Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά ‘’Μούσκεμα’’ τα έκανε ο καιρός στο βαμβάκι

‘’Μούσκεμα’’ τα έκανε ο καιρός στο βαμβάκι

0
vamvaki plimmira-empros

Μετά τις βροχές ‘’κατρακύλησε’’ στα 45 λεπτά το κιλό το βαμβάκι για τους παραγωγούς

Κ. Δαλάτσης: «Οι έμποροι εκμεταλλεύονται και την παραμικρή ψιχάλα προκειμένου να ρίξουν τις τιμές»

Στις αναποδιές του καιρού σκάλωσε πάλι το βαμβάκι. Στο ξεκίνηµα της συγκοµιδής και ενώ η ζήτηση των εκκοκκιστών δημιουργούσε συνθήκες για άνοδο των τιµών για τους παραγωγούς, ξαφνικά όλα έγιναν… ‘’μούσκεμα’’. Κοντά στα 45 λεπτά το κιλό παραδοτέα στο εκκοκκιστήριο είναι η τιμή με την οποία επανεκκινεί η εκκοκκιστική διαδικασία, μετά τις ολιγοήμερες διακοπές στην συγκομιδή λόγω βροχοπτώσεων. Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου δήμου Τοπείρου «Η Ενότητα», Κωνσταντίνο Δαλάτση, ο οποίος, αναφερόμενος στις τιμές που δημιουργήθηκαν, δήλωσε τα εξής: «Δυστυχώς η τιμή έπεσε και πάλι, ενώ κυμαινόταν στα 47 λεπτά το κιλό και υπήρχε μια διαφαινόμενη άνοδος, που μπορούσε να αγγίξει το 0,5 ευρώ το κιλό. Οι έμποροι εκμεταλλεύονται κάθε παρόμοια ευκαιρία και με την παραμικρή ψιχάλα βρίσκουν αφορμή να ρίξουν τις τιμές, χωρίς να έχει επηρεαστεί ουσιαστικά η ποιότητα του βαμβακιού». Την εκμετάλλευση αυτή των αγροτών απέδωσε ο κ. Δαλάτσης και στο γεγονός ότι στην περιοχή μας δεν λειτουργεί πλέον Ένωση, ούτε κάποιος Συνεταιρισμός που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά τους. «Οι παραγωγοί πωλούν μόνοι τους σε εμπόρους, χωρίς να υπάρχει μια συλλογική προσπάθεια να τους καλύψει και να τους βοηθήσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συμφωνία παραγωγών Δράμας-Ροδόπης με τα Εκκοκκιστήρια Καβάλας

Την ίδια στιγμή, στον αντίποδα των όσων συμβαίνουν στην Ξάνθη, η Ομάδα Παραγωγών Βάμβακος Φωτολίβους Δράμας και ο Α.Σ. Σπάρτακος Ροδόπης ανακοίνωσαν συμφωνία με την εκκοκκιστική επιχείρηση του Κώστα Αυγερινού από την Χρυσούπολη (Εκκοκκιστήρια Καβάλας Α.Ε.) με ανοικτές τιμές, που όμως θα λάβουν με την ημερομηνία παράδοσης συν 4 λεπτά το κιλό (παραδοτέα στο εκκοκκιστήριο) ή συν 3 λεπτά το κιλό (παραλαβή από αλάνα), με την ποσότητα που θα παραδοθεί από τις δύο ομάδες παραγωγών να ανέρχεται περίπου στα 2-3 εκατ. κιλά προϊόντος, αφού τώρα αναμένεται η δεύτερη εβδομάδα συγκομιδής λόγω των βροχοπτώσεων. Μάλιστα, η Ομάδα Παραγωγών Φωτολίβους αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι εξασφάλισε για ακόμα μια χρονιά τα μέγιστα για τους παραγωγούς που την απαρτίζουν, και όχι μόνο, μπροστά στον νέο επερχόμενο και διαρκώς εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό και στον τομέα της παραγωγής βαμβακιού, με την διασφάλιση και αναβάθμιση της ανταγωνιστικής θέσης του Έλληνα βαμβακοπαραγωγού να προέρχεται μόνο από συλλογικές δράσεις.

Αναμένονται μαζικές πανελλαδικές κινητοποιήσεις – Θα συμμετέχει αυτή την φορά η Ξάνθη

Μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις στις κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, που έλαβαν χώρα τον Σεπτέμβριο, αποτέλεσε ο νομός Ξάνθης. Οι παραγωγοί είχαν αποφασίσει τότε να μην κατέλθουν σε προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει λόγος κινητοποίησης στην προεκλογική, τότε, περίοδο και εφόσον δεν υπήρχε, ουσιαστικά, κυβέρνηση για να απευθύνουν τα αιτήματά τους. Ο κ. Δαλάτσης δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα εκπροσωπήσει ο ίδιος την πρωτογενή παραγωγική τάξη της περιοχής στην συγκέντρωση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων την ερχόμενη Κυριακή, 11 Οκτωβρίου, στη Νίκαια Λάρισας. «Θα ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο αντίδρασης στα μέτρα που αφορούν τους αγρότες, καθώς είμαστε εν αναμονή της ψήφισης των καταστρεπτικών για την πρωτογενή παραγωγή νόμων. Σίγουρα θα συμμετέχουμε και θα είναι μαζικές οι κινητοποιήσεις. Την στιγμή που ‘’καίγεται το σπίτι μας’’ δεν μπορούμε να καθόμαστε στον καναπέ περιμένοντας», δήλωσε εμφατικά ο ίδιος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών…