Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ‘’Τουφεκίζουν’’ και τα… capital controls οι κυνηγοί της Ξάνθης

‘’Τουφεκίζουν’’ και τα… capital controls οι κυνηγοί της Ξάνθης

0
kinigos

Καμία μείωση στην θηρευτική δραστηριότητα στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης – Όλα τα είδη ‘’ανοιχτά προς θήραν’’ αυτή την περίοδο

Λ. Σερραίος: «Οι λαθροθήρες δεν ανήκουν στην κυνηγετική οικογένεια και δεν πρέπει να ταυτίζονται με τους κυνηγούς»

Στα θαλερά τοπία της φύσης, εκεί που η ανεπιτήδευτη ομορφιά εξοστρακίζει την βαρυθυμία της ψυχής, εκεί που γαληνεύουν οι ταραγμένες συνειδήσεις και ξαναζωντανεύει το μυαλό και το κορμί, εκεί περιδιαβαίνουν οι κυνηγοί, αναζητώντας προαιώνιους δρόμους και κόσμους αλλιώτικους, απαλλαγμένους από την τύρβη της καθημερινότητας και το άγχος των μεγαλουπόλεων. Σε όλη σχεδόν την διάρκεια ύπαρξης του ανθρώπου επί της γης, το κυνήγι ήταν μία από τις κύριες ασχολίες, αλλά και από τις κύριες απολαύσεις. Το κυνήγι επέδρασε, επίσης, σημαντικά στην σωματική εξέλιξη του ανθρώπου, καθώς πιστεύεται ότι διαμόρφωσε τον ‘’χαρακτήρα’’ του, λόγω της προσφοράς στην ευστροφία, την αντοχή και το σθένος. Από την ανάγκη του να είναι καλύτερος κυνηγός, ο προϊστορικός άνθρωπος ανέπτυξε και την κυβερνητική τέχνη. Οι απλές ομάδες με βάση την οικογένεια οργανώθηκαν κατά την Παλαιολιθική Εποχή για να αποτελέσουν τους πρόγονους των πολυσύνθετων σύγχρονων εθνικών ομοσπονδιών. Τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν όταν άνδρες γειτονικών οικογενειών υπερνίκησαν την αμοιβαία καχυποψία και συγκρότησαν μία ομάδα συνεργατικού κυνηγιού.

Συνεχίζει δυναμικά ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης παρά τα capital controls

Πάνω σε αυτές τις αρχές της συνεργασίας και της αμοιβαιότητας λειτουργεί και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης με 2.200 περίπου μέλη, εκ των οποίων τα 1.650 είναι ενεργοί κυνηγοί. Το «Ε» συνομίλησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Λοΐζο Σερραίο, για την θηρευτική περίοδο που είναι σε εξέλιξη, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο χώρος των κυνηγών, αλλά και την ενεργή στάση απέναντι σε προβλήματα των γεωργών και των κτηνοτρόφων της περιοχής. Όπως ανέφερε ο κ. Σερραίος, οι φετινές άδειες κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ελαφρώς ελαττωμένες, χωρίς να αποτυπώνεται η τελική εικόνα, αφού η κυνηγετική περίοδος είναι ακόμη στο ξεκίνημά της. Φέτος η θηρευτική περίοδος ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016. Οι υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων εβδομάδων δεν ευνόησαν τους κυνηγούς, αφού τα θηράματα ήταν λίγα και καλά κρυμμένα λόγω της ζέστης. «Αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει πλέον η κύρια δραστηριότητα των κυνηγών, με τις θερμοκρασίες σταδιακά να είναι πιο χαμηλές και να προσφέρονται για κάθε είδος θήρας», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου. Η περίοδος που διανύουμε είναι ‘’ανοιχτή’’ για όλα τα είδη, και στην περιοχή μας οι θηρευτές καραδοκούν για αγριόπαπιες και υδρόβια πουλιά, ορτύκια, μπεκάτσες, πέρδικες, τρυγόνια, φάσες και αγριοπερίστερα, ενώ από τα θηλαστικά κυνηγούν λαγούς και αγριοκούνελα, καθώς και αγριόχοιρους, που δεν εντοπίζονται μόνο στην ορεινή Ξάνθη, αλλά και πλησίον της λίμνης Βιστονίδας, όπως και στην περιοχή ανάμεσα σε Μυρωδάτο και Μάγγανα, όπου η βλάστηση οργιάζει.

Η μόνιμη ‘’κόντρα’’ με τις περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις

Πέρα από την βλάστηση, αυτό που ‘’οργιάζει’’ στην περιοχή μας είναι οι αγέλες τσακαλιών, ο αριθμός των οποίων, σύμφωνα με τον κ. Σερραίο, έχει αυξηθεί υπερβολικά το τελευταίο διάστημα. «Έχουμε κάποια κρούσματα λύκων στην ορεινή Ξάνθη -αν και κρατάω επιφυλάξεις κατά πόσον είναι όντως οι ‘’κλασικοί’’ λύκοι αυτοί που επιτίθενται στα κυνηγόσκυλα- αλλά αυτό που μας ανησυχεί είναι η έξαρση στον πληθυσμό των τσακαλιών. Παλιότερα υπήρχε διαχείριση στον αριθμό των μεγάλων αρπακτικών από τις δασικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες, που οργάνωναν το κυνήγι τους, προκειμένου να παραμείνει ο πληθυσμός τους σε φυσιολογικά πλαίσια. Τώρα δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο», τόνισε ο κ. Σερραίος, για να αναφερθεί στην υπερβολική, πολλές φορές, στάση των περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων, που φτάνει να δημιουργεί παρερμηνείες και βάζει στο στόχαστρο τους κυνηγούς για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει, κυρίως στην πανίδα. Πρόσφατα δημοσιεύματα περιβαλλοντικών φορέων αναφέρθηκαν σε παράνομες θανατώσεις 700.000 περίπου αποδημητικών πτηνών κάθε χρόνο στην Ελλάδα, η οποία καταλαμβάνει την 6η θέση στην δεκάδα των μεσογειακών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών. Ζητώντας την γνώμη του κ. Σερραίου για το θέμα, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου δήλωσε ρητά ότι η λαθροθηρία είναι κατακριτέα και ότι οι λαθροθήρες δεν ανήκουν στην κυνηγετική οικογένεια.

Συναλλαγές και με κάρτα στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης λόγω capital controls

Ο κ. Σερραίος αναφέρθηκε, επίσης, στις άριστες σχέσεις που προσπαθούν να καλλιεργούν οι κυνηγοί με αγρότες και κτηνοτρόφους, φροντίζοντας για το φυσικό περιβάλλον, που είναι το ‘’σπίτι’’ όλων. «Ενημερώσαμε προληπτικά τους κυνηγούς ότι λόγω της εμφάνισης της νόσου της οζώδους δερματοπάθειας σε κτηνοτροφική μονάδα της περιοχής μας ο νομός Ξάνθης είναι σε επιτήρηση, εφιστώντας την προσοχή όλων, ώστε να μην πλησιάζουν με τα κυνηγετικά σκυλιά σε κοντινή ακτίνα σε κτηνοτροφικές μονάδες, ώστε να μην μεταφερθεί ο ιός», δήλωσε ο ίδιος, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για την μυστήρια εμφάνιση όλων αυτών των ασθενειών στην περιοχή, που φαίνεται ότι έχουν σκοπό να αφανίσουν το ζωικό κεφάλαιο. Ο κ. Σερραίος μας ενημέρωσε, επίσης, ότι για την διευκόλυνση των μελών του Συλλόγου, μετά την επιβολή των capital controls, τοποθετήθηκε τερματικό μηχάνημα στα γραφεία του Συλλόγου, έτσι ώστε τα μέλη να έχουν την δυνατότητα πλέον να πληρώνουν το αντίτιμο της άδειάς τους όχι μόνο με μετρητά, αλλά και με χρεωστική κάρτα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…