιτισμού και αυτή μόλις προχθές την Τρίτη όπως διαβεβαιώνει ο κ. Λύρατζης, προσθέτοντας ότι έχει επανειλημμένως εγγράφως ζητήσει από τις τεχνικές υπηρεσίες να επισπεύσουν τις διαδικασίες έκδοσης των προαπαιτούμενων εγγράφων.

Χάνει έσοδα ο δήμος

Είναι εμφανές ότι υπάρχει κωλυσιεργία γύρω από το θέμα με αποτέλεσμα να χάνει έσοδα το Κέντρο Πολιτισμού και κατ’ επέκταση ό δήμος από τα μισθώματα που πληρώνουν οι θεατρικοί επιχειρηματίες. Παράλληλα χαμένο βγαίνει και το κοινό της Ξάνθης που παρά την κρίση που έχει επιφέρει μείωση σε τέτοιου είδους έξοδα καθώς εντάσσονται στις …πολυτέλειες ωστόσο στερείται (χωρίς να το επιλέγει) της δυνατότητας να δει κάποιες αξιόλογες παραστάσεις που πιθανότατα θα επέλεγαν την Ξάνθη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…